Return to site

In vragenrubriek ‘Langs de boundary’ nr. 9, Hans Dukker, aan ’t woord

broken image

[door Rick Thorburn] De interviewrubriek 'Langs de boundary' gaat verder met Hans Dukker (79). Hans heeft jaren lang voor ACC1 gespeeld samen met broers Ferry en Rob. Volgens Rob was Hans een betrouwbaar openingsbat, gezellige goochelaar op feestjes, partijtjes en 3de innings met munten en vooral kleine glaasjes.

Hans speelde van 1961 tot en met 1977 in ACC1 en scoorde 2607 runs in 169 innings met 93 not out zijn hoogste score. Hans was ook initiator van de vrijdagavond spel Tip & Run. Hij werd de Tip & Run Koning genoemd, vooral ook omdat hij met zijn balspelletje en geintjes het zo leuk kon doen met het jonge grut.

In 1995 werd Hans door de leden van ACC gekozen als Lid van Verdienste. In 'Langs de boundary' stel ik schriftelijk vragen aan meer of minder bekende ACC’ers. Kriskras door de vereniging heen.

1. Stel je eens voor? Vertel eens iets over jezelf en wat doe je zoal?
Ik ben Hans Dukker, geboren op 2 augustus 1937 in de Maasstraat in Amsterdam. Ik ben in 1959 met Diny Zuijderland getrouwd en heb twee kinderen Monique en Michael. We hebben vier kleinkinderen gekregen. Monique, nu samen met Richard, heeft twee kinderen: Mels en Floor. Michael getrouwd met Gerrianne en de kinderen Tammo en Lotte. Diny is helaas nu 6 jaar geleden overleden, en twee jaar geleden heb ik een heel lieve vriendin Jacqueline leren kennen maar die is heel plotseling ook overleden. Ik woon nu alleen in Buitenveldert.

Vanaf mijn 18e jaar ben ik in de schoenenbranche werkzaam geweest. Ik ben op mijn 68ste met pensioen gegaan. De laatste jaren als agent in de kinderschoenen (DISNEY). Het thuis zitten beviel mij niet zo, zeker Diny niet, (“ga in godsnaam wat doen”) en toen er een advertentie in de krant stond “uitzendbureau zoekt chauffeurs” kon ik meteen de volgende dag beginnen. Daar ben ik toen ik 75 werd mee gestopt

Nu in de zomer ben ik veel op het cricketveld en ’s winters of naar Mels (voetbal) of naar Floor (hockey) of naar Lotte (hockey) of naar AFC kijken. Tammo studeert in Middelburg, een beetje ver weg.

Ik heb een jaar geleden mijn bekken gebroken en revalideer nog steeds 2x week plus, heel belangrijk op vrijdagmiddag in het HUIS van de WIJK, dansen.”

2. Je bent meer dan 50 jaar lid van ACC. Wanneer ging je cricketen bij ACC en waarom? Hoe lang gespeeld en in welke elftallen? “Vlak na de oorlog, ik was toen 8-9 jaar, speelden wij cricket in de Maasstraat met mijn broers Ferry en Rob en diverse buurtjongetjes. Onze buurman had nog wat planken staan en daar zaagde hij cricketbats uit. Een wicket werd op de muur getekend, een tennisbal, en het spel kon beginnen. Aan de overkant rollend tegen de muur een 4 en hoog tegen de muur een 6. Mijn vader speelde cricket bij Ajax op de Middenweg voor het stadion en was daar de initiatiefnemer van het mooie spel.

In de Maasstraat woonden vlak naast ons, ik praat nu over 1953, Wil en Dick Griebeling en Joop de Roos. Ajax had geen jeugdteam. Wij gingen dus voor VVV spelen, ik op Zaterdag en Zondags voor Ajax. Ook speelde ene Jan van Alfen voor VVV en die nam een heel mooi meisje mee van uit de Diamantstraat. Zo kreeg ik verkering met Diny, 16 jaar. En Diny kon meteen met het scoringsboek aan de gang. Met Diny in 1957 verloofd en in 1959 getrouwd.”

broken image

3. Wat is de beste cricketwedstrijd die je ooit hebt gespeeld? En gezien? “De wedstrijd thuis tegen HCC 1 op het Twentsche Bank terrein. ACC 1 eerst aan bat. In de laatste over sla ik Peter van Arkel 3 maal voor 6 over de screen. Ik hoor hem nog vloeken en met nog 3 ballen te gaan sloot onze toenmalig captain met een groots gebaar de innings. Wat had ik de pest erin want Ik had er 93 not out en de wedstrijd eindigde in een draw.”

4. Noem eens de beste batsman, bowler en wicketkeeper waar tegen je ooit hebt gespeeld, als je je dat nog herinnert? “Ricky wat een moeilijk vraag. Mag ik Hans Dukker drie keer noemen? Nee, Hans dat gaat niet. Hans, ik heb wel van andere gehoord dat je de beste cover point fielder van Nederland was die op het punt stond gekozen te worden voor het Nederlandse XI. Dat ging uiteindelijk niet door omdat er een Hageneesje voor moest. Maar bij Hans was je run out voor je het wist.

Joe Milner was een hele goede batsman. Hieronder is een spelmoment tijdens de wedstrijd van 18 juni 1967 in Amsterdam gespeelde cricketwedstrijd ACC1 vs VOC1. Op de foto aan slag Hans Dukker (ACC), op de rug gezien Joe Milner (ACC). Links een attente slips Wally van Weelde (VOC) en wicketkeeper Ouwerkerk (VOC).

broken image

Joe Milner speelde in de 60’er jaren voor ACC. Hij was een ex county speler – ik geloof Essex en oud prof voetballer die zich in Amsterdam vestigde met een tapijtenzaak. Ik denk een van de allerbeste bats ooit op Nederlandse velden.

Andere excellente spelers waren in mijn optiek all-rounder Henk Rikse (ACC) en

Anton Bakker (VOC) uitstekend bat. Een uitstekende bowler was Henny Wijkhuizen van Rood & Wit 1. Beste wicketkeeper was Rene Schoonheim van (VOC) en het Nederlandse elftal. Hij is op zijn 72ste jaar nog actief met zijn lievelings sport.”

5. De wedstrijd tegen Rood en Wit was zeker een mooie herinnering? Je heb op die dag 5 formidabele zessen geslagen? “Ja, dat klopt de wedstrijd van 25 mei 1967 tussen ACC1 en Rood en Wit1 heeft in Amsterdam gezorgd voor een zeer aantrekkelijke wedstrijd, welke na een enerverende slotfase door ACC1 werd gewonnen. Aan beide zijden stond het bowlen op niet bepaald hoog peil, reden, waarom door beide teams forse scores werden bereikt (228 voor 6 tegen 229 voor 9)

Uit “Cricket” 4 van 1967 stond het volgende: Voor het meest attractieve batten van de dag zorgde daarna Hans Dukker, die met een onbetaalbare 62 (waaronder 5 formidabele zessen) ACC een belangrijke voorsprong op de tijd gaf. Daarnaast een gedegen 25 van Henk van Weelde, brachten de stand op 196 voor 9, waarna iedereen in een spoedig einde van ACC geloofde.

De laatste twee batsman, Rob v.d. Maas en Ferry Dukker, resp. 23 n.o. en 17 n.o. brachten de Amsterdammers echter na veel spanning en sensatie 11 minuten voor afloop de overwinning.”

6. In 1973 werd je gedropped naar de tweede elftal van ACC onder de aanvoerderschap van Max de Bruin Sr. Hoe ging het en heb je iets bijzonder gedaan? Heeft Max Sr jou duidelijk de juiste weg gewezen? “Ja dat klopt, ik was aan batten en had +/- 75 runs gescoord toen Max Sr. inkwam. Hij zei gelijk dat hij mij zou steunen en zoveel mogelijk mij aan de levende wicket zou brengen zodat ik misschien een century kon maken. “Famous last words!” Ik stond heel lang aan de niet levende wicket en Max sloeg de ballen alle kanten op en binnen een mum van tijd scoorde hij +/- 60 runs. Nog erger, op elke zesde bal sloeg hij een eentje!”

Maar heb je wel of geen century gemaakt” en heb je de wedstrijd gewonnen? “Ja uiteindelijk heb ik wel een century gemaakt maar weet ik niet meer of wij de wedstrijd toen hebben gewonnen.”

7. Volgens mij ben jij de initiator van Tip & Run op ACC. In welke jaar is dit vrijdag evenement begonnen? Hoeveel jaren heb je dit gedaan en ben jij niet de ACC speler met de meest wickets in onze historie? “Ja, ik was de initiator van Tip & Run in 1977 en heb dit tot 2008 met veel plezier gedaan. Elke vrijdagavond in de zomer maanden heb ik heel wat wickets genomen en ik ben zeker het lid op ACC met de meest wickets. Piet Sanders 782 en Jan Balk 716 kwamen bij mij niet eens in de beurt. Hebben Piet of Jan ooit van de “vuil bal gehoord?” Natuurlijk niet, de hockey meisjes met goed oog op het bal waren soms niet uit te krijgen. Ik ging steeds harder bowlen en als dat niet lukte dan maar de “vuil bal” en altijd met succes. Het vuile balletje of te wel een yorker.

Vele leden die ik nu ook weer op de “50 not out” ben tegengekomen weten nog dat ze daar als kleintje met een batje hebben staan zwaaien en de liefde voor het spel daar aan hebben overgehouden.”

8. De Tijger Prijs wordt toegekend aan die persoon of groep die in de maand augustus de meest opmerkelijke prestatie op het groene veld heeft geleverd. In 1975 heb jij deze prijs gewonnen. Wat was jouw opmerkelijke prestatie in augustus 1975? “De Tijger Prijs, ooit door broer Rob uit de VS genomen, werd door mij in augustus 1975 gewonnen. Rick, het is lang geleden maar volgens mij was het voor mijn all-round performances in augustus 1975. Op dezelfde avond na deze prestigieuze prijs te hebben gewonnen ben ik ietsje later thuis gekomen en een beetje te vrolijk voor mij vrouw Diny. Ik kreeg de prijs gelijk naar mijn hoofd gegooid en daarom ziet vanaf dat moment de Tijger er iets gehavend uit.”

9. De Jan Prent Prijs is de oudste clubonderscheiding en wordt op voorstel van het bestuur toegekend namens de ereleden. Een bekroning voor buitengewone activiteiten of bijdragen, geleverd in een niet-bestuurs- of anderszins officiële commissiefunctie. In 1977 heb je deze prijs gewonnen; weet je nog waar dit ervoor was? “Ja, dat was er zeker voor mijn jeugd activiteiten met Tip & Run”.

10. Cricket heeft het niet makkelijk in Nederland. Zie je nog mogelijkheden om de sport populairder te maken bij de jeugd? “Op dit moment gebeurt er toch veel op onze vereniging of via de KNCB. Tip & Run, Smash cricket, U9,U11,U13,U15,U17, Lions tours naar Engeland etc.

De KNCB probeert ook initiatieven met “The Cricket Challenge” en dit wordt georganiseerd in opdracht van Nuffic, het platform voor tweetalig onderwijs. Aan deze zesde editie doen dit jaar meer dan 40 scholen mee, verspreid over het hele land. Het programma bestaat uit clinics voor sportdocenten en leerlingen door KNCB coaches, voorrondes in mei en een afsluitende landelijke finale in juni. The Cricket Challenge biedt de KNCB een unieke gelegenheid om cricket te promoten op scholen, ook in de regio’s waar geen verenigingen in de buurt zijn. Dankzij The Cricket Challenge is cricket in de afgelopen jaren op meer dan 60 scholen structureel in het sportcurriculum opgenomen.”

11. Wat zie je als de grootste goede en minder goede veranderingen in het Nederlandse cricket sinds je bent gestopt als speler? “De Buitenlandse betaalde spelers hebben een te grote invloed op het spel, als toeschouwer is het aantrekkelijk om naar te kijken maar voor de ontwikkeling van Nederlandse jeugd spelers misschien minder goed.”

12. Je werd in 1995 door de leden gekozen als Lid van Verdienste, wat betekent dit voor je? “Ik vind dit een mooi beloning voor de veel werk die ik over een lange periode voor ACC heb gedaan.”

13. Probeer ACC na al je ervaringen eens te omschrijven in één mooie zin! “Mijn vereniging ACC is een vereniging die volop met de toekomst bezig is en ook weet wat er in verleden is gebeurd en dit wordt niet vergeten. Afgelopen zaterdag is een prima voorbeeld hiervan met het jaarlijkse 50 Not out evenement.”

14. Wat is nog een grote droom van jou? Wat zou je privé nog graag willen bereiken of doen? “Mijn grootste droom is dat mijn gezin en ik en al mijn vrienden(innen) gezond blijven. Natuurlijk droom ik nog steeds altijd van de torenhoge zessen die ik ooit heb geslagen.”
 

15. Is er nog iets dat je kwijt wilt? “Ja, ik ga nu op terras zitten maar ik verheug mij op het volgende gesprek.”

Eerder in deze serie kwamen aan het woord Wim Pielage, SaqibZulfiqar, Stephan Hannema, Harry de Breet,Ton Balk, Arthur van Leeuwen, Max de Bruin Jr. en John van Vliet.