Return to site

ACC'er Shreyas Potdar 'talentvol leider met een goed hart'

broken image

[door Ruud Pattiapon, overgenomen uit A&K Thuis/Aalsmeer] Amper drie jaar oud speelde hij in huis al met een speelgoedbat cricket met vader Nitin. “Dat was leuk,” kijkt hij terug. Shreyas Potdar (17) lijkt als het ware voor cricket in de wieg gelegd.

Er ging een zoektocht aan vooraf, die Shreyas in sneltreinvaart aflegde. De jonge Aalsmeerder probeerde diverse sporten uit, maar het basisgevoel van het 'leuk' vinden verdween daarbij niet.

Zo speelde hij voetbal, ging zwemmen, sloeg ooit met tennis een (niet onverdienstelijk) balletje en speelde ook cricket. Maar zoals vaak bleek school en veel sporten een lastige combinatie en moest hij een keuze maken,

Cricket kwam boven aan zijn danig ingekrompen lijst te staan. Die sport bedreef hij al op vierjarige leeftijd bij ACC (Amsterdamsche Cricket Club) en voor hem een logische keuze, zegt hij, "want ik was er best goed in."

ACC
Helemaal vreemd was dat niet Nitin speelde toen al voor het Amsterdamse Qui Vive en zijn zoon ging regelmatig een wedstrijdje kijken. “Vader was captain, tactisch sterk maar niet zo technisch. Hij is een fastbowler (het met hoge snelheid gooien van een cricketbal). ik meer een spinbowler (het gooien van de bal met een snelle rotatie).”

Nitin: “Hij heeft meer talent dan ik,” erkent de voorzitter van Oui Vive, die zijn zoon noodgedwongen niet bij zijn club kon inschrijven. "Qui Vive had namelijk geen jeugd, ACC wel,” verklaart Shreyas zijn keuze. “Simple as that.” En dus kon de binnen de Amstelveense stadsgrenzen gehuisveste Amsterdamsche Cricket Club het jonge talent in de armen sluiten,

Ambitie

Shreyas bezit ontegenzeggelijk de sterke wil om te slagen. “Elke dag doe ik anderhalf uur aan fitness, probeer ik op mijn eten te letten en tenminste acht uur per dag te slapen. Mijn ambitie? Ik wil eerst een van de beste van Nederland worden.” Het is trainingspak gestoken talent zegt het met overtuiging, een serieuze blik in de ogen. Hij noemt zich qua speeltijd een allrounder, iemand die veel onderdelen van het spel goed beheerst. “Als batsman (de slagman) ga ik niet makkelijk uit,” noemt hij als voorbeeld. “Ik blijf kalm, al kan ik voor het batten misschien wat nerveus zijn. Maar zodra de eerste bal is gegooid word ik rustig.”

Leider

Zo jong als hij is, heeft Shreyas al vele persoonlijke prijzen op zijn palmares staan. Erkenningen voor zijn onmiskenbare talent. Dit jaar speelt de Aalsmeerse cricketer nog voor het Nederlands team U18, maar hij is ook als uitgenodigd om volgend jaar met de selectietrainingen Oranje U19 mee te doen.

Met het eerste team van ACC speelt hij in de Topklasse, het hoogste niveau van Nederland. “Te vergelijken met de Eredivisie van het voetbal,” aldus Shreyas. En dat was in het begin best zwaar, geeft hij toe, maar extra trainingsarbeid verbeterde zijn conditie aanmerkelijk.

 

Dat kenmerkt hem, aldus Nitin. “Hij luistert naar wat de trainer zegt, heeft de juiste instelling.” En evenals zijn vader heeft hij leiderscapaciteiten. Als captain leidde hij eerder ACC U12 naar het Nederlands kampioenschap.

 

Moeder Roopa is terecht trots op haar zoon. “Hij is een zachtaardige jongen met een goed hart, die zacht praat en toch een goede leider is.” Shreyas glimlacht beleefd. “Van mijn ouders heb ik toewijding en doorzettingsvermogen meegekregen. Dan gaat het lukken.”

Bron, met dank:

broken image