Return to site

Recensie 'Murder at Lord’s'

[door John van Vliet]

Murder at Lord’s

Als cricketers in ons kleine cricketland jagen we allen bijzondere dromen na. Of het nu deelname aan het WK is, landskampioen worden, een century maken of een hattrick nemen, ieder heeft zijn eigen ambities. De ambitie van John H. Wories en Harry Oltheten had alles met cricket en literatuur te maken. Een pad dat internationaal door velen is bewandeld maar in Nederland nog nooit. Toch is ook deze bijzondere ambitie verwezenlijkt. Binnenkort verschijnt de Engelstalige thriller Murder at Lord’s geschreven door genoemd tweetal. Uitgegeven door de Indiase uitgever Rupa.

Een prestatie van formaat. Een die niet zonder slag of stoot tot stand kwam. In Engeland werd het Nederlandse duo meewarig aangekeken door de uitgevers. Geen nood, zoals zo vaak in het internationale cricket, bleek India het beloofde land. Ook voor het Nederlandse schrijversduo.

Wories en Oltheten hebben samen een vaste plek op het VRA terras tijdens de wedstrijden van VRA 1. Links vooraan brengen ze de dagen door van koffie tot borrel. Hoewel VRA meestal zinderende partijen speelt, zullen toch ook bij Wories en Oltheten tijdens de rustige momenten de gedachten wel eens elders verkeren. Dat blijkt ook als je het boek leest. Het speelt tegen het decor van het internationale cricket, dat zoals bekend, bol staat van de schandalen. Ze passeren allemaal de revue langs voor velen herkenbare plekken. De personages komen uit alle cricketlanden. Het leest als een trein. Natuurlijk omdat het over onze sport gaat maar vooral omdat het een, gefingeerd, maar toch geloofwaardig beeld schetst van hoe het er ook toe gaat in die wereld. Of zou kunnen toegaan.

Het schrijversduo heeft een prachtig, spannend en deels zelfs leerzaam boek geschreven. De combinatie van de schrijver en de journalist draagt daar aan bij. Op het gevaar dat je ze beiden tekort doet op hun terrein werkt het goed. De journalist Wories en de romanticus Oltheten houden het boek in balans zonder dat het doorslaat naar overdrijving aan gene zijde.

John Wories heeft meerdere bijzondere staaltjes binnen onze cricketwereld op zijn naam staan maar is gepast trots op deze laatste prestatie. “Het is natuurlijk compleet van de zotte dat je als Nederlands duo de pretentie hebt een thriller over het internationale cricket te schrijven. Dat werd ons wel duidelijk toen we in Engeland een uitgever zochten. Als kwajogens werden we de deur gewezen.” Wie Wories een beetje kent weet dat het dan pas echt interessant wordt. “We zijn eens een beetje gaan bellen en mailen,’” zegt hij met gevoel voor understatement, “maar uiteindelijk vonden we in India iemand die het aandurfde.” Het woord trots zal hij niet gebruiken. “Maar het het is mooi dat het is gelukt. Ik hoop dat de lezer er plezier aan beleeft. Wij hebben er in ieder geval heel veel plezier aan beleefd om het te maken.” Voor Oltheten zal het niet veel anders zijn. Maar hij heeft inmiddels in zijn imposante cricket boeken collectie 5 exemplaren staan van eigen signatuur. Staat toch ook zo’n beetje gelijk als het maken van een century op Lord’s als Nederlandse batsman. Of het verkrijgen va de ODI status door ons Nederlands team. Ook daar droomden we ooit van…

Valse bescheidenheid natuurlijk. Ons past als Nederlandse cricket gemeenschap een staande ovatie alleen al voor de durf. En laten wij er dan in ieder geval trots op zijn en het duo passend belonen. Koop het boek, lees het en zegt het voort. Of geef het als cadeau aan vrienden en bekenden die niets van cricket weten. Murder at Lord’s, te verkrijgen via Amazon. Al was het maar om met eigen te zien dat zelfs in ons kleine cricketland dromen nog steeds werkelijkheid worden.

John van Vliet