Return to site

Mancunian Cup: de zessen van Zuby en de zoveelste zege van de MDCA

[door Jan Balk] Het was afgelopen zaterdag weer tijd voor de Mancunian Cup op ACC. Het werd een editie om nooit te vergeten. Met dank aan de zessen van Zuby en de zoveelste zege van de Michael Dukker Cricket Academy (MDCA).

De Mancunian Cup is ooit bedacht door onze veel te vroeg overleden Stan Fletcher. Rick Thorburn besloot een paar jaar geleden om als ode aan Stan de Mancunian Cup nieuw leven in te blazen. Daarom spelen we tegenwoordig elk jaar weer om de bijzondere Mancunian Cup.

Zoop

Stan arriveerde eind jaren zeventig van de vorige eeuw als man uit Manchester (Mancunian) en als een van de eerste betaalde spelers op ACC. Het verhaal gaat dat hij tijdens de eerste de beste training onze ook al te vroeg overleden fatsbowler Ton Disselkoen zes keer achter elkaar voor zes sloeg en hem, de beste drinker die de club ooit gehad heeft, na afloop ook nog eens onder tafel zoop.

Vervolgens bepaalde Stan de vrolijke cultuur, die vandaag de dag nog altijd op ACC te vinden is. Stan speelde keihard in het veld en vierde keihard feest buiten het veld. Bovendien noemde hij iedereen die hij op ACC trainde son. “Well bowled son, well fielded son” and “would you like a beer son?”, waren gevleugelde uitspraken van Stan. Dankzij Stan zijn we op ACC dan ook allemaal broers van elkaar geworden en is ACC uitgegroeid tot een echte familieclub. Vooral verloren zonen voelen zich bijzonder goed thuis op ACC.

Huishouden

Ja, dames heren, niet de familie de Bruin, de familie Dukker, de familie Honsdrecht, de familie Wolfe, de familie Younis of de familie Balk hebben van ACC een familieclub gemaakt. Het was Stan Fletcher. Hij is als geestelijke vader van al zijn sons en natuurlijk ook dochters er verantwoordelijk voor dat iedereen zich nog altijd meteen thuis voelt bij ACC. We vormen daarom met zijn allen eigenlijk ook één groot huishouden. En dat kan natuurlijk nooit kwaad, midden in de coronacrisis.

In de geest van Stan mondde de laatste editie van de strijd om de Mancunian Cup uit in een groot feest. Vier teams met illustere namen zoals de Soas CC, de Calimero’s, Take That en de eerder gememoreerde MDCA namen het in een Seven-a-side-competitie tegen elkaar op.

Zuby

Er werden schitterende zessen geslagen. Maar de mooiste zessen waren zonder enige twijfel van Zuby van Soas CC. Hij heeft in het verleden ooit één jaartje bij Kikkers gespeeld en is dit jaar opnieuw begonnen bij de Zami’s. Zijn techniek is verrassend en hij slaat de ene zes nog verder dan de andere.

In de laatste wedstrijd van de dag sloeg Zuby maar liefst vijf zessen. En nog voor zijn eerste zes werd er op het terras al luidkees gezongen: ‘Zuby, Zuby, Zuby.’ Dit gezang inspireerde de voormalige Kikker tot het slaan van nog meer zessen. Wat een feest! Dat Soas CC ondanks alle zessen van Zuby verloor van de Calimero’s was niet belangrijk. Het ging om het onwaarschijnlijke spektakel en het toernooi was toch al gespeeld.

Blufduck

De MDCA had namelijk al lang al zijn wedstrijden gewonnen. Met dank aan de jarenlange voorbereiding van non-playing captain en blufduck Michael Dukker, die zijn tegenstanders het hele jaar door helemaal gek maakt. Het verhaal gaat zelfs dat Michael precies 35 jaar geleden zijn laatste baan heeft opgezegd om meer tijd te hebben om zich voor te bereiden op deze Mancunian Cup. En dan had je ook nog de bezielende leiding van cricketbrein en playing-captain Bas van der Heyde. Ik heb jaren lang met Bas in ACC 1 en later ACC 2 gespeeld, maar ik heb hem nog nooit zo hard zien lopen als tijdens de laatste editie van de Mancunian Cup. Daar bleek maar weer eens uit dat geen crickettoernooi zo belangrijk is als de Mancunian Cup op ACC.

Veel dank is uiteraard verschuldigd aan die andere Mancunian Rick Thorburn. Hij was destijds al de beste vriend van Stan en heeft wederom ondanks een moeilijke thuissituatie zijn ziel en zaligheid gestopt in de organisatie van het belangrijkste toernooi op aarde. Het zijn momenteel zeker geen makkelijke tijden voor Ricky en zijn vrouw Jackie, die ik namens alle sons en natuurlijk ook daughters van ACC nog maar eens heel veel sterkte wil wensen.

Onrustig

Het bleef uiteraard nog lang onrustig op de Amsterdamse Cricket Club. Er werd uitvoerig nagepraat over het toernooi en tevens nu al vooruitgeblikt op de volgende editie. Ook de prachtige bowl out tijdens het toernooi na een onvervalste tie kwam uiteraard ter sprake. En heel diep in de nacht klonk het opeens spontaan ook weer: ‘Zuby, Zuby, Zuby!’ Ja, dames en heren, er zit momenteel bijzonder veel leven in de club. Ik zou zelfs willen zeggen: ‘De club leeft als nooit tevoren!’

Uitslagen

MDCA-Soas CC 2-0
Soas CC: 44/4. B. van der Heyde: 2/3/1.

MDCA: 48/0. C. Burnett 24*.

Calimero’s-Take That 2-0
Calimero’s 61/2.

Take That 55/4.

MDCA-Calimero’s 2-0
MDCA 67/5. S. Walsh 2/13/1.

Calimero’s 64. C. Knoll 30.

Take That-Soas CC 1-1
Take That 60. M. Watts 31.

Soas CC 60. G. Pathak 2/5/1.

MDCA-Take That 2-0
MDCA 63. Bradley Scholtz 33.

Take That 49. Bradley Scholtz 2/5/1.

Calimero’s-Soas CC 2-0

Calimero’s 83. B. te Boekhorst 24*.

Soas CC 81. Zuby 43.

Winnaar: MDCA

Fotobijschrift:

Het team van de MDCA won opnieuw de Mancunian Cup en daarom kan de foto van vorig jaar opnieuw gebuikt worden.

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image
broken image