Return to site

ACC - DOSTI - verregend, maar wel een punt…… 

[door Observer] De tweede competitie dag verregende bijna geheel en slechts VCC – VOC kon na een lange dag wachten met 21 overs worden uitgespeeld.

ACC ging tegen DOSTI rond het middag uur nog wel het veld in, nadat DOSTI de toss had gewonnen en er werd zelfs nog middels een run out een vroeg wicket genomen, maar de 5 overs die gebowled konden worden leverde een stand van 13/1 op en toen was de koek op. Match drawn.

 Uit oude gewoonte keek ik nog eens op Teletekst naar de stand en zag tot mijn verrassing dat de koplopers uit 2 wedstrijden 5 punten hadden gehaald en de ondersten uit 2 wedstrijden 1 punt. Wat bleek? Het puntensysteem Topklasse was veranderd zonder dat daar maar een woord aan was vuil gemaakt voor de grote schare cricket volgers. Of had ik toch iets gemist?? Nee, zelfs onze bestuurders hadden geen weet van deze niet onbelangrijke en ingrijpende punten wijzigingen. 

De nieuwe telling geeft bij winst 4 punten, bij een TIE 2 punten en bij verlies 0 punten. De moeilijkheid zit natuurlijk bij de niet uitgespeelde (regen) wedstrijden. Is de niet uitgespeelde wedstrijd wel een wedstrijd met een geldig resultaat omdat de als 2e battende partij tenminste ook 20 overs heeft gebat, maar steekt de regen alsnog een spaak in het wiel, dan wordt het resultaat beslist op runrate per over derhalve de aloude Duckworth/Lewis methode. Deze regel wordt aangeduid als DLS regel. Anders dan U wellicht mocht verwachten staat de S niet voor Systeem, maar voor de Heer Stern, wiens naam is toegevoegd aan het eerdere tweetal omdat hij alsnog ook een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het systeem.

Ingeval de als 2e battende partij geen 20 overs kan batten wordt de wedstrijd als verregend beschouwd (match DRAWN) en krijgen beide teams 1 punt. Verregende wedstrijden worden dan uiteraard niet overgespeeld. Voor de volledige regelgeving kijk op de KNCB site. Over de niet onbelangrijke gevolgen voor de koploper die pak weg na 5 overwinningen het veld met 20 punten ver achter zich kan laten valt nog wel een boom op te zetten.

 Donderdag 13/5 (Hemelvaartsdag) gaat ons EERSTE bij HBS op bezoek. Zaterdag 15/5 komt Excelsior bij ons op Het Loopveld op bezoek. Helaas nog steeds zonder publiek. OBSERVER