Return to site

De overthrow, 'valse' zes en boundaries in ICC's Cricket World Cup-finale

broken image
broken image

[door Observer] Miljoenen cricketliefhebbers zien hoe Engeland de World Cup wint dankzij een overthroween “valse” 6 en de meest gescoorde boundaries tijdens een 10 uur durend circus (beeld-highlights hier).

Het was een koude winternacht in Nieuw Zeeland en de meesten lagen al op een oor, want er moest de volgende dag toch weer gewerkt worden. Maar in het zomerse Europa voltrok zich op de heilige grond van Lords,  de dramatische finale van de reeds 6 weken durende strijd om de World Cup, waarin de mannen van down under, als Black Caps de strijd tegen het oude Moederland en de Reglementen moest aanbinden.

Het verging de Black Caps niet slecht, want hun niet al te hoog eigen totaal van 241 runs werd door de Engelsen maar uiterst moeizaam benaderd. Er zou zelfs een verrassing in de lucht kunnen hangen.

Nog tijdens de laatste over van de reguliere wedstrijd gebeurde het.Er waren 15 runs voor Engelse winst vereist van zes ballen met de ongenaakbare Stokes aan bat.De scoring kaart per over rechts onder in het beeld gaf 6 blanco rondjes te zien en na de eerste tweeballen van Trend Boult verschenen er 2 stipjes voor de dotballs en het was nu dus 15 runs van 4 ballen. Stokes keek Boult vol dadendrang tegemoet en peerde de 3e bal van deze laatste over voor 6 het veld uit (bovenste foto). Nu nog “maar” 9 runs van 3 ballen…….

Op de 4
e bal van Boult gebeurde er meer dan  van alles. Stokes dreef de bal richting fine leg en ze liepen 2 runs, althans dat dacht iedereen. Maar de fielder (wederom pooroldGuptill) smeet de bal naar het de wicket keeper, maar nog voor deze hem kon bemachtigen, ketste de witte knikker op de achterkant van het bat van Stokes die een buikschuiver maakte (onderste foto) om de run out dood te ontlopen.

De weg ketsende bal rolde en bleef maar rollen tot hij aan de boundary tegen het koord stootte.
4 runs van de overthrowboundary + de 2 runs waaraan niemand twijfelde of die waren gelopen, betekende 6 runs…

Het bordje met de gebowlde ballen rechts onder in de TV schreef 2x dotballs en 2 x 6 , maar we hadden geen 6 gezien, althans niet zo een die na een forse luchtreis van 80 of 100 meter in de tribune zou landen. Geen echte, maar een “valse” 6 dus.


Het hele gebeuren in luttele seconden rond het runnen en de overthrow die door niemand kon worden gestopt, veroorzaakte wanhoop en ongeloof.

Stokes richtte zich uit zijn duikvlucht op en hief onmiddellijk zijn armen ten hemel als bewijs van zijn onschuld. Hij zelf kon er ook niks aan doen.  De schuld lag bij zijn bat (hit theballtwice ??)
Het gevolg was wel dat na deze  “valse”6 er nu nog maar opeens 3 runs nodig waren van 2 ballenom de winst voor Engeland binnen te slepen.. En dat lukte niet, want Rashid ging in een uiterste poging op de laatste bal run out, Stokes met 84 not out latend en derhalve een TIE stand op het bord.

Nieuw Zeeland 241/8  -   Engeland 241 all out  !!! 

Er zou een Super Over volgen, maar dat is weer een volgend drama.

Zonder het cadeautje van de overthrow had Engeland 7 runs van 2 ballen moeten maken…


Maar hoe “vals “ de 6 echt was zou pas later blijken toen het umpire corps bij monde van Simon Taufel (zelf umpire en lid Laws Committee) bekend maakte dat het geen 6 had mogen zijn, maar een 5. De regel zegt (law 19.8) dat een overthow-boundary geteld dient te worden bij de reeds VOLTOOIDEruns in progress “IF THEY HAD ALREADY CROSSED AT THE INSTANT OF THE THROW” .


TV beelden bewezen dat de beide batsmen elkaar in de 2e run niet hadden gecrossed en deze onvoltooide run derhalve niet meetelde. Vandaar maar 5 runs.Bovendien had strikerBen Stokes terug gemoeten naar het dode wicket en had 11e man Adil Rashidvoor de volgende bal moeten aantreden.

 

De toestand rond de pitch was in stofwolken rond uit chaotisch. De umpirers konden onmogelijk alle elementen van het spel tegelijk overzien. Je vraagt je dan ook af waarom dit cruciale moment niet naar de 3e umpire “upstairs” werd verwezen ter inspectie en beoordeling van het hele gebeuren.


De hierboven geschetste foute beslissing van 6 in plaats van 5 runs werd omschreven als “ERROR OFJUDGMENT”, maar het kostte de Black Caps waarschijnlijk de zege.
Dat ook de Super Over in een TIE eindigde en de “meest gescoorde boundaries op deze dag” als uiteindelijke scherprechter golden, deed de deur dicht.

Hoe verzin je zo’n regel  en hoeveel pech konden de Black Caps nog meer hebben ?
Het slapend of wakend thuisfront down under ging een beroerde nieuwe werkdag tegemoet.
N.Z kan heel trots zijn op de geleverde prestaties, maar eerlijk is eerlijk winnaar Engeland had wel het meest complete team.  Gefeliciteerd.