Return to site

Nieuw verhaal over eerste Amsterdamsche Cricket Club

Amper twee jaar geleden vierde ACC in 2021 zijn honderdjarig bestaan. Maar… wat blijkt na grondig historisch onderzoek. De Amsterdamsche Cricket Club werd niet alleen in 1921 maar ook al in 1871 opgericht. Onze voormalige voorzitter Harry de Breet heeft dit opmerkelijke historische feit opnieuw ontdekt.

Op 26 mei 1871 waren het de vijf initiatiefnemers Barend Moltzer, Dirk van Bosse, Emile Jéróme Sillem, Willem van der Vries en Meinhard Voûte, die op het briljante idee kwamen om de Amsterdamsche Cricket Club op te richten.

Vondelpark

Drie van de vijf oprichters kwamen op het idee om de cricketclub op te richten dankzij hun verblijf op de elitekostschool Northey in het Zuidhollandse Veur bij Voorschoten. Aldaar werd namelijk dankzij Britse docenten ook al cricket gespeeld.

De Amsterdamsche Cricket Club heeft na de oprichting onder meer cricketwedstrijden gespeeld in het Vondelpark in Amsterdam. Daarnaast werd er ook in hartje centrum van Amsterdam gespeeld in de Tuin de Nederlanden in de buurt van de Singelgracht.

Tuberculose

Maar… het waren zware tijden eind jaren zeventig van de negentiende eeuw. Emile Jéróme Sillem, een van de oprichters van de Amsterdamsche Cricket Club, is in 1877 helaas overleden aan tuberculose. Mede daardoor is de Amsterdamsche Cricket Club in dat jaar langzaam uitgedoofd.

Gelukkig was er in de jaren tachtig van de negentiende eeuw een opleving en kreeg cricket uiteindelijk een vaste voet in de hoofdstad van Nederland. En ongeveer veertig jaar later leidde dit in 1921 tot de nieuwe oprichting van de Amsterdamsche Cricket Club. Wat een geweldige geschiedenis!

Fantastisch

Onze eigen Arthur van Leeuwen schreef naar aanleiding van een bewaarnummer van Hard Gras, verschenen in augustus 2017 onder de titel Kicksen en wickets van de hand van de befaamde sportarcheologen Jan Luitzen en Wim Zonneveld, al eerder op deze website over de eerste Amsterdamsche Cricket Club.

Onze voormalige voorzitter Harry de Breet heeft de bijzondere geschiedenis van de allereerste Amsterdamsche Cricket Club opnieuw ontdekt dankzij een fantastisch artikel in een editie van het magazine Ons Amsterdam, dat in april 2023 is verschenen. Dit prachtige stuk werd ook geschreven door Jan Luitzen en Wim Zonneveld. Lees het artikel hieronder.

broken image

 

broken image
broken image
broken image
broken image