Return to site

KNCB over wedstrijdscenario’s mocht cricket tzt worden hervat

[door de KNCB] In de persconferentie van dinsdag 31 maart 2020 heeft de overheid bekend gemaakt dat de maatregelen, zoals eerder afgekondigd, van kracht blijven tot en met (minimaal) 28 april 2020. Op 21 april zal bekend worden of de maatregelen ook na 28 april van kracht blijven en zo ja, tot welke datum. Voor de cricketsport betekent dit dat onze accommodaties tot en met 28 april zeker dicht blijven voor wedstrijden en trainingen.

Indien de overheid sporten in wedstrijdverband toestaat ergens in de periode na 28 april dan zal er geen promotie/ degradatie plaatsvinden in alle klassen. Om de competities toch inhoud te geven zal er gekeken worden naar een prijs per klasse (bij meerdere poules per klasse: per poule) voor de kampioen.

Scenario 1 - Vrijgave sportaccommodaties per 28 april

De competities worden gespeeld volgens de reeds bekende schema’s zoals die gepubliceerd zijn op de KNCB-website (let op: in enkele klassen zijn door het vrij komen van velden, door het stoppen van de KNVB-voetbal competities, wedstrijden reeds verschoven naar hun originele datum. Dit kan in de komende week nog met meer wedstrijden gebeuren).

 

Scenario 2 - Vrijgave sportaccommodaties in periode na 28 april en vóór 1 juli

 • Competities starten vanaf de datum die realistisch haalbaar is (speelklaar krijgen van accommodaties). Indien wedstrijden niet gespeeld kunnen worden op ‘eigen veld’ kijken of wedstrijd op veld tegenstander kan worden gespeeld of op ander veld;
 • Competities worden gespeeld volgens de reeds bekende schema’s;
 • Wedstrijden die voor de datum van aanvang gepland stonden worden als niet gespeeld beschouwd.
  Elftallen krijgen geen punten voor de wedstrijden die niet gespeeld kunnen worden en deze wedstrijden worden niet meegeteld in het aantal gespeelde wedstrijden;
 • Streven is om alle elftallen in alle klassen de gelegenheid te geven zoveel mogelijk cricket te spelen;
 • Een halve competitie wordt gezien als minimaal aantal wedstrijden voor spelen volgens ‘normaal’ schema (met competitie-format & aantal overs).

Scenario 3 - Start competities na 5 juli

Indien er niet minimaal een halve competitie mogelijk is in het ‘normale’ format, dan zal er een competitie worden samengesteld in T20 vorm. Hierbij kan het zijn dat er meerdere wedstrijden per dag of weekend gespeeld worden en/ of dat er wedstrijden op doordeweekse dagen gepland worden.

 

Overwegingen bij scenario 3
T20 programma in alle klassen. Meerdere wedstrijden op één dag en/of meerdere wedstrijden in één weekend. Ook zijn wedstrijden op doordeweekse avonden een mogelijkheid.

 • Topklasse
  Indien niet een halve 50- over competitie gespeeld kan worden, dan deze competitie schrappen en inzetten op een volledige T20 competitie in 2 poules van 10 (dus 18 wedstrijden) met 2 wedstrijden op 1 dag op hetzelfde terrein en eventueel meerdere wedstrijden in een weekend. Regionale duels kunnen eventueel ook op vrijdagavond gespeeld worden (start niet later dan 17.30 uur).
 • Dames
  Indien niet minimaal een halve T20 competitie mogelijk is, dan zal de 35 over competitie* komen te vervallen en zal er een volledige T20 competitie gespeeld worden met een finaledag aan het einde van het seizoen (indien noodzakelijk in september).
 • Lagere klassen (vanaf EK)
  Zoveel mogelijk regionale indeling zodat wedstrijden ook op doordeweekse avonden gepland kunnen worden. Hierbij teams uit EK en OVA/ OVB samen. 2e Klasse en 3e Klasse ook zoveel mogelijk samen. Zami/ Zomi ook zoveel mogelijk samen.
 • Jeugd
  Alle weken tot einde zomervakantie gebruiken voor zoveel mogelijk wedstrijden: normale wedstrijden in weekend, andere wedstrijdvormen/toernooien overdag op doordeweekse dagen (avonden vrijhouden voor wedstrijden van senioren). Dit in nauw overleg met JCC en de clubs.

Contributie naar rato

Gezien de onzekere situatie en onduidelijkheid over het verloop van de competitie 2020, heeft het bestuur van de KNCB besloten om de contributiebijdrage voor dit seizoen naar rato in rekening te brengen bij de verenigingen, en dit pas te doen na afloop van het seizoen.