Return to site

Veteranen dansen over Sparta heen

[Door Geert Pielage] Na een belabberde start van het seizoen, zijn de veteranen aan een indrukwekkende eindsprint begonnen. Vorige week werd Hercules verslagen en afgelopen zaterdag was kampioenskandidaat Sparta aan de beurt. De gemiddelde scorebordjournalist zou zeggen - kansloze wedstrijd voor Sparta. Na 35 overs slechts 91 runs op het bord, een totaal dat ACC voor het verlies van 1 wicket 15 overs voor het einde van de wedstrijd passeert. En deze scorebord journalist zou nog gelijk hebben ook.

Maar wat is nou toch het verhaal achter deze metamorfose van de oudste cricketers van de club? Het antwoord op die vraag vereist meer en vooral diepgaand onderzoek. De eerste aanwijzingen zijn te vinden op de trainingsavond. Na afloop van de training wordt daar gezamenlijk geluisterd naar Het Zwanenmeer van Tsjaikovski. En de eigenaar, bedenker en uitbater van de Michael Dukker cricket school is op zoek naar de contactgegevens van de Hans van Manen balletschool. Het is duidelijk, in navolging van de Nederlandse turnsters, gooien ook de ACC veteranen sinds kort choreografie en elegantie in de strijd en met succes.

Als ware ballerino's - volgens Paul de Jonge (en hij kan het weten) de mannelijke versie van een ballerina - dartelen de spelers sinds kort over het veld. Daarbij heel makkelijk wisselend tussen klasssiek-, modern- en zelfs show ballet. Captain Wim Pielage - zelf meer een typisch Duitse Sturm und Drang danser, probeert als een waar choreograaf de stijlen in elkaar te laten overvloeien.

Zaterdag begon hij met de snelheid van Jan Balk - duidelijk geïnspireerd op het Scapino ballet dat de laatste tijd veel op volle snelheid danst. Aan de andere kant mocht Nagesh Danturi zijn iets minder snelle maar wel elegantere solo's dansen. En Sparta? Sparta keek verbaasd om zich heen. Al helemaal omdat het fielden, gelijke elegante tred hield met het bowlen. Routinier (zijn we eigenlijk allemaal) Daniel Eldering wisselde Nagesh af en bracht erg klassiek en wat rechtlijnig bowlen terwijl Wim het van Jan overnam. Maar niet nadat Jan de batsman had verleid tot een te moeilijke pas in het moderne dansen waardoor hij eindigde met zijn been voor het wicket op het moment dat de bal zijn been raakte...

Wim besloot op een zeker moment dat het tijd was tot modern improvisatie ballet. In een pas de deux met zijn broer voerde hij het stuk de bal-het wicket-de run out op. Vlekkeloos! En even later liet  Geert Pielage - tegenwoordig als Nuri door het leven gaand - een staaltje onvervalst show ballet  zien. Met een showduik avant la lettre plukte hij de bal uit de lucht en stuurde een volgende Spartaan terug naar het clubhuis.

Daarop mocht Geert ook zijn klassieke maar vrije interpretatie van Het Zwanenmeer laten zien. Kennelijk tot zoveel genoegen dat de captain choreograaf dit liefst 7 overs liet duren. In de tussentijd waren het Nagesh en Daniel die de batsmen verschalkten. Daarbij ook geholpen door de souffleurs Michael en Anthonie Janssen, die de batsmen zo nu en dan advies gaven. Zoals gezegd was het voor de Spartanen te lastig mee te gaan met de elegantie van de veteranen en ook Geert pikte nog een wicket mee. Tijdens de lunch besprak Sparta de opties en ze hoopten op klassiek openende batsmen.

Maarten Slagter, een klassieke recht spelende batsman, en Alexander Swaneveld, de man met de meest elegante uitgangspositie van alle Nederlandse veteranen cricketers  dansten naar de pitch en vooral over de pitch. Helaas duurde het optreden van Maarten wat kort. Alexander ging verder waar hij vorige week tegen Hercules was gebleven (tegen Hercules bleef Alexander met 79 runs not out). Met Roelof Balk (20 not out), die zich de choreografie verdraaid snel eigen maakte, danste Alexander zich wederom door de bowlerij heen. Een verdiende 61 not out vol klassieke schoten en hier en daar wat improvisatie was het resultaat. Zag ook Ulco Umans, die gelukkig al weer goed herstellend  van een 'cardiologische blessure' naar de voorstelling van het ACC ballet was komen kijken.

Een gala voorstelling van het gezelschap, die nog even doorging in een korte maar gezellige 3e akte. Mooi was om te zien dat de Spartanen de nazit gebruikten om ook aan hun elegantie te werken. Maar het is en blijft een lange weg om de gewenste passen ook goed uit te voeren, getuige de twee momenten waarop Spartanen ongewenst in aanraking kwamen met glaswerk dat meedogenloos uiteenspatte op de balletvloer.

Sparta: 91/7/35 - I Moenna 19, N Balwantsingh 17, Jan Balk 1/12/6, Wim Pielage 1/13/5, Nagesh Danturi 2/36/8, Daniel Eldering 1/16/9, Geert Pielage 1/12/7

ACC: 94/1/20.1 - Alexander Swaneveld 61 no, Roelof Balk 4 no, A Tomlinson 0/17/7, B Kornet 1/19/4

Add paragraph text here.

broken image