Return to site

KNCB Erelid Klaas Vervelde overleden

broken image

[KNCB - Ingrid vd Elst] Met leedwezen heeft de KNCB kennis genomen van het overlijden van haar Erelid Klaas Vervelde.

Klaas Vervelde kwam in 1953 in aanraking met de cricketsport en werd lid van Sparta 1888. Alhoewel hij een fervent speler was, bleek al snel dat zijn organisatorische kwaliteiten uitzonderlijk waren. Die kwaliteiten bleven niet onopgemerkt binnen Wessanen, waar hij al snel een positie binnen de directie verwierf. Een verhuizing naar de kop van Noord-Holland was het logische gevolg en opeens was daar de oprichting van Cricket Club Alkmaar, want zijn grote passie voor de cricketsport bleef. Cricket in Alkmaar werd in die jaren een begrip.

Klaas was een visionair en in de zeventiger jaren besloot hij om de betere Nederlandse spelers bijeen te brengen en organiseerde hij, met Jan Wilts als organisator en Willem van der Sloot als teammanager, tours naar onder andere Zuid-Afrika. Dat land was in die tijd uitgesloten van internationaal cricket  als gevolg van de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika, zodat de komst van het Klaas XI Vervelde’s Cricket Touring Team ook door de Zuid-Afrikaanse cricketbond met beide handen werd aangegrepen.

Afgezien van het feit dat Klaas van mening was dat een internationale sportboycot geen oplossing was voor het bestrijden van de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika, was hij er ook van overtuigd dat er op sportief gebied in dat land veel winst te behalen viel voor het Nederlandse topcricket. Cricketlegendes Joe Paminsky en Ali Bacher werden belangrijke gesprekspartners van hem. De Klaas Vervelde XI trips werden een begrip, en aan het team werden sterke spelers als Hilton Ackermann, Tony Opatha, Jack Richards, Barry Allum, Dick Abed, Nolan Clarke en vele andere topcricketers toegevoegd. Standaard werd een aantal talenten voor deze tours uitgenodigd om toe te werken naar een sterk Nederlands elftal voor de nabije toekomst. Later volgden ook tours naar de West Indies en Sri Lanka, waarbij het team altijd vergezeld werd door een ruime schare supporters. Het topcricket binnen de KNCB stond in die tijd nog in de kinderschoenen en beperkte zich voornamelijk tot wat vriendschappelijke wedstrijden tegen de Free Foresters en een aantal duels met tegenstanders die in Europa en Engeland toerden.

Degenen die deelgenoot zijn geweest van de Klaas Vervelde Tours, of ook aanwezig waren bij de ‘thuiswedstrijden’ die voortkwamen uit deze buitenlandse trips, zullen zich zijn buitengewoon grappige speeches blijven herinneren. Ogenschijnlijk onvoorbereid wist hij zijn luisterend publiek aan zich te binden, niet in de laatste plaats omdat hij, voordat hij de grap had uitgesproken, zelf al duidelijk plezier beleefde aan datgene wat ging komen. Klaas was een begenadigd spreker die niet te overtreffen viel.

In latere jaren, onder het KNCB-voorzitterschap van Steven van Hoogstraten, werden de handen ineengeslagen. Willem van der Sloot werd manager van het Nederlands elftal, Jan Wilts organisator bij de KNCB en Klaas Vervelde de dragende kracht van de organisatie van Topcricket Nederland binnen de cricketbond. Pas toen werd duidelijk wat de Klaas Vervelde Tours het Nederlands Cricket hadden gebracht. Twee finales in de ICC Trophy 1986 en 1990 werden weliswaar van Zimbabwe verloren, maar dat het Nederlands topcricket enorme stappen had gezet, werd hiermee eens te meer bewezen.

Klaas heeft zijn liefde voor het cricket overgedragen aan zijn kinderen en zijn kleinkinderen.De KNCB en de Nederlandse cricketgemeenschap zijn Klaas Vervelde veel dank verschuldigd.
Well played.