Return to site

Richard en Roelof slaan toe: twee centuries op één dag bij ACC Zomi

[door Jan Balk] Richard Wolfe en Roelof Balk hebben geschiedenis geschreven door voor ACC Zomi allebei een century te maken tegen Ajax Leiden. De ene was nog mooier dan de andere. De twee helden hadden ook nog eens samen een partnership van 228 runs en waren er uiteraard verantwoordelijk voor dat de godenzonen uit Leiden kansloos verloren. Daarbij komt ook nog eens dat er twee schitterende verhalen schuilen achter de bijzonder fraaie centuries.

 

Neem het verhaal achter de century van Richard Wolfe. Tien jaar geleden begon deze voormalige honkballer van downunder met cricket. Sindsdien staat de vader van twee geweldig sportieve kids en de man van Pascal gedurende het seizoen dagelijks in de kooi. Richard slaat ook nog eens geen wintertraining over en analyseert echt elke bal, die hij krijgt als batsman of bowlt als bowler. Ook tijdens de training. Juist tijdens de training.

 

Problemen

De Zomicricketer, die dol is op een biertje, benadert het spelletje als een echte topcricketer. Richard traint zelfs vier keer zo veel als de gemiddelde topklasser in Nederland. Maar hij bleef al die tijd toch een oude honkballer van downunder. Hij was in staat om de bal af en toe op waanzinnige wijze het veld uit te slaan. Maar een goede bal verdedigen gaf toch telkens weer problemen.

Tot die gedenkwaardige afgelopen zondag uit tegen Ajax. Voor de wedstrijd had Richard al een bijzonder gevoel. En dat had alles te maken met onze coach Zakir Kathrada. Richard had van de week weer eens uren met Zakir in de kooi gestaan en wist het nu zeker. ,,Ik weet eindelijk wat ik fout doe”, riep Richard voor de wedstrijd al jubelend. ,,Zakir is echt een geweldige coach!”

Vervolgens vertelde Richard een bijzonder ingewikkeld technisch verhaal over een recht linker of een krom rechter been. Ik kon er geen touw aan vast knopen.

Maar tijdens de wedstrijd bleek Richard echt te weten wat hij al die tijd fout had gedaan en maakte hij op ongelooflijke wijze de eerste century van zijn leven. Er zaten mooie zessen bij en de goede ballen werden ook nog eens gestopt. Bovendien maakte Richard ook nog eens op de laatste bal van de innings zijn century vol. Hij had drie runs nodig en sloeg de bal, jawel, voor zes! Na afloop was Richard uiteraard zo blij als een kind. En terecht natuurlijk.

Sterren

En dan het verhaal achter de century van de technisch zeer begaafde Roelof Balk, al weer de zesde van zijn leven. Maar de laatste tijd had hij toch wat minder runs gemaakt. Afgelopen zaterdag speelde Roelof zo maar met de Flamingo’s op Rood en Wit met grote sterren uit het verleden zoals Roland Lefebvre, Huib Visée en Mark van Heijningen. Bovendien liep ook de voormalige aanvoerder van Rood en Wit Maarten Tuininga rond op Rood en Wit. En Tuininga liet Roelof het boek The Art of Centuries van voormalig aanvoerder van Engeland Steve James zien. Het eerste hoofdstuk had al een waanzinnige titel: The fear of scoring a duck…

In het boek stond verder de ene waardevolle tip na de andere. Zo las Roelof dat je alleen de schoten moet gebruiken die je echt goed kan. Daarnaast is het belangrijk dat je steeds maar weer zo’n tien runs verder kijkt. Er stonden nog veel meer prachtige tips in het legendarische boek. Te veel om op te noemen.

En ja hoor, een lag later bracht Roelof de onnavolgbare tekst van Steve James al in de praktijk tegen Ajax. Met schitterende schoten maakte hij net als Richard een waanzinnig fraaie century.

Hoogtepunten

Moeten we het na zo’n onvergetelijke dag dan ook nog hebben over de schitterende vang van Kees van Nieuwkerk, het bijzondere bowlen van Teun Kuilboer, de onnavolgbare captaincy én het uitstekende bowlen van Dick Broggel, de direct hit van Richard Wolfe, het perfecte slowbowlen van Hani Zaïdi, het fantastische keepen van Joost Bakker, het foutloze fielden van Lodewijk Blom en de altijd vrolijke aanwezigheid van Guy Pathak? Ja natuurlijk! Hoe meer hoogtepunten, hoe beter. Successen moet je vieren! En de wedstrijd van ACC Zomi tegen Ajax was weer eens een aaneenschakeling van hoogtepunten.

Een van de allermooiste momenten volgde na afloop op de parkeerplaats. Daar stonden namelijk zo maar in het wild de wielerschoenen van Frank Broggel, de vader van Dick. Frank was namelijk naar Ajax komen fietsen om zijn zoon in actie te kunnen zien. Vervolgens was hij al uren eerder met de auto, die hij eerder aan Dick had uitgeleend, naar huis gegaan. Zonder zijn wielerschoenen, die hij was vergeten en op de parkeerplaats had laten staan. Het leverde een onvergetelijk plaatje op. Wat een onwaarschijnlijke topdag en een legendarisch slot van de competitie voor ACC Zomi. Proost!

Ajax Zomi-ACC Zomi 0-2 ACC 268/2. R. Balk 104, R. Wolfe 103 not out Ajax 182/7. Mahmood 23, A. Purayil 24, A. Shah 34, A. Jacobs 23. D. Broggel 3/20/5.

broken image

Echte liefde tussen de twee absolute helden van de dag.

broken image

Roelof Balk houdt na zijn century zijn bat omhoog.

broken image

De wielerschoenen van Frank Broggel.