Return to site

ACC vanaf 5 maart “EEUWELING“

Publicatie op de website van AFC (www.afc.nl)
 

Op 5 maart 2021, dus vrijdag aanstaande, is onze dochter ACC jarig en blaast
100 kaarsjes uit ! Het bestuur van AFC feliciteert onze dochtervereniging met dit heugelijke feit. Een prestatie van formaat!

ACC bevindt zich, als honderdjarige, in bijzonder gezelschap. Sinds het einde van de negentiende eeuw wint de cricket sport  in Nederland snel terrein. Met de oprichting van de eerste cricket clubs als De Kon. UD (1875), HCC (1878), Rood en Wit (1881), Hercules (1882), de Hilversumsche Cricket Club (1883), Hermes DVS (1884),  Concordia (1885), Sparta (1888), Quick N. (1888), VOC (1895), Quick Hg. (1896), VRA (1914)  en HBS (1928). Die laatste vereniging bestond al sinds 1893 als voetbalclub en startte, net als AFC, vele jaren later een cricketafdeling. De populariteit van het cricket spel in die jaren was groot en vooral in de grote steden konden  de clubs rekenen op een grote belangstelling.


Ook ACC profiteerde van de toenemende aandacht. In de winter werd er bij AFC gevoetbald en in de zomer gecricket. Veel later werd er ook gehonkbald en getennist in de zomerperiode.
Het clubleven bloeide in de beginjaren van de twintigste eeuw, zo ook bij AFC!

Met de oprichting van de cricket vereniging waren  er voor de voetballers van AFC ineens zomerse activiteiten op hun eigen club mogelijk. Tot en met de verhuizing naar ons sportpark Goed Genoeg aan de Boelelaan deelde  de cricket- en voetbalclub dezelfde accommodatie, wat  het clubleven en de gezelligheid ten goede kwam. Ook in moeilijke tijden konden de beide verenigingen op elkaars steun rekenen.


Mijn eigen ervaringen gaan terug naar de gezamenlijke cricket wedstrijden die ieder jaar begin augustus werden georganiseerd bij ACC.  De cricketers werden met de aanwezige voetballers in gemengde teams ingedeeld en na een korte instructie van het spel en de spelregels kon er worden gecricket. Van de wedstrijden herinner ik mij niet echt veel, maar de nazit, die meestal tot ver in de avond duurde, is mij goed bijgebleven. Ook de hectiek na de brand, waarbij het clubhuis in het Amsterdamse Bos nagenoeg volledig werd verwoest, staat mij nog helder voor de geest. Met hulp van velen en niet in de laatste plaats de aanwezige schade experts en verzekeraars bleven de financiële gevolgen nog enigszins te overzien. Een prachtige tijd met schitterende clubmensen en een fraai slot! Ook de mooie gewoonte, om bij achterstand een rondje om het veld heen te lopen (dat moest dan helpen het tij te keren), werd door mij met vele anderen nagevolgd. Of dat hielp is niet bekend, maar daar gaat het niet om.

Ieder jaar ,als de voetbalcompetitie stilligt in de zomer, kun je bij ACC heel veel clubvrienden treffen. Een biertje mee drinken, een bitterbal eten en gewoon zomaar wat ouwehoeren. Meer hoeft ook niet. Dat de prestaties van de teams op niveau zijn is fijn voor enkelen. Net als met voetbal is dat, door de jaren heen gezien, eigenlijk bijzaak. De vriendschappen is waar het allemaal om draait. Zo wordt je samen oud !


AFC feliciteert ACC met haar honderd jarig bestaan en wenst de jarige een mooie en succesvolle toekomst in verbondenheid met AFC.

Amsterdamsche Football Club

Ad Westerhof

Voorzitter 

broken image

Foto is Wally van Weelde met zijn zoons Rob, Bert en Dolf op Sportpark Goed Genoeg (1969)

Amsterdamsche Cricket Club        5 maart 1921 - 5 maart 2021
 

100 jaar geleden werd de Amsterdamsche Cricket Club opgericht door een handvol AFC’-ers.
AFC was na de verhuizing uit de Watergraafsmeer (Hoeve “Goed Genoeg”) terecht gekomen in de nog onontgonnen Zuidelijke rand van de stad aan de Zuidelijke Wandelweg. Vanaf de landerijen was de Stadionkade de eerste vaste bebouwing in zicht.

AFC had het na de verhuizing moeilijk, want het ledental had een opdoffer gekregen en de resultaten na de glorierijke kampioensjaren 1918/19 waren mager geworden. Met nieuwe initiatieven zoals bijv. het opstarten van het beroemd geworden AROL-toernooi en de oprichting van de cricketclub werd gehoopt ook zomers het clubleven van de voetballers in stand te kunnen houden.

Namen van AFC’-ers die in de vooroorlogse jaren een rol speelden in de ontwikkeling van ACC waren o.a. Jo Börnemann (de befaamde keeper, beter bekend bij het Amsterdamse publiek onder de koosnaam “Borrie”), Henk Kappelhoff, Wim Staats, Willy Brusse, Max de Bruin Mzn. en een handvol leden uit de familie Prent.

In de vooroorlogse jaren ontwikkelde de jonge loot zich dermate goed, dat levensvatbaarheid voor langere duur gewaarborgd leek. Echter, een probleem zou de club bijna levenslang blijven achtervolgen en wel een veldenprobleem.

Op de voetbalvelden aan de Wandelweg moest jaarlijks een pitch worden ingegraven en na het voetbalseizoen ook weer uitgegraven worden. Daarbij kwam dat de opgeleverde grasmat na een winterseizoen voetbal, vaak de naam cricketveld niet mocht dragen. Met de ontwikkeling van het Amsterdamse Bos (of te wel Bosplan) werd al snel een reserveveld ingehuurd bij de toenmalige Twentse Bank aan de Kalfjeslaan.

In de oorlogsjaren en de eerste helft van de jaren ’50 van de vorige eeuw had de club zich dermate sterk ontwikkeld dat maar liefst 9 landstitels konden worden binnengehaald. Bekende AFC-spelers uit die tijd waren de gebroeders v. Weelde, Piet Sanders, Dick Disselkoen, Harry Scheepstra, Wim Feldmann, Wim v/d Hurk, Lou van Kranendonk, Gerrie Stallmann, Fred v. Soomeren en de gebroeders Immig en Woudstra.

Maar ook de Wandelweg moest vanwege stadsuitbreiding in 1962/63 worden verlaten en worden ingeruild voor het huidige Goed Genoeg in Buitenveldert. Ruimte genoeg zo werd gedacht, maar uiteindelijk bleek het toch te krap om de 3 sporten voetbal, honkbal en cricket naar behoren te laten functioneren. De velden van de zomersporten honkbal en cricket overlapten elkaar hetgeen samen met de afgetrapte voetbalvelden tot de nodige spanning leidden.

Uiteindelijk vertrokken de cricketers in 1972 definitief naar het Amsterdamse Bos alwaar in samenwerking met de hockeyclub Pinoké, een Noors houten blokhut als clubhuis werd betrokken.

ACC floreerde en runde liefst 7 senioren elftallen. Maar ook hier deden zich nieuwe ruimtelijke problemen voor door de opkomst van het kunstgras in de hockeysport en na 15 jaar moesten de velden voor de deur van de blokhut worden opgegeven.

Dit leidde tot de ontwikkeling van een geheel eigen houten clubhuis op de achterste velden in het Bos. Hoofdsponsor Olivetti onder leiding van Karel v. Osch deed veel goed werk!
Het clubleven liep gesmeerd, maar op sportief cricket technisch gebied waren er veel periodes van degradatie en weer promotie. Heen en weer, en net niet voldoende.

In 1997 voltrok zich een ramp toen het clubhuis door brand werd verwoest. Met behulp van de firma Troostwijk en de beschikbare verzekeringspenningen kon de behuizing met het befaamde terras in de oude staat herrijzen.

Maar aan het eind van de eeuw verschenen opnieuw donkere wolken boven het Bos toen de Gemeente liet weten wederom met de velden te gaan schuiven om aan de honger naar kunstgras te kunnen voldoen. Voor de zoveelste keer moest ACC verkassen ditmaal naar het Loopveld aan de Kalfjeslaan waar in 2003 rond de omni club AMVJ en de voetbalclub RAP 3 cricketvelden konden worden gecreëerd, waarvan één uitsluitend voor cricket (met overpad voor golf).

Op de oude bouwplaat van de voetbalclub ARSENAL kon wederom in dezelfde stijl als het oude clubhuis een ruime nieuwe behuizing worden neergezet. De toenmalige kale ruimte is inmiddels uitgegroeid tot een fraai, groen sportcomplex, alwaar ACC naar volle tevredenheid is gesettled.

Het eerste elftal vertoeft al vele jaren in de hoogste klasse van de vaderlandse cricketcompetitie. Er heeft zich een bloeiende jeugdafdeling ontwikkeld en de familieclub die ACC vanuit AFC altijd is geweest, met in de moderne geschiedenis familienamen als Akkerman, Balk, de Bruin, Dukker, Honsdrecht, Van der Glas, Knüpfer, v. Vliet, bloeit er als nooit tevoren.

Diverse AFC’-ers weten in de zomermaanden de weg naar het Loopveld te vinden om onder het genot van een koel biertje het cricket te volgen en de immer aanwezige voetbalperikelen van commentaar te voorzien.

Hoe ideaal zou het zijn, wanneer ook de AFC-jeugd warm gemaakt kon worden om met de cricketsport kennis te maken. Een mooi streven voor de komende jaren.

Amsterdamsche Cricket Club

Max de Bruin Sr.

Erevoorzitter