Return to site

Hernieuwde kennismaking met Taku Kusano, de nieuwe coach van ACC

broken image

[door Ernst-Pieter Knüpfer] Na het eerdere vertrek van coach Zulfi, gevolgd door het onvermijdelijke vertrek van de gebroeders Zulfiqar, breekt er voor ACC een nieuw tijdperk aan. In de wintermaanden heeft intensief contact plaatsgehad met Taku Kusano (31) en wij zijn zeer verheugd met zijn aanstelling, zoals eerder gemeld, als niet-spelende coach van ACC.  Er vindt een hereniging plaats met Taku, daarover meer in dit artikel, die eerder drie jaar aan onze club was verbonden. Hij arriveerde in Amsterdam vorige maand na een langere coachingperiode bij gerenommeerde cricketacademy’s in India.

Bijna 6 jaar na onze eerste ontmoeting met de oorspronkelijk uit Zimbabwe afkomstige Taku komt zijn droom uit, hoofdcoach van ACC en daarmee een hereniging voor langere tijd met zijn in Amsterdam woonachtige trouwe vriendin Isa. Het is bijzonder om Taku’s evolutie als coach nauwgelet te hebben kunnen volgen. En al die tijd hebben wij contact gehouden. Begonnen als vrijwilliger bij de jeugd, vervolgens het aan boord komen als assistent-coach, daarna de eindeloze inspanningen voor zijn toelating tot het ‘ICC Level 3 Cricket Coaching Program’, het helpen werven van fondsen onder de ACC-leden om het ‘Level 3’ te kunnen bekostigen en voltooien, om hem vervolgens te zien slagen en naam te zien maken als coach in India. En dan nu zijn aanstelling als hoofdcoach bij ACC dat voor hem als een ‘home coming’ voelt, alsof het zo heeft moeten zijn. Het is hem van harte gegund.

Gevraagd naar zijn doelstelling is hij vastberaden: “Ik wil de club verbinden en de sfeer binnen de club verbeteren. Ik kijk er naar uit om met deze jonge en leergierige groep aan de slag te gaan en wil het eerste naar een hoger plan coachen.” Taku weet wat hij wil, hij is welbespraakt en straalt een enorme passie voor cricket uit. Het is bekend dat hij sociaal zeer vaardig is, met het vermogen om met verschillende culturen om te gaan.

Als we over de materie doorpraten zegt Taku dat hij een coachingsstructuur wil opbouwen en een omgeving wil creëren die ons zullen helpen om de kernwaarde waar ACC in zijn beleving voor staat, familie, eenheid, doorzettingsvermogen en succes, te herstellen. Hij acht het creëren van een gezonde, gezinsgerichte clubcultuur, zowel in het veld als daarbuiten, van grootste belang.

In 2021 viert ACC haar eeuwfeest, iets waar Taku naar uitkijkt. Met een gulle lach op zijn gezicht zegt hij: “Dat is het perfecte moment om onze toekomst te weerspiegelen en vorm te geven. Ik wil graag mijn bijdrage leveren aan een solide basis voor de toekomst. We moeten hergroeperen, plannen en aan de toekomst bouwen.”  En, achter de schermen, is hij al sinds zijn komst naar Amsterdam met de voorbereidingen bezig.

Hij beseft dat cricket in Nederland aan populariteit inboet, maar is ervan overtuigd dat als we onze krachten bundelen en met elkaar naar succes streven, niets ons kan stoppen. Vanuit die opvatting is in samenwerking met ACC’s bestuurslid Jeugdzaken, Richard Wolfe en VRA’s Rashid Shah een eerste initiatief ontplooid. Gezamenlijk hebben zij ‘The Amsterdam Cricket Academy’ opgericht met als doel te zorgen voor de groei en ontwikkeling van cricket in Nederland. Nadere informatie over ‘The Amsterdam Cricket Academy’ verschijnt ongetwijfeld binnenkort op de website.

Een terugblik, terug naar begin augustus 2014 als ik na een regenachtige dag het veld van Dosti verlaat. Bijna aangekomen bij mijn auto loop ik een donkere jongen met een knappe, blanke vriendin tegen het lijf. Ze zijn op de fiets. Het blijkt Taku Kusano te zijn, met vriendin Isa. Via oud-ACC coach en vriend Ryan Maron (2009-2010) was ik met Taku in contact gekomen. Hij was als assistent bij Ryan’s Cricket School of Excellence (2007/2008) zijn trainerscarrière begonnen en wilde graag ervaring in Nederland opdoen. Het contact was snel gelegd en een eerste ontmoeting zou die dag langs de boundary bij Dosti plaatsvinden. De wedstrijd verregende en na een kort praatje bij de auto volgde gedurende de maande erna met regelmaat contact per email. En hoewel het in eerste instantie er niet naar uitzag dat ACC hem onderdak zou kunnen bieden, draaide het daar uiteindelijk wel op uit. Een eerder gedane toezegging door VRA werd later weer ingetrokken. 

Toen Taku mij aan de vooravond van zijn vertrek naar Nederland eind juni 2015 mailde dat hij de hele maand juli in Amsterdam zou zijn, was een tweede afspraak snel gemaakt. Nauwelijks een dag na aankomst troffen wij elkaar op ACC. Het werd me al gauw duidelijk dat Taku idolaat is van cricket en zo mogelijk nog meer van cricket coaching. Die ene maand dat hij over was, was hij dagelijks op ACC te vinden en altijd bereidwillig te assisteren bij de jeugd en met overige hand en spandiensten.

Het contact met Taku bleef en in de wintermaanden ontmoette ik hem in Kaapstad en werd ook het contact gelegd met zijn Nederlandse ‘schoonouders’, bijzonder aardige en interessante mensen. In 2016 en 2017 was Taku voor 3 maanden ‘involved’ op ACC en konden we hem ook een gesponsord extraatje toestoppen. Zijn drive en toewijding om zichzelf als persoon en als cricketcoach te willen verbeteren is onuitputtelijk.  Na verloop van tijd werd hij vanzelfsprekend ook meer bij het eerste betrokken, als assistent van Zulfi. En als het nodig was, speelde hij graag een wedstrijdje mee in het derde en geheel niet onverdienstelijk, getuige zijn ‘maiden’ century.

Vanaf het eerste moment dat ik Taku leerde kennen, was het me duidelijk dat hij zeer ambitieus is. Ik heb hem waar mogelijk gesteund om toegelaten te worden tot een ‘Level 3 Cricket Coaching Program’. In 2015 en 2016 liep dit op niets uit. Voor de ‘Level 3 Programs’ van Cricket Australia, Cricket New Zealand en de ECB werd hij afgewezen. Maar Taku was vastberaden en bleef geloof houden, ondertussen hardwerkend aan het verder uitbreiden van zijn coaching skills en het opdoen van nieuwe ervaringen. Dat leidde er onder andere toe dat hij als één van de headcoaches mocht aantreden bij de Flamingo’s tijdens een drieluik met de Free Foresters en een team uit Ierland. En daar maakte hij indruk, want aansluitend werd hij uitgenodigd voor de 3-daagse cricketclinic verzorgd door Gary Kirsten. Deze werd gehouden voor de Dutch Lions U15-U19 en een select aantal coaches. 

Uiteindelijk lukte het Taku om eind 2017 te worden toegelaten tot de ‘ICC Global Level 3 Coaching Program’ in Dubai. De daaraan verbonden hoge kosten werden mede dankzij ondersteuning van een aantal goedgezinde ACC’-ers bijeen vergaard. En dat gaf Taku een bijzonder gewaardeerd gevoel. Na het behalen van zijn Level 3 heeft Taku de laatste twee jaar verdere ervaring opgedaan in de Cricket Academies van Gary Kirsten (Kaapstad), VVS Laxman (Hyderabad) en Rahul Dravid (Bangalore).

 

Namens ACC heet ik hem van harte welkom en wens ik hem enorm veel plezier en succes. Ik ben er van overtuigd dat we met de aanstelling van Taku een eerste stap naar een succesvolle toekomst hebben gezet.