Return to site

Einde seizoen ACC, Testmatch, opruimen bezien door Observer

[door Observer] Op weer een van die prachtige half zomerse / half herfstdagen voerde mijn weg toch nog een keer langs het Loopveld. Even een frisse neus halen en kijken of alles er nog staat…Er wordt alweer druk gevoetbald, maar… “wat sien ik” : er wordt ook gecricket. Mannen in het witte pak en Bonds umpires in vol tenue.

Al snel wordt duidelijk dat het om de traditionele jaarlijkse “test match” tussen ACC en VRA gaat.Twee dagen feest en social cricket van de bovenste plank. Hoe de match er voor staat is moeilijk te achterhalen maar er wordt fanaat en toch met veel plezier gespeeld.

Al snel blijkt ook dat er meer te beleven valt. Clubhuis opruimen, kleedkamers uitmesten en vuil afvoeren. Een ouderwetse ICOVA-bak (ICOVA stond ooit eens voor : Ik Cricket Op Ver Acc) staat voor de deur gevuld met rotzooi cq. afval voor de stort.Onder aanvoering van het Bestuur wordt alles van zijn plaats gehaald, schoon geboend en geveegd. Onkruid wordt gewied. Dozen, tassen en bakken worden omgekieperd en wat weg kan gaat weg.

De zon schijnt zoals ze dat dit hele lange seizoen heeft gedaan, alleen een graadje minder.Op het terras keuvelen de oude mannetjes over de zoveelste KNCB blooper: volgend jaar moet heel cricket Nederland in gekleurde pakken opdraven en spelen met witte ballen en zwarte screens.Tot in de laagste klasse aan toe.

Ik voorspel als dit waarheid wordt op alle niveaus, het minstens 25% verlies aan actieve cricketers gaat opleveren. Wie wil er nu veroordeeld worden om afscheid te nemen van zijn mooiste lievelings-trui, zwaar bekabeld met fraaie logo’s zoals die van HCC (leeuw) – VOC (Bulldog) – R&W (aardbei) - VRA (kroon) – ACC (maroon) en dat allemaal voor een soort honkbalpak!

Voor de topklasse is het misschien nog te begrijpen. Immers zij nemen in de periode 2020/22 deel aan een groot internationaal toernooi met 12 toplanden. Programma voor Nederland: zomer 2020 India en Pakistan thuis. En daaraan vooraf natuurlijk een uitgebreid oefenprogramma waarvoor de Bond aan 9 spelers een contract heeft aangeboden.

Maar voor ACC Zomi in de 3e klas...? Mensen van de Bond: kom tot zinnen en laat grootheidswaanzin en hervormingsdrift verre van ons. Beziet alles, maar behoudt het goede. Kijk even naar Achilles’29 (docu 'Voetbal is oorlog') en zie hoe hoogmoed voor de val komt, vooral als er geen geld is!

Ondertussen stond Bartje met 65 not out lekker te batten en ik dacht: “hoe zou het toch met de zaak Punjab zijn ? “ In mei kregen zij op enig moment nog 6 strafpunten toegekend. Die werden hangende de zaak teruggedraaid en ze degradeerden uiteindelijk regulair ondanks alle “Belgische foreigners”. Zouden de ”honourable good olds” van de Commissie van Beroep nog leven …?

Niemand die wist hoe het verder zou gaan met de gekleurde pakken en Punjab…Volgend jaar nieuwe kansen en misschien nieuwe kleren.Weemoedig nam ik afscheid van het cricket om thuis... de voetbaluitslagen te gaan bestuderen.