Return to site

The Mancunian Cup was weer een groot succes!

Op naar volgend jaar.

[door Stephan Hannema] Afgelopen zaterdag was het weer zo ver: The Mancunian Cup. De jaarlijkse afsluiter die sinds vorig jaar door Rick Thorburn weer een nieuw leven in is geblazen. Wederom was er voorafgaand aan het evenement weer veel spanning. Michael Dukker had dit jaar moeite om het winnende team van vorig jaar weer hetzelfde te houden. Blessures, familiegelegenheden en gebrek aan leesvaardigheid gooiden dit jaar roet in het eten. Dat laatste was helaas binnen meerdere teams een probleem. Velen hadden de grote dag op de zondag in hun agenda gezet. Maar mannen: 2 september is volgend jaar pas weer op een zondag. Het zal wel aan de communicatie hebben gelegen ;).

Met een laatste rondje bellen en schuiven binnen de teams konden we tussen 10 en half 11 dan echt starten met de eerste wedstrijd. Een spannende wedstrijd tussen de Titelverdediger en de Underdog. Nog nooit zijn er tijdens de Mancunian Cup zoveel runs op het bord gezet in een wedstrijd. De Underdogs maakten er maar liefst 87 in slechts 7 overs. Met een prachtige 30 retired voor een van onze nieuwste en nu al meest besproken leden, Chris Knoll.

Zelfs met een prachtige bijdrage van Bas vd Heyde (22) en Asad Zufiqar (21*) was het totaal net iets te veel om de eerste punten van de dag in de tas van Michael Dukker (captain Titelverdedigers) te stoppen. Gelukkig had Stephan Hannema (captain Underdogs) die dag een grote tas mee genomen.

In de tweede wedstrijd was het aan de Runners-up van vorig jaar (team van Guy Pathak) om zich staande te houden tegen het team van ACC’s nieuwste Centurion Richard Wolfe (captain Centurions). The Centurions hebben na 7 overs een totaal van 52 runs op het bord gezet, met als topscorer Robert Wolfe (10). Saqib en Shirase pakten beide 2 wickets.

Geen probleem voor de Runners-up, die wisten dit totaal in de laatste over te passeren met een knappe 27* van Saqib Zulfiqar.

Dan hebben we nog één wedstrijd te gaan voor we aan de lunch konden beginnen. Dit keer tussen de Centurions en de Titelverdedigers, een wedstrijd waarbij het, bleek later, regende met individuele prijzen. Hier komen we later nog even op terug.

De Centurions eerst aan bat en maakten dankzij een mooie 13* van Berend Edelenbos een totaal van 48 na 7 overs.

Nu was het aan de Titelverdedigers om dit totaal te maken, wat later geen probleem bleek. Voornamelijk vanwege het voortreffelijke batten van Robert van Boeschoten(19) en Noah de Jongh (10)! Robbie de Runner kreeg voor deze prestatie na afloop dan ook de battingprijs uitgereikt. Naast de battingprijs was deze 2de inning ook goed voor de fieldingprijs, die dit jaar ging naar niemand minder dan Robert Wolfe. Dit vanwege zijn uiterst “gecontroleerde” vang(en). Helaas zijn hier geen beelden van, maar mocht je een idee willen krijgen verwijzen we je me alle liefde naar het volgende Youtube filmpje: Klik hier!

Na deze wedstrijd was het voor de grote mannen tijd om te lunchen, die goed geregeld was door onze nieuwe exploitant de Z-Kantine, en stond er voor de jeugd een super wedstrijd op het programma. Tijdens de lunch was hettijd voor de allereerste Junior All Stars game! Een wedstrijd die goed weergaf wat een talent onze club rijk is! Mooie beelden kun je terug kijken op de Facebook pagina van de Amsterdamsche Cricket Club -> Klik hier! Je zult het niet geloven maar de eerste Junior All Star wedstrijd werd gewonnen door ACC!! Gefeliciteerd jongens!

Na de lunch was het weer tijd om verder te gaan met de Mancunian Cup. Nog drie wedstrijden die moeten bepalen wie er met de beker naar huis gaat. De vierde wedstrijd van de dag was tussen de Underdogs en de Runners-up. In 7 overs wisten de Underdogs slechts 55 runs op het bord te zetten (Wim Pielage 13 en Mr. Extra 24). Skipper Guy Pathak en Yankit Gupta, pakten beide twee mooie wickets.

Aan de Runners-up om dit totaal te passeren in de 7 daarvoor beschikbare overs. Na een goede opening van Shirase Rasool (22) en Kees van Nieuwkerk (13), bleek de bowling van de Underdogs toch te sterk en werd het totaal net niet gehaald. Pielage bowlde wederom een spannende laatste over, waar hij twee wickets pakte en slechts 5 runs wist weg te geven (ze hadden er nog 13 nodig uit de laatste over).

Nog twee wedstrijden te gaan en de spanning was te voelen en te horen. De volgende wedstrijd moesten de Titelverdedigers winnen, anders konden ze definitief afscheid nemen van de Cup. En hoe spannend is het dan om de wedstrijd te spelen tegen de Runners-up van vorig jaar. Toen scheelde het maar een paar runs.

De Titelverdedigers gingen wederom eerst fielden en kregen een mager totaal van slechts 42 runs tegen. En dit te bedenken dat de Runners-up maar 2 wickets hadden verloren. Nou ja eigenlijk drie want skipper Guy liep na het maken van een handje vol runs vrijwillig het veld af, om zijn team ook een kans te geven. Er zat volgens de toeschouwers dan ook meer in. Alleen Rene Schoonheim had een noemenswaardig totaal van 13*.

De Titelverdedigers wisten dit totaal dan ook zonder het verlies van wickets te maken in de zesde van de zeven overs. Goed batten van Bas vd Heyde 21* en Aryan Kumar 10*.

De laatste wedstrijd moest het verlossende antwoord gaan geven. Als de Underdogs winnen, dan hebben zij alle drie de wedstrijden gewonnen en zij zonder twijfel de winnaars van de Cup. Maar verliezen zij de wedstrijd, wat is dan het scenario?? Telt het onderlinge resultaat, moeten de mannen in de cijfers duiken en telt het wicket gemiddelde of komt er gewoon nog een finale, waarbij de Titelverdedigers een herkansing krijgen.

Na een gewonnen toss zijn de Underdogs wederom gaan batten. Waarom?? Geen idee eigenlijk, wellicht omdat ze best wel een sterke bowlingside hebben en daar volledig vertrouwen in hebben. Nou dat moest ook wel want het ene na het andere wicket viel, met Sean Walsh als leading wickettaker (wederom 2 slachtoffers). (Wat Sean overigens de bowlingprijs opleverde aan het einde van het toernooi) Het zag er niet best uit, maar door waanzinnig batten van oa Shreyas Potdar, sprokkelde de Underdogs toch nog 48 runs bij elkaar. Dit keer in slechts 6 overs. Maar de grote vraag was natuurlijk: Is dat genoeg?

Mooi is dan te zien dat de Titelverdedigers ondertussen al lekker onder de douche waren gesprongen en al heerlijk aan het bier zaten. De vragen die dan meteen door het hoofd schieten zijn: Gaan ze er van uit dat de Centurions het totaal toch niet gaan maken? Gaan ze er van uit dat het wicket gemiddelde telt? Hebben ze geen zin in een eventueel vernederende finale? Of stonken ze gewoon heel erg....

Met goede moet trok de skipper van de Underdogs zijn team bij elkaar voor een peptalk. “48 runs in 6 over is een verdedigbaar totaal, zeker voor ons. Netjes bowlen geen extra’s en we zitten met een half uurtje aan het bier met een Cup in onze hand”, aldus Stephan Hannema.

Maar het werd heel erg spannend! Goed batten van onder andere Sean, Berend en Areeb (23*), zorgden ervoor dat het heel erg spannend werd. In de laatste over hadden de Centurions nog 11 runs nodig! Good old Wim Pielage, die overigens het hele toernooi waanzinnig bowlen heeft laten zien, had de eer. En Wim heeft maar weer eens laten zien dat hij de ervaring heeft en enorm kalm blijft in spannende situaties. Dit gecombineerd met fantastisch fielden heeft geresulteerd in een gewonnen wedstrijd voor de Underdogs. De Centurions kwamen tot een totaal van 43 runs.

Ofwel de Underdogs zijn de winnaars van de Mancunian Cup 2017. Naast deze overall prijs werden ook de eerder genoemde individuele prijzen uitgereikt aan: Rob van Boeschoten (batting), Robert Wolfe (fielding), Sean Walsh (bowling), Neil Wall (best umpire), Michael Dukker (wicketkeeping).

Naast de cricketers op het veld, mochten we ook tijdens deze Cup weer genieten van onze niet spelende leden, donateurs en supporters!! Wat leuk om te zien dat er weer zoveel gezellig mensen op de club waren voor het cricket, de borrel, het eten en de gezelligheid!

Rick Thorburn bedankt voor wederom een geslaagde Mancunian Cup! Volgend jaar weer!!

Bijgaand nog een aantal foto’s.

broken image

Winners Mancunian Cup - Underdogs

vlnr: Shreyas Potdar, Wim Pielage, Neil Wall, Jim Dukker, Beau te Boekhorst, Chris Knoll, Stephan Hannema

broken image

Neil Wall - Best Umpire

broken image

Sean Walsh - Best Bowler

broken image

Michael Dukker - Best Wicketkeeper (als enige niet verbaasd ;))