Return to site

In vragenrubriek 'Langs de boundary' nr. 12, Rein Akkerman Jr, aan 't woord

broken image

[door Rick Thorburn] De interviewrubriek 'Langs de boundary' gaat verder met Rein Akkerman Jr. Wie kent deze AFC’er niet? In de periode 1997 – 2006 is de Zami elftal tien jaar achter elkaar kampioen geweest. Is Rein de meest succesvol aanvoerder in de geschiedenis van ACC of beschikte hij toen over een aantal bijzondere talentvol spelers? Ik denk voor veel van onze trouw lezers is het misschien een raadsel dat er geen mededeling hiervan op de ACC website plaats heeft gevonden.

In Langs de boundary’ stel ik schriftelijk vragen aan meer of minder bekende ACC’ers. Kriskras door de vereniging heen, dus aan (nieuwe) bestuursleden, aanvoerders, spelers en 50 Not Out-leden, tot wellicht ook (ouders van) kinderen, actieve vrijwilligers en sponsors, enz.

De vragen aan Rein:

1. Stel je eens voor? Vertel eens iets over jezelf en wat doe je zoal? “Ik ben Rein Akkerman 57 jaar werk mijn hele leven in de textiel, waarvan 26 jaar als mede aandeelhouder van een grote textielimporteur, en nu werkzaam bij de grootste textielimporteur van Nederland, waar wij kleding aan het lage segment verkopen in geheel Europa. Ik ben op 27 oktober 1959 geboren in Amsterdam”.

2. Verliefd, verloofd, getrouwd? Heb je kinderen?Ik leef tegenwoordig al 10 jaar samen met Manon in Hoofddorp, en heb 1 zoon uit een eerder huwelijk: Jasper, ook wel de grootste supporter/hooligan van AFC genoemd.

3. Welke dingen vond men bij jou thuis belangrijk?Bij ons thuis stond het verenigingsleven heel hoog in het vaandel, mijn vader bekleedde vele functies binnen AFC waarvan vele jaren ook als voorzitter, en was ook actief bij de honkbalclub ABC, maar was ook veelvuldig te vinden bij ACC en ATC de voormalige tennisclub bij AFC”.

4. Waar kan je ’s nachts voor uit je bed worden gehaald?Eigenlijk voor helemaal niets, ik betrap mij er alleen vaak op dat ik in de nacht soms veel zakelijke e-mails aan het beantwoorden ben, aangezien ik veel zaken met het verre oosten doe, waar andere tijden gelden.

5. Wat is je beroep of waar houd je je hoofdzakelijk mee bezig en kun je onze lezers iets hierover vertellen?Business Unit Manager fashion bij Fashion Linq, waar ik verantwoordelijk ben voor alle in en verkoop aan vele grootwinkelbedrijven in Europa. Wij ontwikkelen collecties in dames/heren en kinderkleding, en leveren deze door aan alle grootwinkelbedrijven in het lage prijs segment.

6. Wanneer ben je gaan cricketen bij ACC? Hoe lang heb je cricket gespeeld? Hoe lang ben je lid van de vereniging?Volgens mij ben ik begonnen met cricketten in 1981 toen het Zami cricket binnen ACC werd gestart, ik weet nog dat ik samen met Pieter Sandberg aan het biljarten was op AFC op een doordeweekse avond, en Hans Honsdrecht ons met een biljartkeu heeft uitgelegd hoe dat spelletje gespeeld moest worden, dat leek ons niet zo heel moeilijk en hebben ons toen aangemeld voor de Zami afdeling, waar ik samen met mijn vader en vele vrienden van mijn vader heb gespeeld, met Hans Woudstra als aanvoerder.

Daarna vele jaren onder legendarische aanvoerders gespeeld als Hans-Peter Dukker en Ton Disselkoen, en met vele illustere mensen echt teveel om op te noemen, maar ook Jack van Gelder, Nicky Hekster, Ron van Doesburg en Roy van Dijk zaten daarbij”.

7. In 1981 is er een nieuw tijdperk voor het zaterdagmiddagcricket begonnen met de oprichting ACC Zami-afdeling. In de periode 1997- 2006 was je aanvoerder van de Zami XI welke 10 jaar achter elkaar kampioen van Nederland werd. Kun je iets hierover vertellen? Waarom staat dit niet vermeld onder de geschiedenis van ACC?Ik nam het stokje als aanvoerder over van Tonny Disselkoen na zijn overlijden, en heb 10 prachtige jaren met de Zamis beleefd, 10x op rij kampioen was waanzinnig en enorm veel plezier beleefd in deze jaren, je kunt zeggen de mooiste 10 jaren uit mijn sport carrière.

Wij wonnen van iedereen, er waren spelers die erbij kwamen als PB de Bruin en Karel Kuyvenhoven die jaren lang geen wedstrijd hebben verloren, die wisten in een sport waar ze nieuw in waren niet wat verliezen was geweldig.

Ook in die jaren was het soms wel zwoegen om tot 11 spelers te komen, maar dan ging hoofd inkoop Barry v.d. Glas op vrijdag naar de training op ACC om te kijken wie er scherp was en hij strikte iedereen voor de zaterdag.

Ik weet ook zeker dat we zonder Barry nooit 10 x kampioen waren geworden.

Waarom het niet in de ACC geschiedenisboeken voorkomt is mij een raadsel, want de Zami verbond de club met elkaar, het was druk langs de lijn soms wel drukker dan bij het eerste, en het werden prachtige Zaterdagen met altijd late uurtjes in 1890.

Maar de volgende dag in grote getale aanwezig bij ACC 1”.

8. Welke ACC’ers hebben allemaal met de Zami mee gedaan in die periode? Er was een vaste kern, kun je voor elke speler hun karakter omschrijven?

 • Rein Akkerman: aanvoerder en snelle wicketkeeper, bleef vaak not out.
 • Barry van der Glas: hoofd inkoop, topfielder, en traag bat, superfanatiek.
 • Ernst-Pieter Knüpfer: draaide de snelste overs van heel de wereld wanneer hij bowlde duurde 6 ballen niet langer dan 1 minuut.
 • Guido Dukker: onze beste speler, ervaren en veel verstand van het spel, voorzag mij van vele tips tijdens de wedstrijd.
 • Daniel Felsenthal: top batsman met 80% van zijn schoten achter het wicket, hij maakte bowlers soms krankzinnig.
 • Tonny van Leeuwen: fantastische bowler, altijd uitzwaaiend, maar jaren lang onze zuinigste bowler, en met moeder Betty onze meest trouwe supporter door weer en wind.
 • Hans de Wit: allrounder kon alles bowlen, batten en fielden, veel wedstrijden voor ons gewonnen, en zorgde jaren lang voor de belangrijke Ma rekening.
 • Marcel de Wijs: de meest vrolijke cricketter waar ik ooit mee gespeeld heb, nooit op iets negatiefs kunnen betrappen, en kon ook bowlen met een legendarische 5 voor 28 op VRA hoofdveld.
 • Zal Dabhoiwala of ook wel Zal Chocomel, wanneer Zal er was moest er Chocomel zijn, maar altijd een betrouwbaar openingsbat.
 • Michael Dukker: Blufduck, altijd grote mond dacht altijd dat hij een betere wicketkeeper was dan de aanvoerder, maar cijfers liegen niet. Als bowler vaak minder succesvol, op hoofdveld ACC ooit weggeslagen in 1 over voor 30 runs door een 7 jarig meisje.
 • John van Vliet wanneer hij er was verbaasde ik mij er altijd over dat hij zonder trainen de bal gewoon altijd op de spot kon bowlen.
 • Benno Honsdrecht een ras ACCer wat kon die man goed cricketten, rolde in zijn eentje vaak HBS op bij de Ton Disselkoen Memorial.
 • Zahid Shah CEO van de Kruidvat, na zijn zakelijke beslommeringen altijd aanwezig bij elke wedstrijd, hij dacht dat hij kon batten maar daar was hij de enige in, hij was openingsbowler en voor minder deed hij het niet.
 • PB de Bruin een van onze laatste aankopen, fantastische fielder, aan bat vaak ongelukkig.
 • Karel Kuyvenhoven onze kenner, bowler met de mooiste actie.
 • Doekhie speelde op zondag maar wilde altijd meedoen, heeft vele wedstrijden voor de Zamis gewonnen.
 • Jan Balk genoot van elke minuut die hij meedeed in de Zamis, en zie hem nog glunderen bij het tiende kampioenschap op de Haagse”.

9. Welke mooie herinneringen heb je aan je actieve cricket periode? Wat was je hoogtepunt als cricketer en hoogtepunt buiten het veld? Ik heb tijdens mijn cricketperiode van 1981 t/m 2010 alleen maar mooie dingen meegemaakt, wat is er mooier dan met je vader een sport beoefenen, en daarnaast met al je vrienden.

Hoogtepunt buiten het veld was denk ik dat tijdens ons feest na het tiende kampioenschap in 1890 ik mijn huidige vriendin ontmoette, gebeurde Barry ook maar dat had een kortere duur”.

10. Je hebt vast heel veel wedstrijden gespeeld en gezien: wat is de beste cricketwedstrijd die je ooit hebt gespeeld of gezien?De mooiste cricketwedstrijd die ik ooit heb gespeeld is ongetwijfeld de wedstrijd waar wij voor de tiende keer kampioen werden, dit was op het tweede veld van HCC.

Na eerst te hebben gefield en 278 runs tegen gekregen te hebben, en de gemoederen in het veld opliepen alsof het oorlog in Afghanistan was, kwam ik tussen de innings in de kleedkamer terug, waar ik Guido en Daniel al onder de douche zag staan, zij gaven aan er klaar mee te zijn en niet tegen Jinnah te willen spelen, ze wilden naar huis.

Jan Balk keek het aan en kon zijn ogen niet geloven, we konden kampioen worden en er gingen spelers naar huis……

Ik opperde het idee om toch nog even een broodje kroket te gaan nuttigen tijdens de lunch en dan konden we altijd nog weggaan.

Tijdens de lunch sprak ik mijn sociale vaardigheden aan, sprak met Zahir en Daniel mijn geplande openingspaar, en zei we gaan hier gewoon winnen, we doen het voor Tonny Disselkoen ondanks het gigantische totaal van HCC.

Het werd een spektakel waar ik nog wel eens van wakker schiet, maar op een van de laatste ballen maakte Daniel zijn century en wonnen we de wedstrijd.

Jan Balk en Tonny van leeuwen lagen rollend over elkaar heen, en later lag het veld bezaaid met ACC spelers om het tiende kampioenschap te vieren”.

11. De Tijger Prijs wordt toegekend aan die persoon of groep die in de maand augustus de meest opmerkelijke prestatie op het groene veld heeft geleverd. In 1984 heb jij deze prijs gewonnen. Wat was jouw opmerkelijke prestatie in augustus 1984?Ik maakte mijn eerste century op het oude Pinoké veld, 148 runs tegen de Kievieten, en weet nog dat het oude clubrecord op naam stond van Jan Hendriks, die had er 164 gemaakt.

Ik werd langs de lijn enorm gesteund door Hans Woudstra die graag het oude record uit de boeken wilde hebben, helaas lukte mij dat niet”.

12. Mooiste anekdote van je tijd als cricketer?Die heb ik net eigenlijk verteld: het behalen van het tiende kampioenschap”.

13. Probeer ACC na al je ervaringen eens te omschrijven in één mooie zin! Op ACC heb ik eigenlijk een echte club ontdekt, niet zo massaal als AFC maar mooi intiem. Ik durf te zeggen dat ik mij bij ACC altijd beter voelde dan bij AFC, terwijl dat ook echt mijn club is waar ik al 57 jaar lid van ben”.

14. Wat is nog een grote droom van jou? Wat zou je privé nog graag willen bereiken of doen?Ik wil eigenlijk nog 2 jaar werken, en dan lekker verder gaan genieten van alleen maar leuke dingen”.

15. Is er nog iets dat je kwijt wilt? Ik hoop dat de toekomst voor ACC gewaarborgd is, en hoop dat alle jeugdleden net zoveel plezier aan de club gaan beleven als ik heb gedaan”.

Eerder in deze serie kwamen aan het woord: 1. Wim Pielage, 2. Saqib Zulfiqar, 3. Stephan Hannema, 4. Harry de Breet, 5. Ton Balk, 6. Arthur van Leeuwen, 7. Max de Bruin Jr, 8. John van Vliet, 9. Hans Dukker, 10. Jan Balk en 11. Duco Ohm.