Return to site

ACC 2 start met legendarische zege op Olympia in Gouda

[door Jan Balk]

ACC 2 heeft een kapitale zege geboekt op Olympia. De Amsterdamse reserves maakten er 142 en het team uit Gouda kwam niet verder dan 69 all out. De zege was te danken aan helden als Stephan Hannema en de nu al in Amstelveen en Gouda wereldberoemde Zuid-Afrikaan Heinrich Rix (rechts op foto). Het was een dag uit duizenden. Positief denken, daar draait het om in cricket. Net als in het leven zelf. Dat bleek maar weer eens tijdens het duel tussen Olympia en ACC 2 in Gouda. KLIK op de legendarische actiefoto om te vergroten en Lees meer.

De Amsterdamse reserves gingen eerst batten en leken bij een stand van 22 voor 4 dood en bergraven. Maar Stephan Hannema dacht positief en trok zich helemaal niets aan van de slechte score op het bord. Hij sloeg gewoon alsof er niets aan de hand was de ene na de andere bal het veld uit. Hij werd ook nog eens drie keer gemist. En dat is natuurlijk helemaal mooi. Sterker nog, er is helemaal niets mooiers voor een batsman dan om gemist te worden. Laat staan drie keer in één wedstrijd. Dankzij 60 runs van Stepahn Hannema maakten we er toch nog 142.

Heinrich Rix, dat is ook al zo’n positieve denker. Onze Zuid-Afrikaanse nieuwe held maakte twee runs voordat hij totaal onterecht caught behind werd gegeven. Hij kwam naar de kant en zei doodleuk: ‘It doesn’t matter. Nothing I can do about it.’ Toen dacht ik al, dit is een bijzondere gozer. Ik zei dan ook tegen hem: ‘Nothing you can do about it? What do you mean? You could kill the umpire for starters.’ Hij moest lachen. Het is echt een geweldige gozer...

Scheenbeen

Na onze 142 runs mocht ik zo maar tijdens de warming-up in bowlen met onze nieuwe aanwinst Rix. Een gouden regel tijdens het in bowlen met zijn tweeën is dat je heel kort bowlt zodat de bal keurig net boven de borst in de handen van de andere bowler komt. Maar wat deed ik na een bijzonder lange winter? Ik bowlde de eerste de beste bal meteen keihard half volley op het linker scheenbeen van onze nieuwe Zuid-Afrikaanse held. Het moet hem ongelooflijk veel pijn hebben gedaan. Maar weet je wat Heinrich zei? ‘It doesn’t matter.’ Positief denken, daar draait het om in het leven.

Vervolgens bowlde diezelfde Heinrich, die we liefkozend al gewoon Rixy noemen, ook nog eens de sterren van de hemel. Hij was razendsnel en without any doubt unplayable. Misschien had dit wel te maken met het feit dat zijn vader handelt in cricketballen. We speelden namelijk met een door zijn vader geleverde cricketbal. En ik kan jullie verzekeren, daar kan je geweldig mee bowlen. Los van dit alles was het hoogtepunt van de dag ook nog eens een ‘television catch’ van diezelfde Rixy op short-mid-off. Een catch uit duizenden, net als de dag zelf.

Rixy is via Graham van Buuren bij ACC terecht gekomen en ook nog eens pas achttien jaar. Ondertussen speelt hij cricket als een volwassen first class speler. Misschien wel omdat hij als klein jongetje gecoacht werd door een zekere Anton Roux.

En passant pakte die andere positieve gozer, Stephan Hannema, ook nog eens zes vangen als wicketkeeper. Zoiets verzin je niet. Wat een topdag. Na 69 runs van Olympia konden we al aan het bier.

Gezellig

Maar om nou te zeggen dat het gezellig was na afloop… Ja natuurlijk! Dit had onder meer te maken met Wijnand van Huut, de zoon van ereburger van Gouda Ton. Ja, zo hoor je nog eens wat. Wijnand had vroeger eindeloos tegen ACC gespeeld in de tijd dat Matthew Sinclair en Flavian Aponso voor de Amsterdammers uitkwamen.

En Wijnand vertelde een zonder twijfel legendarische anekdote. Olympia was destijds aan het fielden en Matthew Sinclair sloeg de ballen hoog de bomen in. Vervolgens kwam Flavian in. Mathew sprak tegen onze legendarische Srilankaan de volgende woorden: ’You have to watch out Flavian, because every four overs they bowl one decent ball.’ Alle fielders van Olympia hoorden onze Nieuw-Zeelander van weleer dit zeggen. De legendarische quote gaat nog altijd rond in Gouda en omstreken.

Hoe dan ook, het was een topdag. Vooral de terugreis met ouderwetse bags op schoot in de enige echte Fiat Punto. ACC 2 wordt zonder twijfel lachend kampioen dit seizoen. Maar dat is logisch. Als Ajax het niet doet, moeten wij het maar doen...

Olympia-ACC 2 0-2

ACC 142. S. Hannema 60. J. Balk 24. M. Khan 3/20/7, J. Alagerije 2/16/6, W.van Huut 2/7/2. W. van Huut 3 vangen.

Olympia 69. J. Balk 4/24/7.4, H. Khan 2/22/5. S. Hannema 6 vangen.

PS Op de legendarische actiefoto achterin de Punto zit links Berend Edelenbos naast Heinrich

broken image