Return to site

Een boom opzetten over het nieuwe punten systeem

(door Observer) Al heel snel nadat ik in mijn eerste verslag meldde dat over het nieuwe punten systeem nog wel een boom viel op te zetten, werd ik op mijn wenken bediend. Want vlak voor het verwaterde cricket weekend klonk er weer vuurwerk uit de richting Nieuwegein alwaar het bestuur-centrum van de KNCB is gevestigd. De nieuwe puntentelling had een dermate verwarrende uitwerking teweeg gebracht dat een verklarend bericht met keuze mogelijkheid werd gezonden naar de clubs, vergezeld van een mea culpa voor de onvoldoende communicatie.

De plannen voor een eventuele punten wijzigingen zijn in het najaar 2020 besproken tijdens “expertbijeenkomsten” met als doel: “het streven de competitie eerlijker te maken en beter te kunnen handhaven bij het niet nakomen van de reglementen”

De nieuwe punten verdeling (4 punten etc.) is vlak voor de laatste “ALV gepubliceerd geworden, maar er is tijdens deze ALV geen aandacht aan besteed, waardoor deze wijziging onvoldoende belicht is en velen overviel toen de competitie begon” aldus de uitleg in de brief.

Ook wordt uitgelegd dat met het verhogen van de winst punten naar 4, het voor de competitieleider eenvoudiger is om boetes in de vorm van puntenaftrek op te leggen bij het niet nakomen van regelingen rond ongerechtigde spelers, het niet hebben van een scorer of DLS systeem.

Het laatste is een wel heel bizar argument om de punten te verhogen ten faveure van het gemak van de competitieleider.!!

Het is me wel wat, een Bond van meer dan 125 jaar oud die het wedstijd punten systeem drastisch verandert en daar te weinig (zeg maar geen) aandacht aan besteedt en zodoende spelers en officials volledig verrast. En om het nog erger te maken, wordt aan de deelnemende clubs de mogelijkheid geboden om na de 6 ronden die reeds gespeeld zijn geworden alsnog te kiezen of zij het oude systeem van 2020 en al die jaren daarvoor (dus 2 punten bij winst) alsnog willen behouden of dat zij willen doorgaan met het huidige nieuw bedachte en niet gecommuniceerde 4 punten systeem!

Bijkomende effecten zijn dat bij het nieuwe systeem verregende wedstrijden 1 punt voor beide partijen oplevert en de wedstrijd meetelt en de rangschikking dus puur op het aantal behaalde punten wordt vastgesteld. Terwijl voorheen een verregende wedstrijd niets opleverde maar ook niet meetelde en de rangschikking bepaald werd op gemiddelde.

Het is bijna onvoorstelbaar dat na 6 speelronden (1/3e van de competitie) de Koninklijke Nederlandse Cricket Bond met het voorstel komt om het punten stelsel terug te draaien.! Hoe slecht het nieuw bedachte systeem ook moge zijn, het is volstrekt ondenkbaar dat tijdens een lopende competitie de regels worden veranderd. Niet alleen om dat er toch geen degradatie is dit jaar, maar veeleer vanwege het principiële bezwaar, moeten we met dit slechte en volstrekt onvoldoende besproken systeem leren leven en niet kiezen voor een “beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”

Zelfs is het denkbaar om geen titel van Kampioenschap aan deze competitie te verbinden.

Er zal nog veel over andere systemen te doen blijven, maar dan wordt het toch ook eens tijd, over het WEL overspelen van verregende wedstrijden te praten. Want hoe is het toch mogelijk dat een land dat zich graag als topsport-cricket-land profileert (liefst nr.13 white-ball) en met meer dan een handvol graswickets en gewone velden beschikbaar in de vaak fraaie nazomer maanden september en oktober, deze ongebruikt laat liggen??

Gewoon door blijven spelen en geen gejammer over spelers en coaches die niet meer beschikbaar zijn voor de club. Anderen binnen de club krijgen bij vertrek van coaches/huurlingen ook een nieuwe kans en ja, het team boet dan in sterkte in, maar er wordt wel langer gecricket en daar gaat het om.

De KNCB heeft voorgesteld om dinsdag 25 mei as. om 20.- uur een conference call te houden met vertegenwoordigers van Top- en Hoofdklasse clubs teneinde hun mening te PEILEN hoe verder te gaan in deze “points-gate”. Er valt dus nog steeds een of meerdere bomen over op te zetten.