Return to site

ACC’s 'Fifty not out'- lid Duco Ohm benoemd tot Erevoorzitter SGS

broken image

[door Ernst-Pieter Knüpfer] Met trots maakt Still Going Strong (SGS) melding van het feit dat 'onze' Duco Ohm tijdens de algemene ledenvergadering van SGS van 8 april jl. tot erevoorzitter is benoemd.

Duco, die 1 maart jl. 80 werd en reeds sinds de jaren ’50 een trouw en gerespecteerd lid is van ACC en AFC, is sinds 1999 voorzitter van SGS. (Still Going Strong Cricket Club). Overigens maakt Duco al sedert 1984 deel uit van het bestuur van onze Nederlandse ‘Forty Club’.

Naast zijn bestuurlijke werkzaamheden voor SGS heeft Duco ook zitting gehad in diverse andere besturen en commissies binnen de cricketwereld, met name voor de KNCB. Als bondsumpire heeft Duco maar liefst meer dan 700 wedstrijden geleid, grotendeels op het hoogste niveau en inclusief internationale wedstrijden in binnen- en buitenland.

Voor zijn grote verdiensten binnen de cricketwereld is ACC's 'Fifty Not Out'-lid diverse malen onderscheiden en is hij geridderd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, Erelid van de KNCB en SGS, drager van het Gouden Ereteken van SGS en Honorary Member van de Deense Forty Club. Aan deze indrukwekkende lijst van eretitels mag hij nu het Erevoorzitterschap van SGS toevoegen.

Namens ACC feliciteren wij Duco en zijn vrouw Lideke van harte met deze grote erkenning en spreken wij de wens uit dat hij nog vele jaren in goede gezondheid zich mag blijven inzetten voor de cricketsport in Nederland en met name voor zijn geliefde SGS.

broken image

Onderstaand treft u de speech aan van Pieter van der Hammen (secretaris, vicevoorzitter SGS)

''Beste Duco en leden van SGS, hier in vergadering bijeen, ik wil het woord tot u richten voor een bijzonder moment in onze cricket geschiedenis. Duco is sinds 1 maart 80 jaar en daarmee is hij een van de oudste actieve voorzitters van het land geworden. Nu is oudste niet meteen een kwaliteit waar je voor doorgeleerd moet hebben, maar in het geval van Duco kunnen we stellen dat hij op alle mogelijke voorzitterseigenschappen constant hoog gescoord heeft en dat ook nog steeds doet.

''Duco, je bent een cricketzendeling van het eerste uur. Je bent er zelfs voor naar Afrika geweest.

Sinds 1984 al druk met SGS bestuurstaken. Je volgde Nol Phijffer op en je hebt Molly Geertsema nog net als voorzitter meegemaakt. Je mocht daarna jaren dienen met Klaas Vervelde en Carel Creutzberg. Cricketkarakters met een snelle kwinkslag, waarvan ik denk dat het ook wel’s venijnig kon toegaan. Maar we weten dat er altijd voor de club werd gestreden en dat je daar een groot en positief aandeel in hebt gehad.

''Als Carel in 1999 veel te vroeg overlijdt ben jij vanzelfsprekend de nieuwe voorzitter. Als ik vervolgens in 2001 als jong en onervaren broekie mee mag doen in het bestuur mocht ik van dichtbij meemaken hoe je deze herenploeg aanstuurde. Je bracht een onderwerp ter sprake alsof je een bot tussen de honden gooide en wachtte rustig af. Jaap ontbrandde dan meestal als eerste op basis van zijn principes, Maarten analyseerde en relativeerde, jonker Willem relativeerde nog even verder, George was meestal met zijn gedachten ergens anders en vervolgens vatte jij het samen zoals je het al van te voren besloten of bedacht had. Ik heb er graag van geleerd.

''Als voorzitter van SGS over zo’n lange periode heb je ook onvermijdelijk afscheid moeten nemen van te veel SGS vrienden. Veel respect heb ik gekregen voor de persoonlijke woorden

die je steeds weer bij hun begrafenis of crematie wist op te brengen. Dit weerspiegelt je betrokkenheid. Ook bij de SGS leden en echtgenotes die je belt op momenten dat zij ziek zijn of door hun gevorderde leeftijd op de achtergrond dreigen te raken. Rubrieken op onze website als good olds en verhalen uit de oude doos zijn jouw initiatieven.

''Jacques Mulders noemde je bij jouw benoeming tot erelid van de KNCB “wellicht een van de meest onderscheiden cricketers van Nederland”. Ik durf te stellen dat je de meest gedecoreerde cricketer van Nederland bent, ook al omdat hij de decoraties van Ruud Don Griot nog niet had meegerekend.

''Beste mensen. Details over Duco’s carrière zijn eenvoudig te vinden op onze eigen en ook op andere websites. Maar we hoeven nu niet te gaan googelen om met elkaar overtuigd zijn dat we hier een bijzondere voorzitter hebben. Leden van deze vergadering één onderscheiding ontbreekt nog aan Duco’s palmares en ik vraag daarom uw instemming om Duco te benoemen tot erevoorzitter van onze club, zodat ik hem de oorkonde en de ere-voorzittershamer kan overhandigen.''