Return to site
In vragenrubriek 'Langs de boundary' nr. 10, Jan Balk, aan 't woord
broken image

 [door Rick Thorburn] ‘Langs de boundary’, de  interviewrubriek nu Jan Balk, die na een roemrucht cricketverleden nu speelt voor ACC2 en soms in de Vets. En consequent een bestuursfunctie wist te vermijden, maar veel bijdroeg aan de club die volgens hem (altijd) ‘leeft’. In Langs de boundary stel ik schriftelijk vragen aan meer of minder bekende ACC’ers. Kriskras door de vereniging heen, dus aan (nieuwe) bestuursleden, aanvoerders, spelers en 50 Not Out-leden, tot wellicht ook (ouders van) kinderen, actieve vrijwilligers en sponsors, enz.
 

De vragen aan Jan Balk:

1. Stel je eens voor? Vertel eens iets over jezelf? ‘Ik ben Jan Balk. Ik ben getrouwd met Inge en heb twee kinderen, Lonne en Tibo. We wonen in Amstelveen. Vroeger was ik 27 jaar en tegenwoordig ben ik 51.Cricket is mijn grote passie. Daarnaast ben ik gek op schrijven. Het liefst schrijf ik stukjes die werkelijk helemaal negens over gaan. Ondertussen ben ik ook nog eens journalist. Tegenwoordig schrijf ik stukjes voor de website van Algemeen Dagblad Groene Hart en nieuwsbrieven voor het financieel adviesbureau Citigate. Daar werkt ook ons veteranenlid Geert Pielage. En ik hou van een biertje op zijn tijd. Gezelligheid!’

2. Geboren en getogen? ‘Ja, ik ben geboren en getogen. Ik ben geboren in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis in Amsterdam-Oost. Destijds woonden we in Amsterdam-Oost. Op het ’s-Gravesandeplein. Later zijn we verhuisd naar Amsterdam-Zuid. Daar ben ik vooral getogen. Eerst in de Oldambtstraat en vervolgens in de Haringvlietstraat. En natuurlijk op het cricketveld. Fantastische herinneringen aan het ABN-veld in het Amsterdamse Bos. Dat was destijds ons eerste veld. En later zaten we op het huidige veld van Pinoké. Ook daar ben ik getogen. Met volle teugen.’

3. Verliefd, verloofd, getrouwd? Heb je kinderen? ‘Ik ben verliefd op en getrouwd met Inge. Zij komt uit Venlo en we hebben elkaar ontmoet op het cricketveld. Zij speelde bij ACC en ook nog eens in het Nederlands elftal. Een fantastische vrouw. En ook nog eens de moeder van onze twee kinderen. Lonne is tien. Ze is gek van hockey en vindt tegenwoordig ook tip en run helemaal geweldig. Tibo is acht en houdt van voetbal en wielrennen. Daarnaast zit hij in ACC U11 2.’

4. Welke dingen vond men bij jou thuis belangrijk? ‘Mijn vader Ton was en is helemaal gek van sport. De EK’s en WK’s schaatsen allround waren super belangrijk. Mijn vader hield alle rondetijden bij. Ajax was ook heel belangrijk. Studio Sport werd elke week bekeken. Maar goed, wie keek daar nou niet naar? Mijn zus Marleen was en is ook helemaal gek van Ajax. Tijdens de successen van begin jaren 70 hield ze hele plakboeken bij, Met Roelof ging ik altijd pingpongen. En het voetbalspel, dat vonden Roelof en ik ook heel erg belangrijk. Mijn moeder had iets met taal. ''Bovendien was gezelligheid altijd heel belangrijk. Het borreltje kwam ’s avonds steevast op tafel. En dan vertelden mijn vader en moeder eindeloos verhalen over hun werk aan elkaar. Ja, hun werk was ook heel belangrijk. En cricket natuurlijk. Eindeloos konden we thuis over cricket praten. Dat was belangrijk. Het waren mooie tijden.’

5. Waar kan je ’s nachts voor uit je bed worden gehaald? ‘Ik slaap het liefst gewoon de hele nacht door. Maar voor een spannend slot van een testmatch aan de andere kant van de wereld of de T20 WK-finale op TV zou ik wel mijn bed uitkomen.’

6. Wat is je beroep of waar houd je je hoofdzakelijk mee bezig? ‘Ik ben dus journalist. Voor AD Groene Hart verzamel ik zo veel en zo snel mogelijk nieuws voor de website. Nieuws dat gebeurt in Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden. Het kan van alles zijn. Een ongeluk, een brand, een opgestapte burgemeester, een sportwedstrijd, een op straat lopende pauw of een muizenplaag in een gezondheidscentrum. Noem maar op. Zo lang het maar zo snel mogelijk online staat. Ik heb een constante deadline en vind dat heerlijk. Voor Citigate schrijf ik nieuwsbrieven. Ook daar gaat het om het, in dit geval financiële, nieuws zo snel mogelijk te brengen. De nieuwsbrieven zijn in het Nederlands en in het Engels. Verder hou ik me vooral bezig met Inge, Lonne en Tibo. En ik doe ongelooflijk veel boodschappen. Echt niet normaal. Maar waarschijnlijk komt dat omdat ik in die supermarkten nooit wat kan vinden. Daardoor duurt het eindeloos. Voorts probeer ik zo veel mogelijk te cricketen. En TV kijken. Daar ben ik ook al zo goed in. Ik ben dol op sport, praatprogramma’s en thrillers. Midsummer Murders vind ik helemaal geweldig. Vooral die Engelse sfeer. Alsof ik weer op crickettour ben. Maar dan met een moord er bij.’

7. Wanneer ben je gaan cricketen bij ACC? Hoe lang heb je cricket gespeeld? Hoe lang ben je lid van de vereniging? ‘Ik ben op mijn zesde begonnen. Mijn eerste wedstrijd speelde ik op het Louis de Bruin-toernooi op Hercules. Dus ik speel nu 45 jaar. Ik denk dat ik ook al zo lang lid ben. En er komen nog minstens 45 jaren bij. Wat een wereldsport. Ik was ook meteen verliefd op het spelletje. Mijn vader was destijds aanvoerder van het vierde en had mij volgens mij ook al vanaf mijn nulde meegenomen. Ik kreeg de sport dus met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten.’

8. In de periode 1982-2008 heb je 716 wickets voor ACC 1 genomen, is je tocht naar de absolute top van de ranglijst - 782 wickets op naam van Piet Sanders jr. gelukt? ‘Nee, Piet Sanders jr. heeft nog altijd meer wickets dan ik. Maar ik ben pas 51 jaar en in de kracht van mijn leven. Dus ik denk dat ik dat record binnen een jaar of vijf wel te pakken heb. Een kwestie van tijd. Verder heb ik sowieso een wereldtijd gehad in het eerste. Dus wat dat betreft was het wel een prachtige tocht. En die tocht is dus nog niet afgelopen. Het wordt hoog tijd voor een comeback.’

9. De Boysday Crack Prijs wordt uitgereikt aan de junior die naar het oordeel van de jeugdcommissie de beste of meest waardevolle seizoenprestatie heeft geleverd. Heb jij die ooit gewonnen? ‘Ik geloof het wel ja. Ik heb trouwens tijdens mijn allereerste boysday een hengel gewonnen. Ik had volgens mij niet zo heel goed gespeeld en ze zagen voor mij meer toekomst in het vissen dan in de edele cricketsport. Het was nog op Goed Genoeg, het terrein van AFC. Onvergetelijk.’

10. De Piet Sanders Trofee is bestemd voor de speler die gedurende het gehele seizoen de meest allround prestatie heeft geleverd. Coaches zijn hiervan uitgesloten. Heb je deze prijs ooit gewonnen? ‘Ja, in 1990 won ik deze prijs omdat ik 56 wickets voor 603 runs had genomen in de eerste klasse. Dat was fijn. Te meer omdat ik de prijs uit handen kreeg van Piet Sanders zelf.’

11. In 1989 won ACC 1 de voorlaatste Telegraaf-beker (KNCB Knock Out competitie). Kun je de lezers iets hierover vertellen? ‘Zeker. Het was legendarisch. Ton van Leeuwen deed ook mee en we wonnen van het grote Kampong met onder meer Ron Elferink in de gelederen. Hij was op dat moment de beste cricketer van Nederland. Ik weet nog dat Ton moest batten en dat Ron Elferink vroeg of Ton zenuwachtig was. ‘Nee’, antwoordde Ton. ‘Maar mijn moeder wel.’ Ondertussen was Ton geloof ik nerveuzer dan ooit tevoren en ooit erna. Maar hij maakte wel wat runs. En we wonnen als tweede battende partij. Ron Elferink sprintte direct na de wedstrijd als eerste van het veld omdat hij totaal niet tegen zijn verlies kon. En wij vierden feest. Het was echt een wonder dat we die prijs toen wonnen. Wat een feest.’

12. Welke mooie herinneringen heb je aan je actieve cricket periode? Wat was je hoogtepunt? ‘Mijn hoogtepunt moet nog komen. Ik heb het eigenlijk gepland voor over een jaar of elf als ik 62 ben. Vlak voor de kampioenswedstrijd raakt plotsklaps iedereen geblesseerd en word ik opgeroepen om in te vallen voor die allesbeslissende finale tegen VRA. Als nummer elf kom ik het veld in en hebben we op de allerlaatste bal van de wedstrijd zes runs nodig om te winnen. En ja hoor, ik sla die bal keihard recht vooruit voor zes over de screen. Terwijl ik eigenlijk niet kan batten. Mijn ongelooflijk verre zes, de verste van een zestiger ooit, is door de camera vastgelegd en gaat natuurlijk de hele wereld over. De eerste landstitel van ACC in de 21e eeuw is een feit! Ja hoor, ik weet het zeker, mijn absolute hoogtepunt moet nog komen. Verder heb ik alleen maar mooie herinneringen aan mijn actieve periode. Te veel om op te noemen.’

13. En wat was je dieptepunt? (misschien 1/99 tegen HBS in 1995?) ‘Met die 1/99 kwam ik geloof ik nog goed weg ook. Mijn lijn en lengte lieten ernstig te wensen over. Dat was dus wel een dieptepunt. Maar het grootste dieptepunt wat ik ooit heb meegemaakt was vorig jaar in ACC 2 thuis tegen HBS. We wonnen wel, maar na afloop was het bier op. Erger heb ik het niet meegemaakt.’

14. Wie was de beste tegenstander waar je ooit tegen heb gespeeld? en waarom?

* Batsman

‘Darrin Murray van VRA was geweldig. Hij maakte altijd runs zonder dat je het in de gaten had. En alles mooi geplaatst tussen de fielders en over de grond.’

* Bowler

‘Ik denk de West-Indiër Tyrone Greenidge. Hij speelde destijds voor VVV en later geloof ik Quick Hg en was echt onbespeelbaar. Hij kon de bal van de

naad alle kanten op bewegen. Helaas is hij jong overleden een leukemie. Maar wat kon hij goed bowlen.’

15. Wie was de beste ACC coach waar je mee heb gespeeld? ‘Hmmm, lastig. De Zuid-Afrikaan Steve Jones denk ik dan. Hij kon goed batten en goed bowlen. En daarnaast ook nog eens uitstekend pianospelen. Dat laatste gaf voor mij de doorslag.’

16. Je hebt vast heel veel wedstrijden gespeeld en gezien: wat is de beste cricketwedstrijd die je ooit hebt gespeeld of gezien? ‘De beste wedstrijd die ik ooit heb gezien is toch die testmatch tussen Engeland en Australië waarin Ian Botham de zaak omdraaide met een onwaarschijnlijke goede innings. En vervolgens nam Bob Willis al die wickets. Australië leek de testmatch met innings te gaan winnen, maar verloor uiteindelijk. Ongelooflijk.’

17. Mooiste anekdote van je tijd als cricketer? ‘Hans de Wit kreeg als batsman een bal van Rob van Weelde op zijn kop tijdens de wedstrijd op het ABN-veld tegen VOC. Het zag er slecht uit. We liepen het veld in en vroegen aan Hans of hij ijs wilde voor zijn hoofd. ‘Nee’, zei Hans. ‘Doe mij maar een glas melk.’ Legendarisch.

18. Je werd in 2008 door de leden gekozen als Lid van Verdienste, wat betekent dit voor je? ‘Een onwaarschijnlijke eer. Mijn leven is geslaagd.’

19. Probeer ACC na al je ervaringen eens te omschrijven in één mooie zin! ‘ACC is de meest gezellige club ter wereld waar je altijd welkom bent en waar ze ook nog eens het mooiste spelletje ter wereld spelen en koud bier op de tap hebben.’

20. Wat is nog een grote droom van jou? Wat zou je privé nog graag willen bereiken of doen? ‘Naast de landstitel veroveren op mijn 62e en een droomreis maken naar Australië met Inge, Lonne en Tibo lijkt het me geweldig om nog één keer naar Barbados op crickettour te gaan met mijn elf beste ACC vrienden. Het hoeft geen lange tour te zijn. Acht maanden lijkt me meer dan voldoende.

 

21. Is er nog iets dat je kwijt wilt? ‘De club leeft!’

Eerder in deze serie kwamen aan het woord Wim Pielage, SaqibZulfiqar, Stephan Hannema, Harry de Breet,Ton Balk, Arthur van Leeuwen, Max de Bruin Jr, John van Vliet en Hans Dukker.