Return to site

Tussenstand in Topklasse - wordt Punjab de Game Changer?

[door Observer] Kan me niet herinneren dat ik na drie speelronden al een tussenstand heb opgemaakt, maar met een dubbel Pinkster programma voor de boeg moet dat maar. Zoals velen hebben kunnen vaststellen speelt er een geschil tussen de KNCB en Topklasse deelnemer 
Punjab.

De club heeft een ander uitleg over de buitenlander regeling dan de Bond alhoewel ruim voor aanvang van de competitie het Bond standpunt duidelijk was gemaakt. Er mogen 2 “buitenlanders” ( = niet Nederlandse paspoort houders) per team worden opgesteld. De Bond maakte duidelijk dat bv. een Belgisch paspoort – ondanks de EU-vriendschap – als buitenlands zou worden aangemerkt.

Punjab verkoos dat te betwisten en stelde in haar eerste 3 wedstrijden steeds het volgende team op:S.MyburghA.RazaAw.KahnA.MasoodS.TariqA.BamunusingheM.LatifM.BajwaY.UsmanB.I.VorsterA.Saleemi.

De Bond stelde vast dat daar in strijd met de regels te veel buitenlanders bij zaten.
Na de eerste 3 wedstrijden had Punjab 3 gespeeld, waarvan 1 gewonnen (=2 punten) en wel gewonnen van ACC. Op maandag 14/5 stond Punjab met 3 – 2 in de stand hetgeen op dinsdag 15/5 opeens veranderde in 3  - min 6…..  huh??

Eveneens op 15/5 ontving ACC bericht van de KNCB dat op grond van het Tuchtrecht de Bond de volgende maatregel aan Punjab had opgelegd: de wedstrijd Punjab – ACC  (welke door Punjab gewonnen was) werd nu voor Punjab verloren verklaard en door ACC gewonnen + dat Punjab 2 punten in mindering kreeg + een boete. Gezien de identieke opstelling van Punjab in alle 3 de wedstrijden ontving zij 3 x 2 punten in mindering, vandaar 3 gespeeld – min 6.

Voor de volgers in cricketland waren er tal van vraagtekens en geen antwoorden, want er stond nergens iets gepubliceerd op welke site dan ook.  Hear say en verwarring.


Observer mailde aan de Bond of het mogelijk zou zijn opheldering te verschaffen over de feiten met 2 Pinkster speeldagen voor de boeg. Hij werd op zijn wenken bedient, want donderdag 17/5 volgde er een statement op de KNCB site:quote “door de KNCB zijn op resp. 7/5 en 14/5 een drietal bestuurlijke maatregelen in de zin van art.16 Tuchtreglement aan Punjab 1 opgelegd wegens overtreding van art.12 Competitie reglement 2018, waarbij wedstrijdpunten in mindering zijn gebracht en de wedstrijd tegen A.C.C. verloren is verklaard. Punjab heeft tijdig bezwaar aangetekend daartegen in de zin van art 16 lid 2 Tuchtreglement waardoor de bestuurlijke sancties zijn komen te vervallen en inmiddels aangifte is gedaan van deze feiten bij de Tucht Commissie “

Wat ik daar uit lees, is dat de Tucht Comm. gaat toetsen of de competitie leider de reglementen juist heeft toegepast en de juiste sancties heeft opgelegd.Het kan even duren voor het antwoord hierop openbaar wordt.

Ondertussen is het interessant om te volgen of Punjab volhardt in haar aanvechting van de reglementen. Zaterdag as. spelen zij UIT tegen HBS en maandag thuis tegen HCC.
De opstelling, die inzet van de strijd met de Bond is, staat boven en daags na de wedstrijd kan men op de competitie site van de Bond het wedstrijd formulier controleren.


Van uit Punjab optiek moeten ze volhouden, anders hebben ze 6 min punten aan de broek.
Maar als ze volhouden en de zaak verliezen, riskeren ze bv. 10 gespeeld – min 20 punten en torenhoog  opgelopen boetes.  Wordt vervolgd.

De Topklassestand voor het Pinksterweekend in afwachting van de beroeps zaak is:

Excelsior        2  -  4 
Dosti              2  -  4
Sparta           3  -  4
VOC              3  -  4
ACC              3  -  2
HCC              3  -  2
VRA              3  -  2
Quick Hg.      3  -  2
HBS               3  -  2
Punjab           3  -  2