Return to site

Wat een verhaal!

Het draait in de sport tegenwoordig om verhalen in plaats van om prestaties. En tijdens de wedstrijd tussen de Zomi’s van VOC en ACC werd het verhaal van de dag in Rotterdam zonder enige twijfel verteld door de one and only René Schoonheim.

Niemand minder dan Chef de Mission Pieter van den Hoogenband heeft het bedacht. Om alle schijn van grensoverschrijdend gedrag in de sport weg te nemen, heeft onze voormalige olympisch kampioen zwemmen in de aanloop naar de Olympische Spelen laten weten dat verhalen veel belangrijker zijn dan medailles.

Helemaal in de geest van Pieter hebben Sifan Hassan en Femke Bol tijdens het WK in Budapest één jaar voor de Olympische Spelen in Parijs de daad bij het woord gevoegd. Zij gingen afgelopen zaterdag drie meter voor de finish onderuit terwijl ze in een gouden positie liepen. Het leverde geen medailles op, maar wat een verhaal!

Legende

Tijdens het duel tussen de Zomi’s van VOC en ACC had ik het grote geluk om naast de levende legende René Schoonheim te zitten. De onlangs 79 jaar geworden voormalige wicketkeeper van het Nederlands elftal zit namelijk vol met mooie cricketverhalen. Dat komt onder meer omdat hij tijdens zijn cricketloopbaan overal ter wereld heeft gespeeld. Bij René vraag je je eerder af waar hij niet heeft gespeeld dan waar hij wel heeft gespeeld. De cricketvelden waar de keepende tandarts niet actief is geweest zijn op deze wereld namelijk nauwelijks te vinden. Zelfs als kwieke zeventiger stond hij nog altijd als een van de allerbesten achter de palen.

Zo speelde René onder meer op het heilige Lords in het Engelse Londen en op de prachtige Sydney Cricket Ground (SCG) in het ooit door criminele Engelsen ontdekte Australië. Over het verschil tussen deze twee cricketstadions vertelde de ex-international zijn prachtige verhaal. Zo is het als member van Lords verplicht dat je een jasje en een dasje draagt als je het pavillion in gaat terwijl leden van de SCG ook alleen met een polo naar binnen mogen.

René heeft zowel op Lords als op de SCG mogen batten en zei dat er in beide cricketstadions een mannetje bij het hekje staat als je het veld op komt. “Op Lords zegt deze man keurig ‘Welcome sir’ en ‘Good luck Sir’ tegen je als je gaat batten”, vertelde René tegen mij. “En op de SCG zegt het mannetje bij het hek tegen je: ‘He mate, see you back in five minutes!’” Vervolgens klonk de in de cricketwereld bekende schaterlach van René. Wat een feest! En wat een geweldig verhaal!

Lachend

Ondertussen wonnen wij tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, waarbij we ook nog eens op het schitterende graswicket mochten spelen, lachend van VOC en waren er verschillende geweldige prestaties. Zo had Lotte Heerkens een match winning run out en was Richard Wolfe dankzij 62 runs en vier schitterende wickets zonder enige twijfel de man van de wedstrijd. Maar, het gaat tegenwoordig niet meer om prestaties in de sport. De verhalen, daar draait het om! Het is dan ook zeker vermeldenswaard dat de altijd hard werkende Richard 51 meer runs scoorde en vier meer wickets nam dan zijn ongelooflijk talentvolle zoon Mark. Wat een verhaal!

Daarnaast gaf VOC’er Ronald Kivits na afloop ook nog eens een geweldige rondleiding door het schitterende clubhuis van de Rotterdammers, dat barst van de historie. Ook dit leverde prachtige verhalen op. Maar het allermooiste verhaal van de zonovergoten dag werd uiteraard verteld door de one and only René Schoonheim. Laten we dat verhaal met zijn allen koesteren en het roerend eens zijn met Pieter van den Hoogenband. De verhalen zijn veel belangrijker dan de prestaties.

Jan Balk

Klik hier voor de scorecard

Klik hier voor de stand

Foto's: Lotte Heerkens

broken image

 

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image