Return to site

Ferry Dukker 1931-2020 Afscheid van een gentleman cricketer

broken image
broken image
broken image
broken image

[door Max de Bruin Sr] Wij ontvingen het droevige nieuws dat ons aller vriend Ferry Dukker is overleden. Zijn reeds broze gezondheid kon het Corona virus er niet ook nog bij hebben. Over enkele weken zou hij 89 jaar zijn geworden. Wij kenden Ferry als zeer sociaal mens en bovenal cricketer in hart en nieren. Hij was de gentleman cricketer die bovendien was uitgerust met een grote mate van leiderschap.

 

Ferry kwam in 1965 naar ACC op Goed Genoeg, na in zijn jonge jaren te zijn opgegroeid in het aloude Amsterdamse voetbal bolwerk Ajax. Hij kwam voetballend voor Ajax 1 uit. Zijn vader was prominent Ajax bestuurder die met zijn 3 zoons Ferry, Rob en Hans het warm kloppend hart van cricketend Ajax vormde. Zijn zakelijke carrière voerde Ferry naar het Oosten des lands, waar hij bij P.W. terecht kwam in een warme gemeenschap van high cricket spirits.

 

Zijn broers Rob en Hans hadden zich intussen reeds bij ACC aangesloten. Ferry speelde midden jaren ’60 vier seizoenen voor ACC.1 alwaar hij als bekwame wicketkeeper 64 slachtoffers maakte (46 catches en 18 stumpings). Wanneer zijn batten ter sprake kwam, liefst tijdens de 3e innings vergezeld van een goed glas vocht, dan kwam steevast in volle glorie zijn stand van 55 runs voor het 9e wicket met Rob v/d Maas ter sprake, waarmee de 228 runs van Rood & Wit werden gepasseerd. Een heroïsch partnership dat alleen maar groter werd…….. in de 3e innings.

 

Na de hoofdmacht kwam hij nog vele jaren voor lagere elftallen uit. Maar vooral de dagen dat hij met zijn oude makkers in de Veteranen mocht strijden tegen sterke tegenstanders als Excelsior, Quick Hg. en Hermes DVS, waren hoogtepunten met de ACC Vets. die menig maal het Kampioenschap van Nederland opeisten.

 

Ferry was een bestuurder met veel begrip voor sociale omstandigheden. Hij was twee termijnen wethouder in de Zaanstreek; Penningmeester bij SGS en Commissaris van Materiaal bij ACC. Vijf jaar geleden werd hij met veel feest gedruis binnengehaald in het ACC gezelschap dat meer dan 50 jaar lid is van de club.

 

Met onze gezinnen beleefden wij vele vakanties, golftrips en andere uitjes van plezier. Met zijn dochter Nicolette ging hij steevast in juli voor een paar dagen naar de Lords’ test. Helaas waren de laatste levensjaren zwaar voor hem en zijn omgeving omdat zijn spraak vermogen ernstig was aangetast. Maar als je bij hem was, dan konden zijn ogen en blije glimlach begrip en dankbaarheid aangeven.

 

Wij verliezen in Ferry een trouwe vriend, een fijne vent en een lichtend voorbeeld in de cricketsport. Wij wensen Martien, Hans Peter, Nicolette en aanhang veel sterkte bij het dragen van dit verlies.

broken image

AMSTELVEEN: V.R.A. - A.C.C. Aan slag Th. VERMEULEN (VRA) mist en de bal komt via zijn been in handen van wicket keeper FERRY DUKKER. Moment waarop Th Vermeulen wordt uitgevangen met van links naar rechts: slips WOUDSTRA (ACC), slagman Vermeulen, wicketkeeper Dukker ACC en op de rug gezien v/d STADT (VRA).

(Via Richard Wolfe)