Return to site

ACC Zomi hobbelt op weg naar het kampioenschap over vele paadjes

[door Dick Broggel] We tekenen zondag 8 juli voor een nieuwe Zomi thriller op het loopveld, ditmaal tegen Hermes DVS.

De zondagmiddagcricketers van ACC beleven een nagenoeg voortvarend seizoen, waarin vanaf het begin al werd gerept over het kampioenschap. Het zou weer eens ons jaar worden, want het was al weer twee seizoenen geleden dat wij de Zomi wisselbeker hadden beroerd. Het werd tijd de prestigieuze beker naar huis te brengen. En wij voelen ons gesteund! Niet alleen door de vaste schare fans die wekelijks de kunsten van de Zomi’s komen bekijken, maar ook door de club. Waar eerstgenoemden zich in groten getale laten gelden langs het ovale veld, laat de club er weinig aan gelegen om de splendeur van het Nederlandse zondagmiddagcricket weer te laten schitteren op de Amsterdamsche cricketclub. Zo heeft het zijne excellentie Pilâge zich behaagd in te zetten voor een nieuwe mat op het hoofdveld van de ACC Zomi’s en hoogstpersoonlijk gezegend middels een ‘inner-wide-line’ een unicum in het internationale cricket. Wij zijn de veurzitter dan ook zeer erkentelijk voor alles dat hij in het werk stelt om het zijn topteam in deze klasse naar de zin te maken. Volgend seizoen is ons bij het kampioenschap een buitenbar en eigen paviljoen toegezegd!

Enfin, de jongens uit Schiedam waren wat aan de late kant en via de koffie en kleedkamer, werd de captain door ondergetekende langs een verloren toss geleid en kozen wij voor eerst batten. Nou ik kan je vertellen dat je de jongens uit Schiedam niet veel blijer kan maken dan een luttele 35 overs fielden in het Amsterdamse zonnetje. De wedstrijd werd dan ook door Hermes ingeleid door een afgetekende over met 13 runs, waarin er slechts 3 door ACC zijn gerend. Niets ten nadele van Roelof Balk en Simon Teal, de twee nieuwe aanwinsten in de Zomi-familie.

Het eerst wicket viel na 7 overs, waarin reeds een partnership van 41 runs werd opgetekend. De volgende in lijn was Bart Sandberg en hij zou het kurk blijken waar het gehele zooitje zich gedurende innings aan vast zou klemmen. Het bliefde de heer Sandberg jr. om alle resterende 28 overs aan te blijven en daarmee 59 runs op het bord van de Schiedammers te schuiven. De tweede Zomi batsman die viel was Roelof, die zich met de benen voor het wicket bewoog, terwijl anders de bal mogelijk zijn wicket had geraakt. Een doodzonde in het cricket, doorgaans beloond met een wicket aan de fieldende partij, onderhevig aan interpretatie. Een enkeling was in de veronderstelling dat de bal over het wicket zou zijn gestuiterd, maar Roelof zat evengoed aan de kant met 24 runs. Hij werd gevolgd door Marvin Watts met 11 runs, Teun Kuilboer met 23 en Richard Wolfe met 32 uit 29 ballen. De eerste zes batsmen van ACC waren goed voor 159 runs, de laatste 5 voor 13 runs. Uiteindelijk scoorde de Zomi’s een totaal van 206, waarvan 34 extra’s.

Na de lunch was het de beurt aan Hermes. Met goede moed ging ACC aan het fielden, 206 was een totaal dat te verdedigen moest zijn. Maar vlak nooit de jongens uit Schiedam weg. Wij spelen al enkele jaren tegen deze club in nagenoeg eenzelfde samenstelling (shout out naar D. Klokgieter) en ook dit seizoen hebben zij ons met een kleiner totaal in de auto naar huis gezet. Hermes begon sterk met het openingsduo Giezen en Beijer, goed voor een partnership van 55 runs in 11 overs. Een paar dipjes in de order van Schiedam werden afgewisseld door rake slagen en na 15 overs stonden zij op 71 runs voor maar 2 wickets. Koel als altijd wisselde het bowlingsgilde van ACC elkaar in rap tempo af en werd er met salvo’s van soms maximaal 3 overs per bowler jacht gemaakt op de slagmannen van Hermes.

Met een sporadisch wicket aan de kant van Hermes werd hiermee wel voortgang gemaakt, maar bleef Hermes op de been en kwam het Amsterdamse totaal langzaam dichterbij. Belangrijke ballen werden vastgehouden door onze keeper in de branding en schreef Joost Bakker twee vangen op zijn naam. Robin Ter Plegt kwam aan bat en de ervaring leert dat hij met enkele klappen het gemiddelde snel boven het minimum kan brengen, dus de wedstrijd was nog lang niet gespeeld. Echter Marvin is in vorm met bowlen en nam deze week één van zijn twee wickets op Ter Plegt met uiteindelijke totaalcijfers van 2 voor 18 in 6. De volgende in lijn was de heer Verweij, die nog eens voor een simpel ogende 30 runs zorgde en het totaal inmiddels op 118 runs na 20 overs bracht. Ofwel 89 runs uit 15 overs te gaan, een runrate dat aan de Schiedammers is toevertrouwd. Echter ACC Zomi is gretig en in topvorm in het seizoen 2018. De rest van Schiedam kwam aan de kant te zitten voor een totaal van 145 in 34 overs en daarmee was een nieuwe stap gezet op weg naar het podium. Speciale dank gaat uit naar Marleen Balk, die zich tijdens deze dag heeft opgeworpen als vakkundig optekenaar van runs, extra’s en wickets in het boek en daarmee ons allen een groot plezier heeft gedaan.

Een lange dag cricket werd zo afgesloten met een lange nazit, waar nog belangrijke zaken werden gedaan. Zo zat de aanvoerder van de Vereniging Rugzwemmers Amsterdam nog op het terras op was naar een veld voor zijn T20’s aanstaande zaterdag. Gastvrij als altijd opperde de heer Pilâge om de halve finale op ACC te spelen en onder luid gejuich van de captain werd er geklapt op het voorstel en bestendigt. Nu de man al met één been op de club stond werd er geopperd hem lid te maken van de MD Cricket School, die zo nog wel eens een hele grote cricketer zou kunnen worden.
            

Als laatste werden er nieuwe regels geschreven in het ‘finebook’ van de Zomi’s, waarmee ‘De Tussentally’ inmiddels een feit is. Koploper in de boetes dient op voordracht van de tegenstander en na telling een jug in te brengen die voor de helft mag worden verminderd in zijn totaal. Ook staat er inmiddels een euro op ‘questioning the scorebook design, layout and or phrasing’, dat er op zijn beurt weer toe heeft geleid dat er nu plannen liggen om volgend seizoen een nog “beter” scorebook te maken. Het bleef nog lang rumoerig op de club…

broken image

Aanstaande zondag Excelsior uit, waarmee we ons kunnen plaatsen voor de eindstrijd in het kampioenschap. Start 11:00, aansluitend bbq en finale WK voetbal in Schiedam.