Return to site

Corona-cricket: straatmuzikanten stelen de show op stoep Sterkenburg

[door Jan Balk] De kop van het cricketseizoen is er af en afgelopen zaterdag speelde een mix van ACC 1 en ACC 2 zo maar een oefenwedstrijd tegen een mix van ACC 2 en ACC 1. Er deden ook nog minstens twee VRA’ers mee. Ondanks alle beperkingen werd het midden in de coronacrisis een geweldige wedstrijd met een derde innings om helemaal nooit te vergeten. Met dank aan twee stomtoevallig aanwezige straatmuzikanten.

 

 

Het was allemaal wat natuurlijk, de eerste Twenty20 wedstrijd van 2020 midden in de coronacrisis. Michael Dukker umpirede met een mondkapje op en handschoentjes aan en de bal moest elke over gedesinfecteerd worden. En ook de fielders stonden uiteraard op gepaste afstand van elkaar.

 

 

Simpel

De mix van ACC 1 en ACC 2 slaagde er zo maar in om een stuk of 140 runs te maken. De mix van ACC 2 en ACC 1 kreeg het vervolgens voor elkaar om dit totaal voor het verlies van een wicket simpel te passeren. Shirase Rasool was bij het winnende team de grote man en sloeg op indrukwekkende wijze meer dan 80 runs bij elkaar. De voormalige ACC’er is afgelopen winter naar VRA vertrokken en het was sowieso de beste innings die ik ooit van een VRA’er heb gezien. En ik heb door de jaren heen wat goede innings van VRA’ers gezien. Kan je nagaan. Overigens stond Shreyas Potdar aan de andere kant ook fantastisch te batten.

 

 

Na afloop dronken we midden in de coronacrisis heel voorzichtig op meer dan anderhalve meter afstand van elkaar een zelf meegebracht biertje. Maar al heel snel zei ons bestuurslid Stephan Hannema, die overigens drie fantastische vangen achter het wicket had gepakt, dat we vanwege de coronacrisis toch echt binnen tien minuten het complex moesten verlaten omdat we anders misschien wel helemaal nooit meer zouden mogen cricketen. Het bracht de boodschap overtuigend.

 

 

Afstand

Dus besloten we om toch maar even de derde innings te gaan vieren op straat voor de deur bij de eerder uitstekend battende en even verderop wonende Rehan Younis. Hij pakte een paar stoelen uit zijn huis en wij gingen, opnieuw op gepaste afstand van elkaar, op de stoep zitten. Rehan had zo waar ook nog eens anderhalve meter corona biertjes en blikjes Heineken in de ijskast staan en zo ging een uiteindelijk legendarische avond vrolijk van start.

 

 

Plotseling kwamen er na nog geen half uurtje uit het huis van de buren van Rehan, Lisette, Attie, Senna en Zara opeens twee mannen naar buiten lopen. Ze hadden net hun tante bezocht en een van de twee had een gitaar op zijn rug. “Kan je niet een stukje spelen?”, vroeg ik aan de jongen met de gitaar op zijn rug. “Natuurlijk”, zei de andere ietwat langere man, die ook nog eens zanger was. “Wij zijn van de band Brentsleng en willen heel graag wel even een straatconcertje geven. Zeker in deze tijd. Het zijn rare zware tijden. We mogen nergens optreden en hebben verder toch niks te doen.”

 

 

Feest

Vervolgens speelden de twee heren geweldige ongepolijste Mokumse popmuziek. Nummers als Jammer, Ik wil niet vechten, Alles komt goed en Nu even niet kwamen voorbij. Wat een heerlijke teksten over laat opstaan, verloren liefdes en nooit opgeven. Uit het leven gegrepen! En dat zo maar op de stoep bij Sterkenburg midden in Buitenveldert terwijl tante vanuit de deuropening stond te kijken en wij uit volle borst meezongen en volledig uit ons dak gingen. Zoiets verzin je niet. Het was dan ook voor de zoveelste keer echt waar.

 

 

Zo werd hel totaal onverwacht toch maar opeens de leukste derde innings ooit. En dat midden in de coronacrisis. Ik weet dan ook één ding helemaal zeker. Ondanks alle enorme ellende wordt het zonder enige twijfel een absoluut topseizoen. Sterker nog, het seizoen kan nu al niet meer stuk! Komende zaterdag mogen we weer tegen elkaar oefenen. Wat een feest.

 

 

Bijschrift openingsfoto: De spelers van ACC 1 en ACC 2 gaan op de stoep van Sterkenburg volledig uit hun dak op de Mokumse muziek terwijl de tante van de muzikanten op de achtergrond in de deuropening staat. Foto: Michael Dukker

 

 

Bijschrift bijgaande foto: De straatmuzikanten van de Mokumse band Brentsleng spelen vol overtuiging ongepolijste popmuziek. Foto: Michael Dukker

broken image