Return to site

Ode aan Running Raza

The art of catching

· Match Reports

[door Observer] - Zowel Anis Raza als Max O’Dowd, als medespelers en toeschouwers zullen nog vaak terug denken aan die onwaarschijnlijke vang van zondagmiddag 18 juli 2021 bij de wedstrijd ACC – VOC. Een vang uit duizenden die ten grondslag ligt aan dit stukje over the Art of Catching. 

broken image

Anis Raza - skipper, all rounder, nice guy, but also: brilliant catcher.

Vangen in cricket is een kunst op zich. Goeie ogen, gevoel voor timing en een paar klemvaste klauwen is een vereiste. Je hebt slipcatches, reflex catches rond de pitch, en running catches way out in the field, om maar een paar soorten te noemen. Vangen volgens het Old School MCC coaching principe: onderhandse cup, met de buik als veilige opvang bodem. Of de Australische methode: vingers hoog en cup voor het gezicht. 

Alles begint met het uitzetten van het veld. Waar kan de bowler met zijn plan catches verwachten. Op welke mogelijke slag van de batsman zet hij samen met zijn captain het veld uit. Beetje naar links, iets naar binnen, wordt gebaard naar de verrevelder…… 

De wicketkeeper is het startpunt waar 1e en 2e slips zich op richten. Soms nog meer mannen in die rij: “the cordon” in Test cricket. De keeper zelf kan afhankelijk van het type bowler en de afstand die hij gekozen heeft achter de palen, soms met onwaarschijnlijke capriolen, vangen maken die menig voetbalkeeper zouden doen verbleken, mochten ze de edele art of catching in cricket al volgen! De mannen in de slips staan er meestal voor de eerder genoemde vereisten, en soms in lager cricket vanwege hun mobiele gebreken. 

In de vroege ochtend als alles nog lekker fris is, zie je ze zich opstellen op armslengte afstand van de keeper. Voor de eerste bal er aan komt trekken ze even lichtjes aan de broekspijpen, stropen de mouwen op, spitten bescheiden in de handen (klauwen) en zakken een weinig door de knieën. Het oog blijft scherp op het bat van de batsman gericht, de afstand is klein, de spanning groot. 

Soms is er twijfel over de vang: “did it carry……??”

Heel anders vergaat het coverpoint of midwicket, die soms na een ongenadige uithaal niet meer weg kan komen en in een reflex een poot uitsteekt en een schitterende vang blijkt te hebben gemaakt waar hij zelf weinig van af wist. Jubel alom. 

Maar ook silly point, op off of op leg, staat er voor zijn reflexen. Zonder scheenbeschermende legguards, tok en helm kan hij bij voorbaat al 112 waarschuwen. Om op 1,5 meter toch coronaproof op batsman’s lip te gaan zitten moet je lef en goeie reflexen hebben en vooral je ogen niet dicht doen…… 

Maar dan de catchers in het verre veld. Dat kan “half way” zijn of “on the rope”. In het laatste geval vooral niet 3 meter vóór de boundary maar eerder een meter er achter en tijdig inlopen. The art of catching is in dit gebied de laatste jaren in het professionele cricket verheven tot een internationaal circusnummer. Vooral de aanstormende bal net boven hoofdhoogte op weg naar waarde 6, die door de fielder met een circus act tot catch gepromoveerd kan worden, kan tot ultieme roem voor de succesvolle catcher leiden. Met een enorme sprong vangt hij of zij in vlucht de bal net over de boundary buiten het veld, gevolgd door een retourzwaai van de bal binnen het veld alwaar de bal met een nieuwe sprong of val alsnog legaal wordt gevangen, door de fielder zelf of door een te hulp geschoten ploeggenoot. Uiterst spectaculair en vaak pas in de herhaling te bevatten.

Hier zien we het verschil tussen een vang maken en een vang  M A K E N !! 

broken image

In de categorie “vang MAKEN” viel ook de fantastische catch van Running Raza vorige week zondag in de wedstrijd ACC – VOC, die ACC in belangrijke mate hierdoor winnend kon afsluiten.  Het was een vang binnen de boundarylijnen zonder circus act, maar er waren wel tegenliggers…..

Bekijk nog maar eens goed de hele actie door op de blauwe klik binnen het  wedstrijdverslag te drukken. In stilstand ziet men Raza deep long off op de boundary staan en links van de screen op deep mid-on (long-on) een andere ACC fielder, en links van de screen 2 toeschouwers (Huib en Duco?). Beide fielders staan losjes in afwachting van de dingen die komen gaan. 

Start de video: de bowler bowlt en de ferme tik van O’Dowd is duidelijk hoorbaar. Onmiddellijk na de slag starten beide fielders richting screen, alwaar Running Raza als eerste arriveert en de bal met één hand uit de lucht plukt, 6 runs voorkomt én O’Dowd genadeloos naar huis stuurt. Vlak na de catch kruisen beide fielders elkaar, daarbij de 2 toeschouwers in verbijstering achterlatend. Er was geen replay…… behalve dan op Match Centre. 

Hier werd een onmogelijke vang geMAAKT en geen van de betrokkenen zal het ooit vergeten.! Zeker de batsman niet……  

Remember: Catches win Matches.!