Return to site

In Memoriam Wubbo de Boer (1948-2017)

Oud-Voorzitter, Lid van Verdienste en ACC1-speler

[door Max de Bruin Sr] Eind april werden wij opgeschrikt door het op veel te jonge leeftijd overlijden van onze oud Voorzitter en Lid van Verdienste Wubbo de Boer. Wubbo werd 68 jaar en overleed in zijn woonplaats Brussel. Wubbo werd in 1962 lid van ACC, alwaar zijn oudere broer Gerrit ook reeds actief was. Hij studeerde rechten in Amsterdam waarbij hij in de roerige jaren 60 met volle teugen genoot van het bruisende leven onder het vaandel van de vermaarde flowerpower en kabouter reuring.

Maar hij was ook een uitstekend cricketer die van 1969 t/m 1987 160 wedstrijden voor ACC.1 speelde, veel al als opening batsman. Hij scoorde daarin 1944 runs in 142 innings met een gemiddelde van 15,31 en een hoogste score van 94* tegen Excelsior. Zijn olifantjes mocht hij slechts bowlen als de zaak muurvast zat. Hij maakte 52 vangen. Hij was niet altijd een vaste speler van ACC1 hetgeen deels veroorzaakt werd door sterke concurrentie van het beschikbare speler bestand en deels door zijn werkzaamheden. Toch speelde hij voor ACC2 tot en met zijn laatste seizoen in 1995 158 innings waarin hij 3491 runs scoorde en in de top 10 beste batsmen van dit elftal terecht kwam.

Wubbo kende twee periodes waarin hij de club op bestuurlijk niveau diende. In 1972 trad hij toe tot het Bestuur als Commissaris om daarna van 1977 tot en met 1979 het Secretariaat te bemannen. Hij was een druk man en er viel wel eens een stuk achter de piano, maar het waren mooie tijden op de blokhut van Pinoké. Die bezigheid kwam voornamelijk door zijn zeer geslaagde maatschappelijke carrière op het ambtelijke vlak. Hij was destijds de jongste Secretaris Generaal op het Departement van Economische Zaken.

Toen hij in 1995 gedurende 6 jaar de Voorzittershamer van de club hanteerde gebeurde het herhaaldelijk dat zijn jachtig leven hem per auto met chauffeur naar het Amsterdamse Bos liet gaan om clubzaken te regelen. Een nachtmerrie was het voor hem als Voorzitter toen in 1997 het eerste eigen clubhuis door brand werd verwoest aan het begin van het seizoen. De herbouw werd door heel cricketend Nederland (en de verzekering) gesteund en kon aan het eind van dat seizoen worden gerealiseerd.

Na 5 jaar Voorzitterschap bracht de volgende eervolle functie hem naar Spanje alwaar hij de hoogste baas werd van het Europese Merkenbureau. De club benoemde hem tot Lid van Verdienste bij zijn vertrek, maar dat had ook wel een pondje meer mogen zijn.

Nog heel recent mocht ik contact met hem hebben waarbij hij een royale gift deed aan het ACC Trainingsfonds. Wubbo was een vrije vogel die genietend van het leven hoog in het maatschappelijk verkeer vloog. Als geen ander onderkende hij de diepere waarden van het cricket spel waarbij de geschreven regel , maar vooral de ongeschreven regel, heilig waren met respect voor de Engelse spirit en humor. Met dank voor zijn grote bijdrage aan het welzijn van de Amsterdamsche Cricket Club, zeg ik : Vaarwel makker…….

Max de Bruin Sr.