Return to site

ACC Vets eerste 20/4/7 kampioen van Nederland – Batting masterclass Daniel Eldering

[door Wim Pielage] Zaterdag gingen de ACC vets op bezoek bij R&W op het nieuwe complex. Waar een mooi gras veld lag te wachten voor een unieke partij cricket. Na dat alle spelers van beide teams waren gearriveerd had R&W aanvoerder en KNCB directeur Alex de la Mar een korte presentatie over de nieuwe spel vorm 20/4/7.

Doel van deze spelvorm is om meer spelers een actieve rol te bieden tijdens cricket wedstrijden en het mooie cricket spel daardoor dus nog aantrekkelijker te maken voor alle spelers. Dit zou een positieve invloed kunnen hebben op het behoud van jeugdspelers en recreanten voor de cricket sport.

De vraag die de spelers werd voorgelegd of zij akkoord waren om de wedstrijd van zaterdag volgens dit nieuwe principe te spelen. Wat houdt 20/4/7 cricket in? 4 maal 20 overs en minimaal 7 bowlers. Waarbij de batting inning in twee delen wordt geknipt. Partij A bat 20 overs en vervolgens bat Partij B 20 overs.

Partij A gaat verder met batten. Maar niet met de bats lieden die nog in stonden. Nee, de order of going in wordt omgedraaid!! Dus de nummer 11 en 10 openen het tweede deel van de inning.

De stand telt gewoon door en de bats lieden die in het eerste deel not out waren gebleven kunnen als laatste weer aan bat komen. En tot slot gaat Partij B ook weer batten met de omgekeerde order of going in. En zoals altijd wint degene met de meeste runs.

De veteranen van R&W en ACC waren natuurlijk bereidt om aan dit mooie experiment mee te werken en in beide teams brak direct een intensieve discussie plaats wat nu de beste tactiek zou zijn. Gezien de beschikbare tijd en de leeftijd van de speler werden er geen 40 maar 35 overs gespeeld. in delen van 18 en 17 overs.

R&W was de beste met het muntje en koos te gaan batten. In de eerste 18 overs van R&W kwamen zij tot 74-4 waarvan Paul v Meekeren het grootste deel voor zijn rekening nam met 37 runs, maar hij was niet opgewassen tegen Maarten Slagter in topvorm die hem op eigen bowlen uit ving. Maarten had daarvoor ook al een super vang in de gully. Wat een cricket trip naar Engeland niet allemaal te weeg kan brengen. Daniel was in dit deel goed bezig met de bal en pakte twee mooie wickets.

Bij R&W bleef Alex met 20 not out, dus die kon mogelijk in het tweede deel nog terugkomen.

De eerste 18 overs van ACC werden gedragen door Steven Evers die er 33 maakte en Phiroze Mogrelia die met 22 not out bleef. ACC 86-2. Dus we gingen met een mooie voorsprong de rust in en konden tevreden een lekker broodje gaan eten.

In het tweede deel van de batting inning van R&W ging het heel anders. De nummers 11 en 10 van R&W die nu op de mat kwamen waren hun sterke spelers Jeroen en Maarten en zij wisten de boundary goed te vinden. Pas na een partnership van 74 in 10 overs maakte een prima vang van Cedric de Breet op het bowlen van Phiroze hier een einde aan. En de volgende bal was het weer raak een prima slip vang Michael Dukker.

Hierna bleven de wickets gestaag vallen maar het totaal liep ook op. Uiteindelijk was R&W in de laatste over voor 192 All Out. En jawel Alex heeft dus in beide delen gebat en bleef met 26 not out.

Dus voor de ACC vets de taak om in de 17 resterende overs 107 runs te maken, ruim 6 runs per over. Helaas kon Antoni zijn rol als batsman niet invullen, maar gelukkig had R&W een 12e man die zijn plek in nam.

En toen begon de BATTING MASTER CLASS van Daniel.

Als nummer 10 mocht hij ons tweede bedrijf openen en hij had er duidelijk zin in. Hij liet alle slagen zien en natuurlijk helemaal volgens het boekje. Behalve een bal die hij met z’n hoofd over de boundary wilde spelen was hij op geen foutje te betrappen. Het was voor zijn teamgenoten een genot om hem aan de wickets te mogen ondersteunen. En de run rate bleef meestal mooi boven de 6-7 runs per over. Doordat het tempo in de laatste overs even stokte werd het nog spannend. Maar Daniel had alles onder controle zo bleek en op de laatste bal sloeg hij de verlossende 4!

ACC 195-6. Daniel 67 not out!!!!

Er werd vervolgens nog lang nagepraat en geëvalueerd over de nieuwe spel vorm. Volgens mij een geslaagd cricket experiment dat ACC het eerste 20/4/7 kampioenschap heeft opgeleverd.

broken image