Return to site

Verdwaalde Zuid-Afrikaan slaat voor ACC Zomi acht zessen tegen Gelre

[door Jan Balk] ACC 4 speelde afgelopen zondag thuis tegen Gelre CC en ik mocht zo maar meedoen! Maar om nou te zeggen dat het gezellig was... Ja natuurlijk!

Regisseur Kees van Nieuwkerk was al maanden bezig met de juiste tactiek voor deze wedstrijd en had ook zo maar bedacht dat ik het verslag mocht gaan schrijven. Dus zei ik aan het eind van de dag na een biertje of zeven dat ik het verslag op zou gaan hangen aan Joris Driepinter. Dat was een vreemde zaak. Joris deed namelijk helemaal niet mee en heet bovendien geen Driepinter van zijn achternaam.Maar goed, Joris houdt sowieso wel van een biertje en dan klinkt Joris Driepinter natuurlijk altijd uitstekend.

Meewarig

Kees keek me ietwat meewarig aan nadat ik hem had verteld dat ik het verslag op zou gaan hangen aan de niet meespelende Joris Driepinter en zei diplomatiek: “Het verslag hoeft echt niet zo lang te zijn.” Waarop ik dacht: “Dat zullen we nog wel eens zien!”

Maar goed, het draait natuurlijk allemaal om Joris Driepinter. Hij is namelijk gaan cricketen omdat dat van zijn vrouw Mara Sandberg moest. Het leek haar namelijk wel leuk om met haar kinderen langs de lijn te kunnen zitten om cricket te kunnen kijken. Dat is toch een ongelooflijk verhaal! Ik ken een heleboel mannen die gestopt zijn met cricket omdat hun vrouwen het niet leuk vonden dat ze in de zomer altijd maar aan het cricketen zijn. En ik ken nog meer mannen die gescheiden zijn omdat ze van hun vrouwen niet mochten cricketen. Maar ik ken maar één man, die is begonnen met cricket omdat zijn vrouw het zo graag wil: Joris Driepinter. Fantastisch!

Maar...Joris Driepinter deed dus helemaal niet mee tegen het altijd gezellige Gelre. In tegenstelling tot de Zuid-Afrikaan Morné Pepler, die tegenwoordig gewoon in Nederhorst den Berg woont. Hij deed namelijk wel mee met ACC Zomi. Zijn zoon speelde met ACC U15 op het andere veld tegen Quick Hg en het leek hem wel leuk om een wedstrijdje met ACC Zomi mee te doen.

Morné maakte in de ochtend al een energieke indruk. Hij was de eerste speler van de Zomi’s, die aan Richard vroeg waar de sleutel van de kleedkamer lag en begon al vroeg aan een bijzonder ingewikkelde warming-up. Ondertussen verloor captain Kees de toss en mochten we eerst gaan batten. Dat was trouwens ook al een wonder.

Het meeste indruk maakte Morné nog met een bijzondere quote in de kleedkamer nadat iemand hem had gevraagd of hij als batsman de bal een beetje kon blocken. “I don’t block the ball, I stroke the ball”, antwoordde ‘onze’ Zuid-Afrikaan, die meteen mocht gaan openen.‘Dat beloof wat’, dacht ik bij mezelf.

Talent

En ja hoor, Morné Pepler sloeg met het bat van zijn zoontje in een over of tien 93 runs bij elkaar. Met dus zeker acht torenhoge zessen, de een nog verder dan de ander. Het was social cricket in optima forma! Wat een onwaarschijnlijk talent! Een van de torenhoge zessen stuiterde zelfs zo maar op het scoringsboek om een prachtige roze vlek achter te laten en vervolgens dwars door een ruit van ons fraaie clubhuis heen te gaan. Dit alles werd natuurlijk keurig door regisseur Kees op de gevoelige plaat vastgelegd.

En dan te bedenken dat Morné Pepler zo maar aan is komen waaien. Een verdwaalde Zuid-Afrikaan, die wel eens potje mee wil doen. Het valt me trouwens op dat er steeds meer verdwaalde cricketers bij ACC aan komen waaien. Volgens mij heeft het met Richard Wolfe te maken. Hij is tenslotte de grote motor van de Amsterdamsche Cricket Club en heeft sowieso een bijzondere aantrekkingskracht op verdwaalde mensen.

Zo hebben we bijvoorbeeld met Cameron Burnett ook al een verdwaalde Nieuw-Zeelander in ACC 1 spelen. En afgelopen woensdagavond waren er uit het niets zo maar minstens twaalf verdwaalde Indiase dames aan het crickettrainen op de enige echte Amsterdamsche Cricket Club. Ze voelen zich allemaal direct thuis op ACC. Dat is toch geweldig. Daar doen we het toch allemaal voor. Ik zou zelfs willen zeggen: De club leeft als nooit tevoren!

Maar goed, ik verdwaal af. We moeten natuurlijk wel een beetje bij de wedstrijd blijven. Daarom is het zeker het vermelden waard dat de onwaarschijnlijk hard slaande Morné Pepler uitstekend werd gesteund door de kaarsrecht battende Berend Edelenbos, die 63 schitterende runs maakte voordat hij door ons erelid Cees Nierop werd gebowld. Ons erelid Cees Nierop? Jazeker, want die speelt namelijk bij Gelre. En datzelfde geldt voor de enige echte Dutch Allrounder (DA) Eric Booij. Het kan allemaal in de fantastische cricketsport!

Uiteindelijk eindigden wij na 35 overs op het waanzinnige totaal van 238 voor 5 na 35 overs. Ga daar maar eens aan staan als je helemaal uit Zutphen komt. Of uit Gelre.

Prestatie

Later op de dag bewees Gelre overigens wel degelijk te kunnen batten. Ze presteerden het zo maar om 169 runs bij elkaar te slaan. Dat was natuurlijk sowieso een prestatie van formaat. Zeker als je bedenkt dat de gebroeders Robert en Richard Wolfe beter bowlden dan ooit tevoren en gelegenheidskeeper Kees een onwaarschijnlijke vang pakte. Ondertussen bewees de verder fantastisch fieldende Morné ook maar gewoon een mens van vlees en bloed te zijn door twee bijzonder simpele vangen te missen.

Na afloop was het uiteraard onwaarschijnlijk gezellig. Het bijzondere van ACC Zomi is trouwens dat het gewoon de hele dag door gezellig is! Van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht. En dan te bedenken dat Joris Driepinter zelf er niet eens bij was! Kortom, volgens mij wordt het volgende keer nog gezelliger. Kan niet missen eigenlijk. Wat een feest!

ACC Zomi-Gelre Zomi 2-0

ACC 238/5. M. Pepler 93, B. Edelenbos 63, E. Muhseni 26*, J. Balk 25. C. Nierop 2/27/6.

Gelre: 169/9. L. de Silva 36, B. Steenhof 27, A. Kadisupulic 50. Robert Wolfe 3/17/5, S. Teal 2/22/5.

broken image

Foto 1: Morné Pepler staat klaar om weer een bal voor zes te slaan. Foto: Kees van Nieuwkerk

broken image

Foto 2: Een van de zessen van Morné Pepler liet een roze vlek achter op het scoringsboek van ACC Zomi. Foto: Kees van Nieuwkerk

broken image

Foto 3: Het raam van het clubhuis van ACC dat door een zes van Morné Pepler aan diggelenis gegaan. Foto: Kees van Nieuwkerk

broken image

Foto 4: Morné Pepler belt naar Kaapstad of naar Nederhorst den Berg om te vertellen dat hij acht enorme zessen heeft geslagen tegen Gelre. Foto: Jan Balk