Return to site

Rood bloed aan de zwarte screen tijdens derby tussen ACC 2 en ACC 3

[door Jan Balk] ACC 2 en ACC 3 speelden afgelopen zondag de belangrijkste wedstrijd van het jaar. En nog tegen elkaar ook! De ‘mother of all cricket battles’ werd een ouderwetse thriller van de bovenste balk die op de allerlaatste bal werd gewonnen door… ACC 2. Wat een ontknoping!

Er werd al maanden gesproken op de bijzonder interessante ontmoeting tussen de twee teams. Bas van der Heyde van ACC 2 had al voorgesteld om links te gaan batten en was er van overtuigd dat zijn team zou gaan winnen. “Zelfs als we met zijn vijven spelen, winnen we lachend”, zei Bas ook nog eens met de nodige portie ongezonde Amsterdamse bluf. Ook andere spelers van ACC 2 dachten dat ACC 3 bijzonder simpel zou worden verslagen. Ondertussen hielden de aanvoerder van ACC 3 ‘Always in a good Mudi’ en sterspelers zoals Arsalan Alim, Ghurlabh Singh, Nagesh Danturi, Sahil en de speciaal voor deze wedstrijd weer lid van ACC geworden internationale topumpire Rizwan Akram wijselijk hun mond. Ze dachten er zonder twijfel tegelijkertijd het hunne van.

Spanning

ACC 2 won de toss en koos voor eerst fielden. ACC 3 schoot uit de startblokken en liet uitstekend batten zien. Vooral Arsalan Alim speelde de sterren van de hemel en sloeg de slechte ballen weg terwijl hij de goede ballen wijselijk verdedigde. Het totaal schoot omhoog en de spanning bij de spelers van ACC 2 nam met elke bal toe.

Vooral Bas van der Heyde wist zich geen raad met al die spanning. Hij gooide ook nog eens zijn welbekende trukendoos open. Dus bowlde hij met cap op en probeerde hij de ballen al los te laten voordat de batsman klaar stond en de umpire nota bene nog zijn arm had uitgestrekt om het boweln van Bas te beletten. Dit werd de op dat moment umpirende ‘Always in a good Mudi’ allemaal wat te veel waardoor hij geheel tegen zijn natuur in en ook nog eens volkomen terecht boos werd. Zo ontstond er een typisch derbysfeertje waarbij het rode bloed denkbeeldig over de zwarte screen liep vergelijkbaar met het spreekwoordelijke bloed aan de paal bij voetbal.

Het werd nog erger. Want na weer een geweldige vier van de ook al zo uitstekend battende Sahil was Bas zo gefrustreerd dat hij spontaan het wicket omver schopte. Ongelooflijk natuurlijk en schandalig, maar… cricket is emotie.

Al met al eindigde het geweldig battende ACC 3 op het reusachtige totaal van 193/7 in 30 overs. ACC 3 moest aan de bak en een nederlaag waar sowieso nog jaren over gesproken zou worden, dreigde.

Masterclass

Maar Bas van der Heyde besloot toch maar gewoon met rechts te gaan batten en gaf vervolgens een klassieke masterclass weg. Hij keek rustig waar er geen fielders op de boundary stonden en de bowlers van ACC 3 gingen alle kanten op. Hij werd ondertussen uitstekend gesteund door de in Amstelveen wonende Zuid-Afrikaan Brandon, die onlangs toevallig langs het Loopveld liep en net als zijn eveneens meespelende broer Bradley uitstekend kan cricketen. Zo stond ACC binnen niet al te lange tijd op 100/1.

Maar nadat Bas na 71 weergaloze runs caught en bowlded ging dankzij Nirav zag de wereld er voor ACC 2 opeens heel anders uit. Er werd plotseling een stuk langzamer gescoord terwijl er ook nog eens af en toe een wicket viel. Uiteindelijk kwam het aan op de allerlaatste door Rizwan Akram gebowlde over van de wedstrijd waarin ACC 2 zes runs moest maken om te winnen.

De spanning was om te snijden. “We are going to the wire!”, zou de commentator geroepen hebben als de wedstrijd live zou worden uitgezonden door Sky Sports. Maar dit was om onverklaarbare redenen niet het geval… Er werd hier en daar een eentje gelopen en topbat Brandon ging na 58 schitterende runs op de voorlaatste bal van de wedstrijd run out.

Cricketbrein

Uiteindelijk lag het lot in handen van niemand minder dan Irfan Younis, die op de allerlaatste bal van de wedstrijd een tweetje moest slaan om te winnen. Vervolgens ging het wiskundige cricketbrein van Irfan werken… Hij had van tevoren al bedacht dat smart cricketer Rizwan de bal buiten off zou bowlen en hij het ronde kleinood vervolgens met een recht bat over de grond tussen de fielders naar off zou slaan om zo een lekker tweetje te kunnen redden.

Het pakte net iets anders uit. Rizwan bowlde wel aan off, maar Irfan was iets te vroeg waardoor de bal de lucht in ging. Fielder Nagesh Danturi zette het op een lopen om de bal te vangen, maar kwam net iets te kort. Ondertussen hadden Irfan en Jan Balk de mogelijk gezien om een tweetje te lopen waardoor ACC 2 ternauwernood had gewonnen. Wat een wedstrijd!

Na afloop was aanvoerder ‘Always in a good Mudi’ ondanks de nipte nederlaag in een, what’s in a name, uitstekend humeur. “Het is toch ongelooflijk dat we zo ver zijn gekomen tegen ACC 2”, sprak hij opgetogen. “Wij zijn de morele winnaar van de dag. Zet dat maar in je verslag!”

Winnaar

Zo voelde iedereen zich winnaar na afloop van de spectaculaire wedstrijd tussen ACC 2 en ACC 3. En dan was Anna, de vriendin van Stephan Hannema, ook nog eens voor het eerst aanwezig bij een cricketwedstrijd. Zij is na het zien van zo’n spektakel nu ongetwijfeld voor altijd niet alleen helemaal weg van Stephan, maar ook van cricket. Dat kan natuurlijk niet anders.

Het werd dus een onwaarschijnlijk gezellige derde innings. Zeker toen even later ook nog eens 22 winnaars van het andere veld, waar ACC Zomi tegen ACC Zami had gespeeld, bij ons kwamen zitten. De banken werden in het zonnetje op het veld gezet en er werd uitgebreid nagepraat over deze historische dag. Al met al was er in de avondzon op het eerste veld dus uiteindelijk echt maar een conclusie mogelijk: De club leeft als nooit tevoren!

ACC 2-ACC 3 2-0

ACC 3: 193/7. Arsalan Alim: 60, Sahil 37. Jan Balk 2/24/6, Randy 2/30/6, Bas van der Heyde: 2/29/5.

ACC 2: 195/6. Bas van der Heyde 71, Brandon 58, Randy 24.

Fotobijschrift 1: Manan, aanvoerder ‘Always in a good Mudi’, Ghurlabh Singh en topbatsman Arsalan Alim zijn ondanks de nipte nederlaag tegen ACC na afloop in een uitstekend humeur.

broken image

Fotobijschrijft 2: De Amsterdamse Cricket Club leeft als nooit tevoren.

broken image