Return to site

ACC’er Daniël Eldering’s herinneringen bij einde ’s lands veteranen-competitie

[door Daniël Eldering] Menigeen zal het ontgaan zijn, maar 2019 was het eerste jaar sinds 1964 zonder veteranen competitie. Mij is gevraagd om enkele woorden te wijden aan het veteranen gebeuren in de Kleefstra Almanak 2019 (waaruit dit lezenswaardige artikel is overgenomen-red.) , omdat deze geruisloze afwezigheid niet helemaal onbesproken mocht blijven in de inmiddels verschenen Kleefstra Almanak.

Zelf ben ik als herintredende cricketer pas betrokken geraakt bij de veteranen rond de eeuwwisseling. Rond 2000 waren nog 3 competities in zwang, nl. A, B en C.In de A competitie zaten o.a. Quick Hg, KZKC, VOC, Excelsior, ACC, VRA, Rood & Wit, Hermes-DVS en later ook Salland. De wedstrijden kenden vaak een behoorlijk niveau met veel voormalige hoofdklasse spelers. Vooral de teams van Quick Hg, KZKC en Rood & Wit kwamen voor de dag met namen als Bertsch, Groen, Boelhouwer (Quick) – Brand (2x), De Geer, Grevers, Van Weelde(2x) (KZKC) – De la Mar, Ravenhill (R&W). En dan doe ik nog vele anderen tekort. ACC had een sterke aanval met Kees Mulder en Rob van Boeschoten.

Legendarisch was de wedstrijd op veld 2 van ACC op het oude complex tegen Rood & Wit waarin ACC een totaal ver over de 200 scoorde en R&W de achtervolging inzette onder aanvoering van Emerson Trotman  (101 not out) en die op de laatste bal van de wedstrijd in het voordeel van R&W werd beslist. Van de B-competitie weet ik nog dat het 2de team van ACC speelde tegen o.m. het sterke CCG met o.a. Warre de Vroe.

In de C-competitie kwamen uit de teams van Ajax Leiden en Sparta (dat zich gaandeweg heeft opgewerkt naar de hoogste klasse). Om het niveau enigszins te duiden: de ACC vets hebben het 2de team van ACC overgangsklasse) uitgedaagd, maar deze confrontatie is men schielijk uit de weg gegaan. Helaas kwam om nog steeds niet helemaal duidelijke redenen de klad er een beetje in en als eerste sneuvelde de C-competitie.

De B-competitie heeft nog ettelijke jaren doorgedraaid, maar ook daar kwam het einde in zicht, waarna de overgebleven elftallen van de A en B competities samengingen.In die laatste samenstelling met de teams van Hercules en vooral Quick Nijmegen (vaak donerend in spelers) werden ook mooie duels uitgevochten, maar beide clubs pleegden roofbouw op hun spelers, die immers ook zondag een team moesten bemannen.

In de loop der tijd zijn teams combinaties aangegaan om de lijst vol te krijgen: Kampong met Hilversum  (HilKamp) - Rood & Wit met Bloemendaal - ACC met VVV en later ook met VRA (onder leiding van André Wijnand) onder de naam Woudreuzen.

Einde seizoen 2018 was duidelijk dat het niet meer ging: slechts ACC en Rood & Wit konden nog een team op de been brengen en dat betekende na 55 seizoenen het einde van de veteranencompetitie.Voor het ‘ouderen’ cricket rest nu alleen nog SGS, maar zoals de naam al zegt: Still Going Strong.