Return to site

Cricket World Cup kookt over: Nieuw Zeeland wipt India uit finale

broken image

[door Observer] Alles wat er te doen was om de door kenners voorspelde finale India – Engeland kan in de prullenmand. Nieuw Zeeland behaalde in de 1e semi-final old Old Trafford in Manchester een sensationele overwinning op India! Het werd een spektakel in twee bedrijven, want op dinsdagmiddag (9/7) ging het regenen met de Black Caps aan bat na 46 overs op 211/5. Er werd niet meer gespeeld die dag, maar de daarop volgende woensdag (10/7) batte NZ de 50 overs uit en kwamen tot 239/8. Williamson (67) en Taylor (74) waren de rungetters.

Het totaal van 239 was echt niets bijzonders en zou theoretisch makkelijk haalbaar moeten zijn voor de ijzersterke batting side van India met Rahul, Rohit en Kohli als regelmatig grote gangmakers. Maar ja, de praktijk is vaak heel wat weerbarstiger dan de theorie. Al na 5 overs zat India in zak en as en het genoemde 3-tal cracks met elk 1 run aan de kant en 6 runs op het bord! Een ongekend sensationele opening stand voor India. En op 24 viel al het 4e wicket na 10 overs. Na 30 overs was de stand via 71/5 gekomen op 92/6 en een uitschakeling van India voor een finale plaats hing in de lucht. 150 runs nodig van 20 overs vereist wicket behoud en boundaries.

Van af dit punt settelde zich een koppeltje (Jadeja en de 38-jarige Dhoni) dat 116 runs bij elkaar zou blijven en de Nieuw Zeelanders de moed haast in de schoenen deed zinken. Hun enige winstpunt was dat de run-rate tot 10 per over was gestegen. Maar Jadeja begon 6-jes te meppen en het ging zo hard dat er van de laatste 5 overs nog “maar” 52 runs nodig waren. En daarna 42 runs van 4 overs en de gemiddelde 10 runs per over werd gehaald.

Maar toen kwam toch door ongeduld de break. Op 208 sneuvelde Jadeja voor 77 (4x4 + 4x6) kapitale runs. Maar met Dhoni nog op de mat hielden de Indiërs hoop. Totdat op 216 Guptill een van zijn weinige succesvolle daden van dit toernooi verrichte door Dhoni (50) met een direct hit en 2 cm buiten zijn crease run-out te gooien. Na nog wat gespartel was India op 221 all out.

NZ wint met 18 runs en zit in de finale! Matt Henry werd met 3/37/10 Man of the Match, maar alle Nieuw Zeelandse bowlers maakten indruk evenals captain Williamson die constant de juiste veldbezetting wist te vinden. Dit was CRICKET op z’n allerbest (meer wedstrijddetails hier en highlights hier), ook al stort het 100 of meer miljoen Indiase cricket liefhebbers in groot verdriet!

Donderdag 11/7 2e semi final : Engeland - Australië op Edgbaston in Birmingham. Wie volgt naar de uitgang en wie naar de finale op Zondag 14/7?

broken image