Return to site

Good Cricket - Tour

Blog nr 11

· Good Cricket Blog

 

[door Jan Balk] - Niemand minder dan mijn bloedeigen broer Roelof heeft mij zo maar opnieuw gevraagd om een stukje te schrijven voor de enige echte Good Cricket Blog van ACC. Hij heeft ook wederom zelf de titel verzonnen: TOUR! Wat een feest! Er is namelijk niets mooiers dan op tour gaan.   

Maar, een beetje tourganger zal het beamen, er is een gouden regel voor wat betreft crickettours: ‘What goes on tour, stays on tour.’ Er gebeuren namelijk de raarste dingen tijdens crickettours. Zeker als tours wat verder weg zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan verre cricketreizen naar Suriname, de West-Indies of naar Argentinië. Wat daar allemaal gebeurt, echt niet te geloven… Wat dat betreft, wil ik bij deze ook graag de woorden van mijn vroegere journalistieke kompaan van De Telegraaf aanhalen. De inmiddels gepensioneerde sportjournalist Hans Woudstra, die stomtoevallig precies dezelfde naam heeft als ons helaas overleden Erelid, zei namelijk altijd: “Wie verre reizen doet, kan veel verhalen… beter niet vertellen.” Geloof me, hij zei het altijd. En hij had gelijk.   

broken image

Ook tijdens tours naar Engeland kunnen er de meest waanzinnige dingen gebeuren. Onvergetelijke gebeurtenissen. Wat hebben we gelachen met zijn allen. Echt niet normaal wat we allemaal hebben meegemaakt. Ook de Zami’s van ACC schijnen vroeger de meest waanzinnige avonturen beleefd te hebben tijdens tours naar Engeland. Maar helaas kan ik daar dus helemaal niets over vertellen. ‘What goes on tour, stays on tour.’    

Daarom wilde ik het, terwijl de Tour de France op dit moment in volle gang is, heel graag gaan hebben over Axaya Kansal van het exotische nieuwe team ACC 4. Dit prachtige elftal speelde vorig seizoen nog voor Qui Vive, maar heeft gelukkig in zijn geheel besloten om naar ACC te komen. De meeste spelers van het elftal zijn geboren in India en super gezellig. Daarnaast kunnen ze stuk voor stuk waanzinnig goed cricketen. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders. Spelers uit India kunnen namelijk per definitie heel goed cricketen. Gaan we op die tour? Ja, dames en heren, we gaan op die tour. Dus niet op die fiets, maar op die tour. Waarom ook niet?   

broken image

Axaya Kansal vormt geen uitzondering op de regel dat cricketers uit India verschrikkelijk goed kunnen cricketen. En hij is dus ook nog eens super gezellig. Dus vroeg ik hem op een gegeven moment waar hij precies woonde. “Op Bolestein”, antwoordde Axaya in het Engels. “Op Bolestein 506?”, vroeg ik vervolgens. “Ja”, zei Axaya alsof het de normaalste zaak van de wereld was. “Op Bolestein 506.”  

Laat ik nou stomtoevallig ook in het Amsterdamse Buitenveldert op Bolestein 506 gewoond hebben!  Wel een jaar of tien of zo. Dus in precies hetzelfde huis als Axaya Kansal! Zoiets verzin je niet, het is dan ook echt waar!   

- Ik ben meer trouwens als geen ander van bewust dat ik in mijn verhalen al jaren lang in herhaling val met zo’n zinnetje als Zoiets verzin je niet, het is dan ook echt waar. Maar, er gaat helemaal niets boven herhaling. Het is tenslotte niet voor niets dat mooie doelpunten, prachtige vangen en schitterende clean bowleds altijd worden herhaald. Sterker nog, in de herhaling zijn ze vaak nog mooier dan in het echt. Zoiets verzin ik niet, het is dan ook echt waar. -   

broken image

Axaya Kansal en ik hebben niet alleen stomtoevallig in hetzelfde huis gewoond, we zijn ook nog allebei medium pace fastbowlers. Axaya vertelde me trots dat hij acht verschillende ballen kan bowlen. Ik moest meteen denken aan een inzwaaiende legcutter, een uitzwaaiende offcutter, een yorker, een waanzinnige bouncer, een uitzwaaiende legcutter, een inzwaaiende offcutter, een perfecte lengtebal en een uitstekende langzamere. Laat ik nou stomtoevallig ook acht verschillende ballen kunnen bowlen: Een korte aan leg, een korte aan off, een full toss aan leg, een full toss aan off, een no ball, een wide, een long hop en uiteraard de onvermijdelijke half volley. Dus jullie zullen begrijpen lieve lezers en lezeressen, Axaya en ik hadden meteen een enorme klik en hebben inmiddels een band voor het leven. Dat kan natuurlijk niet anders als je allebei op Bolestein 506 hebt gewoond en ook nog eens allebei acht verschillende ballen kan bowlen.   

Weet je wie trouwens ook op Bolestein 506 heeft gewoond? De enige echte rechts round bowler Hans de Wit! En geloof me, Hans de Wit kan nog veel meer dan acht verschillende ballen bowlen. Sterker nog, ik durf hier bij deze zelfs te beweren dat ik Hans de Wit nog nooit twee dezelfde ballen heb zien bowlen. Wat een waanzinnige cricketer die Hans de Wit! Maar goed, wat wil je ook als je op Bolestein 506 hebt gewoond. Midden in Buitenveldert. Overigens heeft Hans de Wit op tour met de Zami’s ook de meest waanzinnige avonturen beleefd. Maar daar kan ik helaas niets over vertellen…   

Een ander mooi feitje is dat Axaya mij vertelde dat hij ooit in India onder 16 gespeeld heeft. Dat is toch ongelooflijk! Ik weet trouwens zeker dat alle cricketers, die ooit in India onder 16 gespeeld hebben massaal naar Nederland zijn verhuisd. Het is namelijk niet te geloven hoeveel Indiase mensen, die tegenwoordig in Nederland wonen, aan mij hebben verteld dat ze vroeger in India onder 16 hebben gespeeld. Wat een feest! Overigens heb ik zelf ooit in Nederland onder 16 gespeeld. Het moge dan ook duidelijk zijn dat Axaya en ik ongelooflijk veel gemeen hebben.   

Maar goed, deze Good Cricket Blog draait natuurlijk zonder enige twijfel om de Tour. Het staat natuurlijk niet voor niets in de kop. Ik bedoel dan uiteraard een echte crickettour. Daarom verheug ik me nu al op de toekomstige crickettour naar India, die Axaya en ik zonder enige twijfel in de toekomst gaan organiseren. En mocht het ooit zo ver komen, dan weet ik een ding zeker: U leest er helemaal niets van. Want what goes on tour, stays on tour. 

broken image