Return to site

Christiaan Soleman ontvangt ster

Uniek ACC-speldje voor topprestatie

[RB] - Afgelopen vrijdag speelde ACC in klein coronaproof gezelschap een erewedstrijd tegen SGS. Tijdens de thee werd uitvoerig stilgestaan bij een unieke prestatie van een unieke ACC-er. In 100 jaar cricket zijn er heel wat ACC-speldjes uitgedeeld voor het nemen van een hattrick of het maken van 100 runs. Maar er is maar één ACC-er die geheel op eigen kracht een voormalig Test-captain uit heeft gekregen en dat is onze Christiaan Soleman. Hij had Richie Richardson caught & bowled, tijdens een legendarische tour naar Engeland. Voor de jongeren onder ons: Richie Richardson was captain van de West Indies toen dat aan de top stond van de internationale cricketladder.

Deze unieke prestatie is nu op waarde geschat en zo kreeg Christiaan tijdens deze wedstrijd van de eeuw eindelijk zijn welverdiende ACC speldje uitgereikt door onze gewaardeerde voorzitter Wim Pielage, onder toeziend oog van ere-voorzitter Max de Bruin sr en alle andere gasten. Observer beschrijft hieronder precies hoe dat ging.

broken image

[door Observer en Roelof] - Op vrijdag 30 juli was de traditionele wedstrijd ACC – SGS geprogrammeerd. Onder aanvoering van Roelof Balk trad ACC aan met een basis van oud jeugdspelers uit de jaren ’70. De Ere-voorzitters van beide verenigingen (Max de Bruin sr en Duco Ohm) waren uitgenodigd alsmede de oud-aanvoerder van het Nederland XI Steven Lubbers, die vandaag speler-coach was voor ACC. Van zeer ver waren gekomen Cees Nierop (Achterhoek) en Eelco v/d Ende (Brussel), terwijl ook good old Robbie van Boeschoten eindelijk weer in de flanellen was te zien (en dat voelde heel erg goed) naast gasten als Maarten Slagter, non playing Eric Booij en Johan Schölvinck, die tot zijn spijt op het allerlaatst moest afzeggen. De wedstrijd was zo bijzonder dat Rick Thornburn, die normaal altijd om geld vraagt, spontaan besloot de wedstrijd te sponsoren. Dank Rick! 

ACC leek sterk, maar het regende ook hard en veel: tricky omstandigheden, oftewel glad-ijs voor cricketers. Bij herhaling moesten de covers tevoorschijn getoverd worden. Tussen de buien door hield Roelof diverse meer dan enthousiaste verhalen met als hoofdthema toch de schijnwerper op ons aller Christiaan Soleman gericht. Roelof beschreef de onbeschrijflijke vang op eigen bowlen waarmee Chris op een Engels cricketveld tijdens een tour aan het eind van vorige eeuw het wicket van niemand minder dan voorheen de captain van het West-Indische cricketteam Richie Richardson wist te veroveren. Sensationeel. Chris kreeg voor deze unieke prestatie alsnog een speciale ACC-speld uitgereikt van voorzitter Wim. 

De uitslag van de wedstrijd was ook uniek: dit was namelijk de eerste limited overs wedstrijd aller tijden die eindigde in een draw, dankzij een onkarakteristiek langzame innings van niemand minder dan EP Knüpfer. Die kan zo bij de GGD kan gaan werken want hij blijkt uitstekend te kunnen prikken, wie had dat ooit achter hem gezocht. Maar de bonuspunten waren wel degelijk voor het fijne SGS, met Man of the Match Manish Moorjani (50 retired) in de gelederen. Het inspirereerde onze skipper tot de volgende limerick:

Een aardige captain uit Nijmegen

Kwam op ACC een vriend tegen

Hij won de Toss,

Sloeg er lustig op los,

En kon zo ACC van de mat vegen.

Het was natuurlijk heel gezellig, en met de BBQ die pas om 20 uur begon (de hamburgers waren al zwart), werd het uiteraard een latertje, ook voor de mannen van SGS die lekker lang bleven hangen.