Return to site

In Memoriam Hans Woudstra

broken image

[door Max de Bruin Sr] Op 16 oktober 2016 overleed op 81 jarige leeftijd ons Erelid Hans Woudstra. Hans had het de laatste jaren fysiek niet makkelijk, maar tot aan afgelopen zomer is hij nog naar het veld kunnen komen, om het cricket waarvan hij zo veel hield, te volgen. Hij was 71 jaar lid van zowel AFC als ACC.

Vanaf zijn jongste jeugd kreeg hij cricket met de paplepel ingegoten. Vader Lou kwam reeds voor de oorlog voor ACC uit en was in de ’50-er jaren 6 jaar voorzitter van de club. Na de diverse jeugd elftallen te hebben doorlopen, kwam hij later met zijn broers Lou en Frans jaren lang wisselend voor ACC 1 en 2 uit. Dat waren zeer sterke elftallen, waarbij ACC 1 reeksen landskampioenschappen aaneen reeg en ACC 2 het tot de Klasse 1B schopte en dat was na 1A de tweede afdeling binnen het toenmalige competitie bestel. Voor ACC 1 speelde hij 41 innings met 52 als hoogste score terwijl hij voor ACC 2 113 innings speelde met in totaal 1886 runs en een 100 not out als beste score.

Na zijn competitieve cricket dagen speelde hij in bijna alle lagere elftallen van ACC, waar bij hij vooral tot doelstelling had de jeugd niet alleen de technische en tactische kneepjes van het spel bij te brengen, maar vooral de ware geest waarin dit spel gespeeld moet worden op hen over te brengen. Werd je achter het wicket gevangen, dan was het lopen! De umpire had altijd gelijk……. ook al had hij ongelijk. Na afloop kon je navraag bij de man doen. Het laagste elftal waar voor hij uit kwam, was ACC 7(!) waarvan hij aanvoerder was en welk elftal uitkwam in de toenmalige Koch klasse.

Naast zijn actieve cricket loopbaan was hij ook op bestuurlijk vlak zeer actief. Lange tijd vormde hij met Piet Sanders en Hans Schooneveldt de XI Commissie. Na de bouw van het Pinoké clubhuis in 1972 nam hij het voortouw in de Bar Commissie. Zo’n commissie had de club nog nooit gekend en de inkomsten die hier uit gegenereerd werden zorgden voor een zeer gezond financieel bestel van de club. Gedurende 22 jaren maakte hij deel uit van het ACC bestuur, waarvan 15 jaar als Vice Voorzitter. Van af de dagen dat ACC op de velden van Moeder club AFC speelde (Goed Genoeg 1963) tot aan de huidige locatie op het Loopveld, was hij bij alle verhuizingen en bouw activiteiten betrokken. De hoeveelheid cricket sokken welke via zijn bedrijf in de club werd verspreid was van enorme omvang. Voor zijn ruime mate van inzet voor de club werd hem in 1977 zeer terecht het Ere Lidmaatschap aangeboden.

Met grote bewondering hebben wij gezien hoe Hans de laatste jaren liefderijk is verzorgd door zijn vrouw Carolien. Bij veel van boven genoemde activiteiten binnen ACC was zij eveneens betrokken.

In Hans verliezen wij niet alleen een loyale vriend, maar tevens een cricket liefhebber met de best mogelijke spelopvattingen. ACC is hem dankbaar en zal hem zeer missen.

Max de Bruin Sr.