Return to site

ACC-combi's U15 en U17 strijden a.s. zaterdag en zondag om de titel

[door John van Vliet] Meteorologisch zitten we zelfs al in de herfst, maar het seizoen zit er nog niet op. Er staan zelfs nog 2 (twee!) heuse landstitels op het spel. Zaterdag speelt de U15 (aanvang 10.00) de finale tegen Sparta op ons eigen veld, zondag gaat de U17 op Kampong (aanvang 13.00) spelen tegen Kampong. Beide teams spelen overigens in combinatie met VRA (en de U17 ook met Qui Vive).

Halve finales gewonnen

Zondag wonnen ze beide hun halve finale. De U15 won een spannende wedstrijd van favoriet VCC in Voorburg. De thuisploeg kwam vooral door de openingsbatsman Tobias Nota (61 ret.) en Jacobus Nel (63 ret.) tot 192 runs in 30 overs. De andere VCC’ers werden door de ACC bowlers redelijk in toom gehouden. Ethan Hartsink, Zinesh Master en Jake White namen de wickets. Aan bat passeerde ACC dit totaal in 29.2 overs. Een sublieme 60 van Fahim Iqbal was de basis. Verder bijdragen van Luke (13), Ibaad Zaidi (20), Ethan (27), Zinesh (23) en de zeer jonge Mark Wolfe (7).

Onverteerbare regels

HCC was op het veld van VRA de tegenstander van de U17. Na het gebruikelijke gekrakeel over de regelgeving en speelgerechtigheid ging HCC batten. Hoewel de KNCB de regels vooraf wel duidelijk had gecommuniceerd blijft het onverteerbaar voor jonge cricketers (en Dutch Lions!) dat ze niet mogen spelen omdat ze te weinig wedstrijden hebben gespeeld in de reguliere competitie. Zeker in deze leeftijd waarin ze vroeg in het seizoen te maken kunnen hebben met examens. Bij ons waren Shreyas Potdar en Debrup Dasgupta het slachtoffer, bij HCC Sebo Hammer. Alle 3 spelers die de hele zomer cricketen, ook voor teams van de KNCB, maar nu worden uitgesloten voor de leukste wedstrijden van het jaar. Het gaat dus niet om spelers die het hele jaar niet komen en alleen voor de finale een team komen versterken maar om spelers die aantoonbaar door andere sportieve, maatschappelijke of zelfs cricket verplichtingen 1 of 2 wedstrijden niet hebben kunnen spelen! Daar zal deze regel nooit voor zijn bedoeld toch?

De spelers van onze U17 wordt aangerekend dat wij twee keer een wedstrijd hebben afgezegd vanwege te weinig spelers, terwijl zij zelf wel konden spelen. We zeiden de wedstrijd af vanwege een tekort aan andere spelers (examens, seniorencricket etc). Om de tegenstander niet op te zadelen met een nutteloze wedstrijd tegen een incompleet team. Die ene wedstrijd die uiteindelijk niet is gespeeld wordt deze twee jongens dus nu persoonlijk aangerekend. Notabene een niet gespeelde wedstrijd tegen een tegenstander die niet in de play offs zit. Voor de duidelijkheid: de KNCB regel stelt dat spelers de helft van de gespeelde wedstrijden moeten hebben gespeeld, maar rekent uiteindelijk een twee keer afgezegde wedstrijd tegen dezelfde tegenstander mee in de eindrekening en stelt dat we 9 wedstrijden hebben gespeeld en dat dan 4 gespeelde wedstrijden voor een speler te weinig is om mee te mogen doen in de play offs. Rekentechnisch weinig op af te dingen trouwens, maar regeltechnisch dus wel. En wij ons maar afvragen waarom er zoveel jeugd cricketers afhaken. Okay, dit is laatste is een tikkeltje populistisch maar het is wel echt van de gekke dat jonge spelers op deze wijze het enthousiasme wordt ontnomen!

Beide teams dus met een man minder begonnen aan de wedstrijd nadat de spelers onderling hadden besloten het er niet op te wagen tegen de maatregel van de KNCB in te gaan. Hulde voor Sebo, Shreyas en Debrup dat ze het konden opbrengen naar hun maatjes te blijven kijken en actief te zijn bij het ingooien van de batsman, scoren etc!

Maar goed na het verwerken van de teleurstelling aan beide kanten wel gespeeld. HCC had het lastig aan bat tegen de Amsterdamse bowlers. Uiteindelijk bleken 118 runs in 29 overs te weinig. Ruim de helft van dat totaal werd gemaakt door Dietmer Hennop (66). Wickets waren er voor Abid (2), Ethan (2), Zamman (1), Luke (1), Mees (1), Jovandeep (1). Aan bat was het eentonig maar spectaculair. De Amsterdamse combi passeerde het totaal voor 1 wicket. Zamman met een knetterharde 80 Not out (11x4, 1x6), uitstekend gesteund door Luke (23 no).