Return to site

U11 in Haagse zaal: double century tijdens tie tussen ACC en VCC

[door Jan Balk] Een potje zaalcricket tussen ACC U11 en VCC U11 in Haagse sporthal Piet Vink heeft de mooiste tie in de geschiedenis van de edele cricketsport opgeleverd. Vooral de reacties na afloop waren van een ongekende schoonheid.

De dag begon al bijzonder. Dit kwam onder meer omdat de Haagse beheerder van de sporthal alle kinderen buiten een kwartiertje in de ijzige kou liet wachten omdat hij de zaal nog schoon moest maken. Even later zei dezelfde man meer dan terecht dat sommige leiders en spelers hun sportschoenen moesten uitdoen omdat ze er buiten al mee hadden gelopen. Zo liepen er vervolgens in de zaal verschillende helden met sokken rond. Wat een feest!

Wij verloren de eerste twee wedstrijden nipt van HBS en de latere winnaar VOC waardoor we de finale van de indoor cricketcompetitie van de KNCB op een haar na miste en veroordeeld waren tot de strijd om het brons tegen VCC. Op dat moment kon mijn dag natuurlijk al niet meer stuk.

Spektakel

De duels tussen ACC en VCC staan namelijk al sinds jaar en dag garant voor een onwaarschijnlijk spektakel. Dit begon allemaal in de jaren tachtig van de vorige eeuw met de meer dan legendarische titanenstrijd tussen VCC en ACC tijdens het Flamingojuniorentoernooi waarin het er met fantastische sledges keihard aan toe ging. Zo herinner ik mij nog de onvergetelijke quote ‘koppen Nota’ van Hans de Wit op short-leg terwijl Mac Nota van VCC aan bat stond op een van onze ‘fastbowlers.’

Daarnaast maakte vooral batsman Mike Vroom tijdens dat historische duel indruk dooreen of andere Amsterdamse halfvolley bowler vier keer achter elkaar mijlen ver voor zes te slaan. Ook dat herinner ik me nog altijd als de dag van gisteren. Wat vlogen die ballen ongelooflijk ver het veld uit. ACC verloor destijds die historische wedstrijd. ‘You lost the match but you won the war’, zei onze Nieuw-Zeelandse coach Brett Maree na afloop in de kleedkamer. Sindsdien staan de duels tussen deze twee teams telkens weer bol van spektakel. En dat zou tijdens het potje zaalcricket in Sporthal Piet Vink 30 jaar later zonder twijfel niets anders zijn.

Daar kwam nog bij dat mijn grote vriend Marc Nota leider was van het team van VCC en ik samen met hem de wedstrijd mocht umpiren (ook bijgaande teamfoto is van zijn hand). Een slordige kwart eeuw geleden deden wij samen rond deze tijd van het jaar precies hetzelfde, maar dan aan de andere kant van de wereld in de bloedhete zon tijdens een jeugdwedstrijd in Argentinië. Daar waren we destijds namelijk in Buenos Aires cricketcoaches. Marc van Belgrano en ik van Hurlingham. Destijds aten wein de avonden op een van onze clubs regelmatig een goed stuk Bife de Lomo om vervolgens onder het genot van een drankje bijzonder sterke verhalen aan elkaar en alle aanwezige Argentijnen te vertellen. Marc dronk steevast een Coca-Cola light met een tikkie Juan Caminando er in en ik zat traditiegetrouw aan de cerveza. U begrijpt, dat schept een band.

En nu waren we dus umpires in een wedstrijd waarin er ook nog eens allerlei zonen van ons tegenover elkaar stonden. Dat feit op zich was natuurlijk eveneens ongelooflijk.

Uitblinkers

Het team van Voorburg bestond uit Stefan, Arav, Ger, Alejo, Vinay, Jonathan, Shahmir en Miraj en bij ACC deden Harshdeep, Aadit Dhaninkal, Aadit Akre, Oscar, Arth, Edward, Lakshya, Olaf en Tibo mee. Voor de wedstrijd was al zeker dat al deze spelers stuk voor stuk uitblinkers zouden worden. Dat feit alleen al was nog nooit eerder voorgekomen.

En dan de wedstrijd zelf. Dit werd een onwaarschijnlijke happening. ACC sloeg eerst battend namelijk 88 runs voor het verlies van 5 wickets bij elkaar. En even later maakte VCC 85 runs voor het verlies van 4 wickets. Nou moet U weten dat een genomen wicket in het zaalcricket bij de jeugd drie runs oplevert. De echte kenner heeft nu al in de gaten dat er iets heel erg bijzonders was gebeurd.

Maar een en ander moest natuurlijk wel nog even worden uitgerekend. Alle jongetjes stonden ongeduldig en heel erg opgewonden om de scorers heen. En toen volgde de waanzinnige mededeling. Alles bij elkaar opgeteld hadden de twee teams precies 100 runs gescoord! Het was een tie met twee centuries! Zowel de spelers van VCC als die van ACC gingen volledig uit hun dak. ‘We hebben precies gelijk gespeeld’, riep een juichende speler van VCC met ongeloof in zijn stem. ‘Dus we zijn allebei derde geworden’, sprak een speler van ACC. ‘Eigenlijk hebben we dan allebei gewonnen’, reageerde een jongen van VCC. ‘En dan ook nog eens precies 100 runs’, zei weer een ander. ‘Honderd tegen honderd, het is echt een wonder’, klonk het verderop.

Prachtig

Zo beleefde de indoorcompetitie het mooist denkbare slot mogelijk. En de titanenstrijd zorgde ook nog eens voor een uitstekend verslag op de website (http://www.voorburgcc.nl/u11-laatste-dag-herfsttoernooi/) van VCC. Ja, dames en heren, zo een prachtig einde van het indoorseizoen verzin je niet. Het was dan ook allemaal echt waar.

ACC-VOC 0-2
ACC 45/6 + 18 = 63. Jerre 3/2/2.
VOC 60/6 + 18 = 78. Aadit Dhaninkal 2/4/1.

ACC-HBS 0-2
ACC 79/8 = 94. Elmar 3/16/2, Azzan 3/16/2

broken image