Return to site

Brady Barends: 'Nederlands eten vind ik heerlijk, die bitterballen'

broken image

[door redactie/MvO] Was er dan echt alleen maar goeds te melden over zijn verblijf bij ACC? Niets vervelends? Brady Barends, met grote glimlach: ‘’Ja, het uitrollen en weer oprollen van de ropes.’’

Wicketkeeper/batsman/coach Jean Marais was al eerder vertrokken op zijn toeristenvisum, maar de populaire coach Barends (30) kon gelukkig voor ACC tot en met het eind van het seizoen blijven. Deze week, maandagavond, werd hij uitgezwaaid met een Italiaans etentje in Amstelveen, aangeboden door Ernst-Pieter Knüpfer en Rick Thorburn. Het werd een erg gezellige avond. Bijna het voltallige eerste was aanwezig, inclusief de drie gebroeders Zulfiqar. Op bovenstaande foto ontbreekt Areeb Shoaib, die later kwam want moest tot 21.00 werken. Gelukkig was er nog voldoende Italiaans ijs voorradig.

Brady is niet alleen populair vanwege zijn cricketprestaties, als medium-fast bowler en steeds vaker ook als middle order-batsman. Ook zijn houding buiten de lijnen en zijn coaching van youngsters wordt bijzonder gewaardeerd door de club. Hij is ACC’s succesvolste bowler dit Topklasse seizoen, met 33 wickets voor 448 runs in 141 overs (economy rate 3.16). Maar ook als batsman is de geboren Durbanner geregeld nuttig geweest (gemiddelde in 16 innings 34 runs, mede met dank aan zes not outs, hoogste score 64).

Terug naar de Dragons

Brady keert vandaag/dinsdag terug naar Johannesburg, naar zijn club North-West Dragons, ‘’the provinces premier provincial cricket team,’’ waar hij als professional cricketer werkzaam is. En kennelijk nooit aan de slag hoeft met de ropes ;-). De club heeft, net buiten Jo’burg, een prachtig veld, met enorme lichtmasten er omheen. In 2017 kreeg hij nog de Bowler of the Year-onderscheiding bij zijn Dragons. Brady kwam eerder uit voor de Dolphins, North West en KwaZulu-Natal Inland.

Op vorig (winter) seizoen na speelde Brady vijf jaar succesvol clubcricket in Engeland, bij Banbury, Paignton en Chipstead. Dit jaar stond hij open voor een seizoen bij ACC, na eerst contact opgenomen te hebben met de vorige Zuid-Afrikaanse coaches van onze club, de wicketkeepers Richard Frentz en Mangi Mohsele. ‘’Die spraken positief over ACC en hun verblijf in Amsterdam’’, aldus Brady in een gesprekje aan tafel - in het Engels, hij spreekt niet of nauwelijks Afrikaans. Aan tafel werden hem ook een paar boeken over de hoofdstad overhandigd door EP en Rick, die hij enthousiast in ontvangst nam. Zelf heeft-ie onder meer een ‘I love Amsterdam’-mug gekocht als souvenir.

In een korte afscheidsspeech maakte EP duidelijk dat, wat ACC betreft, ernaar zou worden gestreefd om de sympathieke, bescheiden Zuid-Afrikaanse cricketer ook volgend seizoen naar de club te halen. Goed om te horen was dat Brady er zelf ook oren naar heeft: ‘’I’d love to be back next year.’’

Amsterdam, unbelievable

Zijn verblijf bij ACC is hem namelijk uitstekend bevallen. Wat dan, specifiek? ‘’Alles. De stad, unbelievable, het nightlife, maar ook het fietsen in Amsterdam, het contact met de mensen, ook van de club. De sfeer was overal buitengewoon prettig.’’ Gevraagd naar het niveau van het Nederlandse cricket is hij ook al positief. ‘’Ik wist er heel weinig over, maar vind het niveau veel beter dan verwacht. En dan heb ik het niet alleen over de buitenlandse spelers.’’ Ook zijn ervaringen als jeugdtrainer bij ACC zijn prima. ‘’De youngsters zijn buitengewoon leergierig, en zo’n instelling is natuurlijk heel erg positief.’’

Brady vindt het bowlen op een mat meevallen, na zijn afzet aangepast te hebben. Wat batten betreft moest je rekening houden met een bal die trager op je afkomt dan op een hard graswicket. Maar dat is ook aan te leren. Moeilijker heeft hij het met de vraag of zijn club North-West Dragons zou winnen van ACC. Want dan blijkt zijn bescheidenheid pas goed. ‘’Uh, ja,’’ klinkt het slechts. En kampioen Excelsior? ‘’Ja, daarvan winnen we ook.’’ De Dragons trainen overigens elke dag, op vrijdag na, naast de wedstrijden. Zegt hij desgevraagd. Later wil hij fulltime cricketcoach worden, want cricket is zijn leven, al vanaf zijn 6e jaar. En helemaal toen hij professional cricket werd op zijn 21ste. Dat ondanks zijn opleiding, gericht op marketing.

De Zuid-Afrikaan kan ook meteen aan de slag als reclameman voor Nederland back home. Zelfs over het Nederlandse eten is hij positief. Maar zo makkelijk laten we hem natuurlijk niet wegkomen. Vraag: waarover heb je het dan? ‘’Bitterballen.’’ Hij blijkt niet te kieskeurig over het eten, zegt hij, en het hoeft ook niet altijd alleen maar vlees te zijn. Dat kon mijn andere buurman, Devanshu Arya, bevestigen. ‘’Hij heeft een paar keer door mij klaar gemaakte curry bij mij thuis gegeten. Maar wel vegetarische, want ik ben vegetariër en ik geloof zo niet in het doden van dieren om ze op te eten.’’ Brady: ‘’Hij kan heerlijk koken.’’

Kansen voor de jeugd

EP meldde in zijn inleiding nog dat hij, als team manager, heel content was met de prestaties van het uitzonderlijk jeugdige ACC1. Dit jaar derde, vorig jaar nog nummer 9. Hij merkte op dat dit uniek was, omdat bij de meeste andere Topklassers de eigen jeugd veel minder kansen krijgt dan bij ACC het geval is. En hij roemde daarbij Opi Zulfiqar, die als oppercoach zoveel betekend heeft voor de club. EP voorts: ‘’We zaten in de top-3 fielding teams, maar, bij voorbeeld vergeleken met kampioen Excelsior, kan het bowlen nog wat beter, wat meer gedisciplineerd. Oja, het callen en running tussen de wickets ook’’ Waarna een gelach klonk.

Brady hamerde in zijn dankwoord op het belang van jezelf voortdurend willen verbeteren. ‘’Kijk ook eens in de spiegel, en vraag je af of je dat altijd doet, niet alleen als cricketer, maar bij voorbeeld ook binnen de club, en zelfs als mens.’’ Ook captain Saqib sprak van een goed seizoen en hamerde op het belang van vaak en goed trainen. Hij noemde de teamspirit binnen ACC1 ‘heel goed.’ En complimenteerde Brady met zijn prima seizoen bij onze club.

Een persoonlijke wens, tenslotte: hopelijk komt Brady terug volgend seizoen, tuurlijk, maar ik hoop ook dat deze jonge en sympathieke groep ACC1'ers bij elkaar blijft. Dan wordt het weer een mooi seizoen en misschien wel weer een stapje omhoog op de Topklasse-ranglijst.

broken image