Return to site

In vragenrubriek 'Langs de boundary' nr 14, Shirase Rasool, aan 't woord

broken image

[door Rick Thorburn] Ik heb veel interviews met oudere leden gehouden, het wordt dus hoog tijd om een jeugd speler aan het woord te laten. De interviewrubriek 'Langs de boundary' gaat verder met Shirase Rasool, wat geresulteerd heeft in een uiterst leuk gesprek. Shirase is maar 14 jaar, aanvoerder van de Dutch Lions U15 en speelt dit seizoen voor ACC 1. Hij is een jongen met zeer veel talent en is bezig om de grote stap van jeugd cricket naar senioren cricket te maken. Dat gaat zeker wel lukken maar kost even wat tijd.

In ‘Langs de boundary’ stel ik schriftelijk vragen aan meer of minder bekende ACC’ers. Kriskras door de vereniging heen, dus aan (nieuwe) bestuursleden, aanvoerders, spelers en 50 Not Out-leden, tot wellicht ook (ouders van) kinderen, actieve vrijwilligers en sponsors, enz.

De vragen aan Shirase:

1. Stel je eens voor? Vertel eens iets over jezelf en wat doe je zoal? ”Ik ben Shirase Rasool. Ik ben 14 jaren oud en studeer aan de International School of Amsterdam (ISA) in Amstelveen. Ik ben geboren in Amsterdam, maar mijn ouders woonden toen al in Londen en mijn moeder kwam speciaal voor de bevalling naar Amsterdam om dichter bij de familie te zijn. Een paar weken na mijn geboorte zijn we weer verkast naar Londen. Ik heb daar gewoond tot augustus 2013, toen mijn ouders, na bijna vijftien jaren, besloten om terug te keren naar Amsterdam. Blijkbaar vonden mijn ouders Amsterdam een betere omgeving voor ons om op te groeien dan Londen. Ik denk dat ze gelijk hebben, ik ben in ieder geval erg blij om hier te zijn! Ik woon nu in de museumbeurt met mijn ouders, mijn zusje van bijna twaalf en een broertje van bijna vijf (volgend jaar definitief klaar voor tip & run!)”.

2. Welke dingen vindt men bij jou thuis belangrijk?  “Mijn ouders hebben het vaak over balans, dus ik vermoed dat ze dat redelijk belangrijk vinden. Dan gaat het met name over balans tussen studie en sport, tussen hard werken en lol hebben enzovoort. Voorts moet ik oppassen met een te grote mond opzetten, want daar hebben mijn ouders het blijkbaar ook niet zo mee”.

3. Waar kan je ’s nachts voor uit je bed worden gehaald? “Een lekkere chicken biryani! En dan met name als er ook een goede cricket wedstrijd op tv is (ergens aan de andere kant van de wereld dus)”.

4. Wanneer ben je gaan cricketen bij ACC? Hoe lang heb je cricket gespeeld? Hoe lang ben je lid van de vereniging? “Ik ben officieel lid geworden van ACC in het cricket seizoen 2014. Ik begon natuurlijk al eerder met cricket in Londen. Op mijn achtste besloot ik dat dit mijn primaire sport ging zijn. In Londen heb ik gespeeld bij Ealing CC. Daarnaast werd ik in 2012/2013 geselecteerd voor het London Schools U10 team en voor Middlesex CCC U11 (dat was altijd een hoop gereis voor de county wedstrijden!).

Op mijn eerste Dutch Lions tour in Essex in 2013 heb ik onze head coach Zulfi leren kennen. Toen ik voor het eerst bij het Dutch Lions team kwam sprak ik bijna geen Nederlands, en alle jongens waren minimaal een kop groter dan ik, dus ik vond het best lastig om te integreren. Zulfi ving mij echter goed op en wist tijdens de wedstrijden meer uit mij te halen dan ik zelf dacht dat erin zat. Dus toen wij verhuisden naar Londen was de keus voor ACC snel gemaakt”.

 

5. Ben je batsman, bowler of allrounder? “Op Ealing CC dachten mijn coaches dat ik een batting allrounder was. Op London Schools dachten ze dat ik een batsman was. Op Middlesex CCC dachten ze dat ik meer een bowler was. Tegenwoordig ben ik blijkbaar weer een batting allrounder. Ik hou in ieder geval van zowel batten als bowlen dus hopelijk kan ik ooit een echte allrounder worden”.

 

6. Hoe vaak (hoeveel uur) train je per week? “Zoveel als mogelijk! Gebruikelijk voor mij is vier keren per week (8-10 uren per week) als er geen wedstrijden zijn (op wedstrijddagen wordt er normaal niet getraind). Tijdens de vakanties zelfs vaker, tijdens drukke school periodes iets minder. Een kwestie van balans zoeken zouden mijn ouders zeggen”.

 

7. Met welke Dutch Lions elftalen heb je gespeeld en ga je binnenkort op cricket tour?Ik werd door Roland Lefebvre geselecteerd voor de Dutch Lions U12 en U13 teams toen ik nog maar 10 jaar oud was en nog woonachtig in Londen. Ik heb sindsdien altijd in het Dutch Lions traject gezeten en dit jaar ben ik geselecteerd voor de Dutch Lions U15 tour naar Husum, Duitsland, en de Dutch Lions U17 tour naar Ampleforth, Engeland”.

 

8. Jij bent net terug van de Dutch Lions tour naar Husum Duitsland. How is dat gegaan? “Wij hebben in Husum een serie van 2 x 50 overs en 2 x T20 tegen Denemarken U15 gespeeld. 

Ik was aanvoerder van de Dutch Lions U15 team en wij hebben alle wedstrijden gewonnen. In de eerste 50-over wedstrijd had ik er 38no (31 balls, 3x4 en 1x6)). In de tweede 50-over wedstrijd had ik er 104 (91 balls, 11x4 en 1x6). In de T20s had ik er 7 runs in de eerste wedstrijd (ging run-out) en 50no in de tweede.

Overigens waren vanuit ACC ook Amar Zaidi, Jamieson Mulready en Aryan Kumar geselecteerd voor de tour. Alle drie leverden een belangrijke bijdrage aan de Dutch Lions U15 overwinningen: Amar was bijzonder goed met de bat, Jamieson was weer goed achter de stumps en Aryan bowlde zeer goede bowling spells!

Daarnaast zijn er ook een hoop Dutch Lions wedstrijden in Nederland tegen tourende teams, en de Euro Challenge, dus het wordt een extreem drukke cricket zomer vermoed ik”.

9. Wat zijn je sterke eigenschappen, waar ben je goed in en waar kan je nog aan werken? “Ik zet mij altijd 100% in en als captain (van Dutch Lions U12, U13, U15, London Schools U10 en ACC U14 en U17) probeer ik ook iedereen in het team een eerlijke kans te geven om er het beste van te maken (dat betekent natuurlijk niet dat je iedereen ook blij maakt, maar dat kan ook bijna niet).

Waar ik nog aan kan werken is meer geduld tijdens het batten. Ik heb nog steeds de neiging om mijn wicket ‘weg te geven’, met andere woorden: ik ga nog te vaak uit op ballen die geen dreiging zouden moeten vormen. Dat komt dan vaak omdat ik mijn geduld verlies en probeer de bal harder weg te slaan dan nodig”.

10. Wat is je beste prestatie tot nu toe? “Mijn beste batting prestatie kwam vorige week tijdens een Dutch Lions U15 wedstrijd tegen een Australische U15 team uit Perth, op VRA. Ik maakte er toen 163 runs (incl. een tiental zessen).

Daarnaast heb ik ook een aantal andere innings gespeeld dit jaar waar ik met trots op terug kijk: voor een KNCB XI tegen Frankrijk had ik er 45 (incl. 2 zessen), voor een Flamingo team tegen Nederland A had ik er 35 (incl. 2 zessen)”.

11. Wat is belangrijk in jouw sport en heb je iets leuks meegemaakt met je sport? “Cricket is niet anders dan andere sporten wat betreft vereisten om op een hoog niveau te spelen. Het is een kwestie van heel hard werken en doorzetten. En soms is het slopend. Maar er zitten ook zoveel leuke kanten aan. Toen ik bij Ealing CC speelde trainde ik regelmatig samen met Tendulkar’s zoon, Arjun. Tendulkar kwam dan ook vaak kijken, en stond daar altijd met een brede glimlach. Ik was altijd zo opgewonden als hij er was dat ik eigenlijk nooit goed geluisterd heb naar de tips die hij mij gaf. Ik heb hem wel ’s gevraagd waarom hij zijn zoon zelf niet trainde, waarop hij antwoorde dat die toch niet naar hem luisterde.

Ik luister nu trouwens wel beter naar Zulfi. Maar dat komt wellicht ook omdat die een filosofie heeft die ik kan snappen. Zulfi zelf beschrijft zijn batting filosofie als volgt: “when you see the ball just give him shit!”. Ik weet niet waarom, maar het klinkt gewoon goed als het uit zijn mond komt!”.

12. Wat zijn je toekomstige ambities, maatschappelijk en sport? “Mijn grootste ambitie is om ooit te spelen voor het cricket team van Oxford University of Cambridge University. Dat lijkt mij het ultieme van balans bereiken!”.

13. Is er nog iets dat je kwijt wilt?Een paar jaar geleden was ik aan het trainen op het veld van ACC en een wat oudere meneer benaderde mij. In een enthousiaste toon zei hij zo iets van: “you play very well, in a few years you will play in the first team!”. Ik kende die meneer niet (en hij mij niet) maar vond het enthousiasme van een vreemde wel heel bijzonder en aanstekelijk, en het gaf mij een impuls om nog harder te gaan trainen die dag. Later hoorde ik dat die meneer Max de Bruin Sr was, onze ere voorzitter.

Dan zijn er natuurlijk ook altijd mensen die altijd en overal kritiek op hebben, maar die domineren de club gelukkig niet. Ik denk dat er op ACC voorlopig toch genoeg mensen zijn die geïnteresseerd zijn in het positieve en oog hebben voor het jeugd cricket. Ik hoop dat het zo zal blijven!”.

                     Het laatste woord is aan ACC hoofdcoach Ahmad Zulfiqar

“Shirase is een getalenteerde speler. Hij heeft goed gepresteerd met batten voor ACC U17 en de Dutch Lions ( U15 ). Met scores zoals 163 en nog een 104 heeft hij laten zien dat hij veel talent heeft. Hij traint erg hard het hele jaar door. Shirase moet ook blijven trainen op zijn bowlen en fielden.

Fielding blijft altijd nummer 1 met cricket. Wil je in het eerste team komen moet je goe kunnen fielden. Ook daar zal iedereen hard voor moeten werken. Hier wordt op elke jeugdtraining bij ACC al hard aan gewerkt door onze jeugd coaches”.

Eerder in deze serie kwamen aan het woord: 1. Wim Pielage, 2. Saqib Zulfiqar, 3. Stephan Hannema, 4. Harry de Breet, 5. Ton Balk, 6. Arthur van Leeuwen, 7. Max de Bruin Jr, 8. John van Vliet, 9. Hans Dukker, 10. Jan Balk, 11. Duco Ohm, 12. Rein Akkerman Jr. en 13. Marleen Balk.