Return to site

Hoe ACC 1 de zesde plaats wegkaapte!

Analyse van de race naar de Kampioenspoule

De ervaring van 2022 om in een degradatie-poule terecht te komen, die voor ons kantje-boord goed afliep dankzij een minder gespeelde verregende wedstrijd, was voor het Management van ons Vlaggenschip tijdens de eerste wintervergadering, genoeg geweest.

2023 moest rustiger en vooral beter, zo stelden EP, Mark en Max Jr.

Heino Kuhn, die ons in de periode 2011/14 gedurende 3 seizoenen zo veel cricketplezier had gebracht, werd teruggehaald. A bit older and a lot wiser, met in zijn professionele tas meerdere Zuid Afrikaanse test ervaringen en senior leadership.

Ook Thomas Hobson kwam na een prima seizoen vorig jaar, terug naar Amsterdam. We verloren Mees van Vliet aan het Voorburgse graswicket en kregen versterking van de met Dosti gedegradeerde routiniers Mahesh Hans en Rahil Ahmed.

Er melden zich nog een paar vreemdelingen aan die hier te lande werkten, maar het bleken geen vaste krachten voor ACC 1.

Kanjers uit voorgaande jaren als Raza – Kumar – Potdar – Zaidi – Reddy – Wegener en Arya, bleven het team en de club trouw.

Mark Mulready en Ernst-Pieter Knüpfer vormden wederom de dagelijkse leiding met Captain Heino Kuhn. Bovendien reageerden een niet gering aantal trouwe leden positief op een sponsor oproep van de club, waarvoor hulde en dank!!

In de bespiegelingen vooraf door “de deskundigen” werd ACC, gelet op de prestaties van 2022, gezien als een van de zwakkere ploegen.

De kenners wisten nog niet dat er inmiddels gebouwd werd aan een nieuw en solide team. De professionele aanpak en invloed van Heino op de nieuwe groep deed meteen wonderen. Geen flauwekul – serieus en hard trainen en wie presteert, speelt. ACC had weer leiderschap in het team.

Van de 9 gespeelde wedstrijden in de zeer korte periode van 29 april tot 29 mei, werden er 4 verloren en wel van Punjab – VOC – HCC en VCC.

Vooral de nederlaag tegen VOC in het begin (321/3 – 61 all out!) gaf ons niet alleen een verschrikkelijke negatieve run-rate, maar ook het etiket van een van de zwaksten. De tegenstanders trapten er in en geloofden die onderschatting.

Vervolgens wonnen wij van Sparta – VRA - HBS – Salland en Excelsior !

De 5 winstpartijen waren goed voor de benodigde 10 punten in de bovenste helft en lieten een spoor van sombere verbijstering achter bij VRA – HBS – Excelsior en Salland. De laatstgenoemde ploeg zou wel eens het kind van de rekening kunnen worden omdat meerdere goede cricketers afkomstig uit Duitsland regelmatig afwezig blijken te zijn.

Onze belangrijkste rungetters waren:

runs inn. No. gem.

Heino Kuhn 331 9 1 41.38

Shreyas Potdar 280 8 - 35.00

Thomas Hobson 237 9 1 29.63

Anis Raza 194 8 3 38.80

 

Outstanding innings waren er van de jonge Shreyas Potdar met 88 en 89!

Anis Raza speelde meerdere innings rond de 50 runs die de boel cruciaal bij elkaar hielden.

De openingsbijdrage van Aryan Kumar van 47 runs uit 100 ballen tegen Excelsior.

De redding van het koppel Amar Zaidi / Devanshu Arya tegen VRA.

De diverse 40’s / 50’s van Thomas Hobson en last but not least de verpletterende kapitale 120* van Captain Heino Kuhn maandag jl. tegen Excelsior.

Bij de bowlers waren Jo Reddy met 13 wickets, Devanshu Arya (12), Aryan Kumar (11) en Mahesh Hans (9) de belangrijkste succesvolle krachten, terwijl newcomer Waqas Ahmed met 3/39 tegen Excelsior een indrukwekkend debuut maakte. Thomas Hobson werd gehinderd door een blessure hetgeen hem niet verhinderde met 9 vangen de ranglijst van de Topklasse aan te voeren!

Al met al een verheugend resultaat van de eerste competitiehelft, die nu gevolgd wordt door 6 weken T/20 cricket. Na 15 juli, de finaledag van deze korte vorm van ons spel, gaat fase 2 van start waarin ACC met de overige 5 deelnemers aan de Kampioenspoule zal uitmaken wie de sterkste is.

We spelen dan tegen VCC – Sparta – HCC – Punjab – VOC een enkele ronde van 5 wedstrijden waarbij punten en nett run rate uit fase 1 worden meegenomen.

De beste 4 uit deze serie spelen uit eindelijk om het kampioenschap.

Willen we daar aan mee blijven doen, dan is elke wedstrijd een MUST WIN game, want de Nrs. 5 en 6 zijn uitgespeeld.

Maar voorlopig blijven wij stilletjes genieten van het zo verheugende resultaat van fase 1 met als gevolg een zorgeloze cricket zomer!

U kunt nog steeds ballen aanbieden voor deze wedstrijden. (contact Ricky).

OBSERVER

broken image
broken image
broken image

Heino Kuhn (links) en Thomas Hobson. Foto: Rick Thorburn.