Return to site

In vragenrubriek ‘Langs de boundary’ nr. 20, Carolien Woudstra, aan ’t woord

[door Rick Thorburn] Ik heb veel interviews met onze heren en jeugd leden gehouden, het wordt dus hoog tijd om een vrouw aan het woord te laten. De interviewrubriek 'Langs de boundary' gaat verder met Carolien Woudstra, wat geresulteerd heeft in een uiterst leuk gesprek.

In ‘Langs de boundary’ stel ik schriftelijk vragen aan meer of minder bekende ACC’ers. Kriskras door de vereniging heen, dus aan (nieuwe) bestuursleden, aanvoerders, spelers en 50 Not Out-leden, tot wellicht ook (ouders van) kinderen, actieve vrijwilligers en sponsors, enz.

De vragen aan Carolien:

 1. Stel je eens voor? Vertel eens iets over jezelf en wat doe je zoal? ‘Wat een moeilijke vraag om te beantwoorden! Waar wil je dat ik begin? Ik ben Carolien Woudstra en ben ik in Voorburg geboren, heb gewoond in Rijswijk, Voorschoten en Amsterdam, en woon nu sinds 1983 in Amstelveen. Ben op school geweest in Rijswijk, Voorburg en Leiden en heb gestudeerd in Amsterdam. In 1973 ontmoette ik Hans en sindsdien is cricket, en vooral ACC, een groot deel van mijn leven geweest. Toen ACC verdreven werd uit het Bos en naar Het Loopveld verhuisde, ben ik lid geworden van AMVJ/golf, en daardoor ken ik bijna ieder grassprietje van Het Loopveld.
  Sinds het overlijden van Hans in oktober zijn mijn dagelijkse bezigheden wel wat veranderd, maar ik blijf de cricketprestaties van ACC nauwkeurig volgen en ben regelmatig toeschouwer langs de boundary’.
   
 2. Wat maakt je blij?Vriendschap’.
   
 3. Wat is jouw grootste uitdaging in het leven tot nu toe geweest? ‘Het verzorgen van Hans toen hij ziek werd en het voorkomen dat hij in een verpleegtehuis terecht zou komen. Ik ben dankbaar dat ik hem tot het einde toe thuis heb kunnen houden’.
   
 4. Speel je een muziekinstrument, of heb je andere interesses? ‘De piano staat thuis in de hal, maar ik speel nauwelijks meer. Af en toe neem ik me voor weer eens echt te gaan studeren, maar er zijn heel veel andere dingen die ik leuk vind en die veel tijd vragen. Ik ben weer begonnen met bridgen, ik heb een vast ploegje waarmee ik twee keer per week een rondje golf speel; en thuis liggen stapels boeken waar ik nu eindelijk eens aan toe hoop te komen. Kortom, never a dull moment!’
   
 5. Welke veranderingen wil je in de wereld zien? ‘Weer wat meer idealisme en verdraagzaamheid’
   
 6. 1981 Een nieuw tijdperk voor het zaterdagmiddagcricket: oprichting ACC Zami-afdeling. Was jouw man Hans niet de initiatiefnemer hiervan? Ja, dat klopt; samen met Rob Claes van VRA. Dat was een heel leuke tijd. Het elftal bestond uit spelers, die vroeger wel gecricket hadden, gestopt waren, maar het wel leuk vonden om op zaterdagmiddag een wedstrijdje te spelen; en wat mensen die van AFC of Pinoké kwamen. Na afloop werd er met de tegenpartij nog echt een biertje gedronken en heel vaak gingen we met het elftal ook nog wat eten. Gezelligheid troef! Ik vond nog een foto uit 1982 van het elftal (zie onderaan interview), bestaande uit: Arthur Reddering, Rein Akkerman Sr. en Jr., Jan Willem Lodder, Hans Honsdrecht, Joep Hesseling, Hans Woudstra, Jaap Mulder, Peter van der Heijdt, Lou de Bruin, Nicky Hekster, Pieter Sandberg, Hans Peter Dukker, Roy van Dijk en Rik Dukker’.
   
 7. Hans was meer dan 50 jaar lid van ACC. Wanneer ging hij cricketen bij ACC en waarom? Hoe lang gespeeld en in welke elftallen? ‘Hans ging pas op zijn 13e cricketen, en om Max Sr. te citeren in zijn afscheidsspeech tijdens de crematie: “In 1948 mochten we als 13-jarigen meedoen met een ACC-elftal aan het Flamingo Junioren toernooi, dat nog werd gewonnen ook. Niet dat we iets hebben bijgedragen, want in die tijd was het een elftal van 13 tot 18 jaar. We waren slechts opvulling; er waren niet meer jongens! Hans ging zelfs tegen zijn zin mee, maar hij moest van vader Lou.” Vader Lou Woudstra zat samen met de vader van Max’ in het bestuur van ACC. Maar toen was hij ook voor de sport gewonnen. Hij heeft kort in het 1e gespeeld; het 2e was echt zijn team en dat tweede werd in 1954 kampioen, getuige een trofee die hier thuis nog steeds in de prijzenkast staat. Toen ik Hans leerde kennen in 1973 was hij gestopt met spelen, en ik ben blij dat ik hem heb kunnen overhalen om weer te beginnen. Ik weet het niet precies meer, maar ik denk dat hij toen in het vierde onder aanvoerderschap van Ton Balk is gaan spelen. In 1978 speelde hij in ieder geval in het vierde. Ik kom in een fotoalbum een foto tegen uit 1978 van ACC V, en dat was vaders-zonen elftal, om de jeugd het cricket bij te brengen. Ton Balk staat daarop als umpire. In dat elftal zaten o.a. Jan Balk, Hans en Benno Honsdrecht, Bill Loftus, Theo Wiegel, Max de Bruin Sr., Piet v.d. Broek. In augustus 1978 werd dat vaders-zonen elftal kampioen!
   
 8. Vanaf het eerste moment dat je Hans hebt leren kennen ben je altijd bij cricket betrokken geweest? ‘Ja, zelfs voor die tijd kwam ik al op ACC, en had ik leren scoren, wat ik erg leuk vond, want door dat scoren was je veel meer bij de wedstrijd betrokken, en begreep je ook beter hoe het spel in elkaar zat. In 1973 vroeg Hans mij voor de barcommissie die in dat jaar opgericht werd om ’s zomers de bar te beheren in de Buldersoos, het clubhuis van Pinoké in het Amsterdamse Bos, dat toen net gebouwd was. Aardig om te vermelden is, dat ik toen ook (ondersteunend) lid geworden ben van ACC. De toenmalige penningmeester van ACC, Zus Suyver, vond namelijk dat je geen lid van de barcommissie kon zijn als je geen lid van de club was! Dat gold niet voor de echtgenotes, maar aangezien ik nog niet met Hans getrouwd was, moest ik dus lid worden van de club. Dankzij tante Zus zal ik me dus over zes jaar ook bij de illustere 50-not-out club kunnen aansluiten’!
   
 9. Werd er bij jou thuis veel over cricket gesproken? ‘Ik neem aan dat je niet bij mijn ouders thuis bedoelt? Hoewel we wel wisten wat cricket was, omdat we veel in Engeland op vakantie gingen, en daar wel wat village cricket gezien hebben. Maar bij Hans en mij thuis werd natuurlijk heel erg veel over cricket gesproken. Over wedstrijden en uitslagen, over het gevaar van degraderen, wat helaas ook nog wel eens voorkwam, over de bar en wat daar allemaal bij kwam kijken. En natuurlijk met de vrienden over geweldige tours naar Engeland’.
   
 10. Probeer ACC na al je ervaringen eens te omschrijven in één mooie zin! ‘Een fijne club, met z’n ups en downs, maar altijd waard om te blijven komen’!
   
 11. Wat is nog een grote droom van jou? Wat zou je privé nog graag willen bereiken of doen? Grote dromen heb ik niet, daar ben ik realist genoeg voor. Wat ik wel graag zou willen, is de rust vinden om weer, net zoals vroeger, minimaal één boek per week te lezen, zodat ik door de stapels ongelezen boeken heen kom’.
   
 12. Hoe zou je ideale vakantie eruit zien? ‘Dat is een makkelijke vraag: mijn ideale vakantie komt eraan in 2018. Dan ga ik logeren bij goede vrienden in Australië. In 2001 heb ik dat al eens gedaan, en dat was een fantastische vakantie in een prachtig land (waar ook nog cricket gespeeld wordt!)’.
   
 13. Is er nog iets dat je kwijt wilt? ‘Ja, ik vergat bijna te zeggen, hoe blij ik ben met de prachtige memorial bank voor Hans, die sinds 17 juni langs de rand van het veld staat. Een mooie herinnering’!
broken image
broken image

Arthur Reddering, Rein Akkerman Sr. en Jr., Jan Willem Lodder, Hans Honsdrecht, Joep Hesseling, Hans Woudstra, Jaap Mulder, Peter van der Heijdt, Lou de Bruin, Nicky Hekster, Pieter Sandberg, Hans Peter Dukker, Roy van Dijk en Rik Dukker

Eerder in deze serie kwamen aan het woord: 1. Wim Pielage, 2. Saqib Zulfiqar, 3. Stephan Hannema, 4. Harry de Breet, 5. Ton Balk, 6. Arthur van Leeuwen, 7. Max de Bruin Jr, 8. John van Vliet, 9. Hans Dukker, 10. Jan Balk, 11. Duco Ohm, 12. Rein Akkerman Jr, 13. Marleen Balk, 14. Shirase Rasool, 15.Shreyas Potdar, 16. Mees van Vliet, 17. Roelof Balk, 18. Jamieson Mulready, 19. Aryan Kumar.