Return to site

Verbaal sterke opening van het veteranen seizoen

[door Geert Pielage] De veteranen van ACC hebben hun eerste wedstrijd van het seizoen tamelijk kansloos verloren uit tegen Quick Nijmegen. Ondanks meer dan verdienstelijk batten van Michael (77), EP (44) en Wim (28*), werd het in 35 overs bijeen geslagen totaal van 167 door Quick in de 30ste over al gepasseerd. De aanval van de veteranen was eenvoudigweg niet goed genoeg om het de gastheren echt moeilijk te maken. Voor wie louter geïnteresseerd is in deze scorebord journalistiek, volstaat deze alinea en wellicht een blik op de scorecard op de KNCB site. Maar voor mensen met een diepere interesse in de wondere wereld van het veteranen cricket, kan het de moeite waard zijn nog even door te lezen.

Veteranen cricket, een spel van elf tegen elf tussen cricketers van tenminste 35 jaar. Zo eenvoudig kan het zijn maar zo eenvoudig is het niet. Laten we een aantal woorden van deze zin is wat nader beschouwen. Te beginnen met het idee 'elf tegen elf'. De veteranen van ACC weten zich in principe iedere week geconfronteerd met een duivels dilemma. Wie van de op papier ruim twintig man tellende selectie worden veroordeeld tot een plek op de tribune.

Principes tellen kennelijk niet want voor de wedstrijd bij Nijmegen waren slechts 9 man beschikbaar. 'Spelen we met z'n negenen of zeggen we af', was de vraag die de veteranen vervolgens bezig hield. Hou die vraag even vast dan, brengen we nog een extra complicerende factor aan. De leeftijdsgrens van 35 jaar. Zouden we het in orde vinden om met een speler onder de 35 te spelen en dan ook nog een speler die behoort tot de selectie van het eerste team. Er zijn meer woorden gewisseld over deze principe kwesties dan meters hard gelopen om de door Quick weg geslagen ballen tegen te houden... Veteranen houden er kennelijk van veel te praten over hun sport. Uiteindelijk was de conclusie dat we met z'n negenen zouden gaan. "Met z'n negenen pakken we ze ook," aldus een verbaal strijdlustig team.

Een ander woord dat nadere beschouwing verdient is 'cricketers'. Al tijdens de lange reis naar Nijmegen werd druk gespeculeerd over de wijze waarop een ieder de term cricketer in zou vullen. Als batsman, als bowler of als fielder. Over het algemeen speelde iedereen op safe en koos voor de rol van allrounder... Al werd ook gesproken over de rol van veldvulling. Met het oog op het verdere verloop van het seizoen is het waarschijnlijk beter het aan de 'cricketers' zelf over te laten welke rol ze op zich zelf van toepassing achten, na het uitgebleven wonder van Nijmegen.

Voor alle duidelijkheid er werd nog best aardig gespeeld op die hele warme zaterdag in Nijmegen. Zoals al eerder aangegeven was het batten van Michael en EP gewoon goed. En de snelle 28 runs van onze captain, waren een voorzitter waardig. Over het batten nog even een klein quizje... Wat is de overeenkomst tussen: M.S. Dhoni (India), G.D. McGrath (Australië), S.K. Raina (India), Shoaib Malik (Pakistan) en K. Kuyvenhoven (Nederland)? Een lastige vraag. Het antwoord onderaan het verslag.

Het fielden van de veteranen was het vaak net niet. Daniel, was met voorsprong de meest gecontroleerde bowler en werd terecht beloond met een wicket. De run out van Alexander, een direct hit vanaf point was ook een absoluut hoogtepunt. Maar verder werden de ups en de downs wat te veel afgewisseld in het veld en bowlend. Net niet constant genoeg zullen we dan maar zeggen. Meest constante factor was overigens Christiaan die was mee gekomen naar Nijmegen en foutloos twee innings heeft gescoord. Klasse Chris!

Niettemin een hoopgevende start voor de selectie van 20 veteranen, wat zullen we wel niet laten zien als we met elf man gaan spelen, kijk er nu al naar uit. Het gaat een mooi seizoen worden!

Quick Nijmegen 171/5/30 - ACC 167/5/35

De quiz...

Alle hier opgenoemde spelers staan in dit overzicht vanwege een golden duck in hun debuut innings. Zo ook Karel die de veteranen dit jaar is komen versterken en zaterdag na 1 bal weer mocht gaan. Je ziet Karel, alleen de hele grote scoren een golden duck bij hun debuut.