Return to site

In Memoriam Wim Feldmann 1930 - 2016

broken image

[door Max de Bruin Sr]     Op 2 december is ons lid van Verdienste Wim Feldmann overleden, 4 dagen voor zijn 86e verjaardag. Bij mijn laatste bezoek aan Wim in het Polak Huis, waar hij sinds een aantal weken was opgenomen, was hij al niet meer positief gestemd en vond het wel goed zo. Ook afgelopen zomer toen hij nog regelmatig bij het eerste kwam kijken, was hem al aan te zien dat hij niet lekker ging.

Wim was lid van ACC sinds 1943. Hij werd in Zuid Afrika geboren en zijn vader was daar met de cricket sport in aanraking gekomen. Zoon Wim bleek al vroeg zeer talentvol te zijn. In 1944 debuteerde hij bescheiden in ACC2, nog geen 14 jaar oud. Maar het jaar daar op nam hij al 23 wickets in 6 wedstrijden voor dit team. Als linkse slowbowler viel hij uiteraard op en zo kwam hij, als 16 jarige, in 1947 in ACC1 terecht. Met dit gouden elftal, met grote namen als Wally en Henk v.Weelde, Piet Sanders, Jan Bregman, Dick Disselkoen, Dick de Baare en Wim v/d Hurk, maakte hij alle 6 de landskampioenschappen mee die in de jaren 1948/1954 werden behaald. Met bowling cijfers van 5/19 tegen HCC1, 5/21 tegen HBS en 8/28 in een wedstrijd KNCB West tegen Oost werd hij zelfs 2 maal gekozen voor het Nederlands XI hetgeen met de toenmalige hegemonie van HCC1 en 2 in die jaren, een zeer eervolle uitverkiezing was.

Naast cricket blonk hij ook uit in voetbal en wel bij moeder club AFC In het seizoen 1949/50 komt hij samen met de ACC-ers Gerrie Stallmann en Paul Meyer voor op de 1e elftal foto van AFC. Al spoedig werd zijn talent ook door AJAX ontdekt en daar stond hij een paar jaar in de basis, alvorens bij de invoering van het betaalde voetbal, te vertrekken naar Enschedese Boys de voorloper van FC Twente. Ook kwam hij uit voor Jong Oranje, zoals dat toen heette.

Na zijn voetbaljaren keerde hij terug naar het cricketveld en speelde nog vele seizoenen voor ACC1 en 2 (laatstelijk in 1987!) Voor ACC1 scoorde hij 1380 runs in 114 innings met als hoogste score 77 tegen VRA. Als bowler nam hij 135 wickets voor het fraaie gemiddelde van 15,32 per stuk.

Trouw bleef hij zijn hele leven aan de club. Groot persoonlijk leed trof zijn gezin toen zijn zoon Dennis op zeer jeugdige leeftijd overleed. Bij de bouw van ons eerste eigen clubhuis in het Bos was Wim dermate actief betrokken, dat hij in 1987 benoemd werd tot Lid van verdienste. Op de zondagen was hij langs de lijn te vinden bij zijn tijdgenoten om bij het kritische beschouwen van het vertoonde spel vast te stellen – vaak niet zonder enig cynisme – dat het tegenwoordig niet meer is, wat het vroeger was.

Willem, bedankt voor je vriendschap van al die jaren. We zullen je missen.

---------------------------------------

Naschrift redactie: De crematie vindt a.s. donderdag 8 december om 11.00 uur plaats in de aula van Crematorium Zorgvlied, Amsteldijk 273. ''Na de plechtigheid zien wij jullie graag in de ontvangstkamer om samen te zijn. Mochten wij iemand vergeten zijn persoonlijk te berichten, beschouwt u dan deze advertentie als zodanig,'' meldt de rouwadvertentie van vandaag. Namens ACC en als vriend zal Max de Bruin Sr het woord voeren tijdens de plechtigheid.